AMATOR PIWA PREZENTUJE - RED AIPA
Mimo tych samych składników niewątpliwie piwo nie będzie smakować identycznie. Nie bez znaczenia pozostaje przecież woda z innego ujęcia oraz inny sprzęt do warzenia.
Swoją drogą w Hauście obecny piwowar Paweł Kąkol nadal warzy okazjonalnie to piwo pod nazwą Red Haust. Oczywiście etykieta jest inna. Receptura też pewnie już została mniej lub bardziej „stuningowana”.
Po przelaniu zawartości butelki do tulipa stanąłem jak wryty. Piwo prezentuje się arcywspaniale. Kremowa piana jest gęsta, wysoka, puszysta, drobna i przede wszystkim baaaaardzo trwała. Skubana opada niezauważalnie niczym ruch Ziemi po orbicie Słońca. Do tego zostawia diabelnie obfite firany na szkle. Po prostu ideał!
Barwa piwa również niczego sobie – lekko mętna, miedziano-burgundowa ciecz zapowiada ciekawe wrażenia z degustacji.
W smaku piwo jest dobrze zbalansowane z wyraźną podbudową słodową oraz znaczącym udziałem karmelu i opiekanego zboża. Tuż obok udziela się solidna dawka akcentów chmielowych, garść igieł sosnowych i namacalna wręcz żywiczność. W tle pobrzmiewa lekka kwiatowa nuta i subtelna owocowość o tropikalnym zacięciu. Finisz obfituje w sporą porcję świeżej, chmielowo-żywicznej goryczki, która trochę zalega, ale za to doskonale kontruje karmelowe słody.
Zapach został mocno przesiąknięty karmelem, toffi oraz wyraźnym opiekanym słodem. Nieco w głębi można spotkać umiarkowane muśnięcie owoców tropikalnych, trochę chmielu oraz przyjemne nuty leśne i żywiczne. Zapach jest świeży, dość mocno zróżnicowany i po prostu ładny, mimo dominacji słodowych aspektów.
Red AIPA to bardzo solidne piwo. Świetnie zbalansowane, pełne, umiarkowanie treściwe, wysoce pijalne i złożone w smaku i aromacie. Chyba jedynym mankamentem jest lekko zalegająca goryczka i zbytnio przykryty zapach jankeskich odmian chmielu.
Tak, czy siak piwo godne polecenia, po które będę sięgał przy każdej możliwej okazji.
OCENA: 8/10
CENA: 7.20ZŁ (Skład Piwa)
BRPWAR BIRBANT//BROWAR ZARZECZE
Piwu cześć!
Amator Piwa