O piwie

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

AMATOR PIWA PREZENTUJE - KOMES PODWÓJNY CIEMNY

16.09.2013
AMATOR PIWA PREZENTUJE - KOMES PODWÓJNY CIEMNY AMATOR PIWA PREZENTUJE - KOMES PODWÓJNY CIEMNY

ALK.7%. Gdy pod koniec ubiegłego roku Browar Fortuna wypuścił dwie bardzo obiecujące nowości, wszyscy zaczęli sobie ostrzyć zęby na te specjały. Mowa tu o belgijskim stylu trapistów dubbel (podwójny) oraz tripel (potrójny), które jak dotąd w Polsce były znane jedynie jako importowane klasyki. Komes Podwójny Ciemny to rzecz jasna górnofermentacyjny dubbel, niepasteryzowany, refermentowany w butelce, o dacie przydatności do spożycia wynoszącej aż 18 miesięcy! Na kontrze jest dość długi opis stylu oraz symboliczny schemat, jak piwo zmienia swój profil podczas całego osiemnastomiesięcznego okresu dojrzewania w butelce.

Historycznie piwa z belgijskich klasztorów dzielone były na blond, dubbel i tripel. Wszystko zależało od tego, ile razy przepuszczano wodę przez kadź zacierną. Jeśli robiono to tylko raz, to powstawało trzy razy mocniejsze piwo (tripel), jeśli dwa razy to powstawał średniak (dubbel), a jeśli robiono to trzykrotnie, otrzymywano piwo najsłabsze (blond).
Tuż po nalaniu ciemnobrązowe, prawie czarne piwo okryło się grubą warstwą beżowej piany o mieszanej ziarnistości. Nie jest jednak ona zbita i dość szybko się dziurawi, co finalnie skutkuje jej przeciętną trwałością. W minimalnym stopniu osadza się na szkle.
Komes Podwójny ku mojemu zdziwieniu jest mocno nasycony CO2. Wysycenie jest naprawdę wysokie, drobne i lekko piekące.


Zapach jest bogaty i złożony. Mamy tu wyraźną woń ciemnych słodów oraz przyjemne owocowe estry, ukrytą pod postacią suszonych śliwek, czarnych porzeczek i ciemnych winogron. W to wszystko zostały wmieszane elementy karmelu, lekko słodkiej czekolady, a także dość wyraźnie wyczuwalny alkohol, który w tym przypadku mi jakoś w ogóle nie przeszkadza. Może dlatego, że nie kojarzy mi się z „czystą”, tylko ze szlachetnym rumem.
Smak jest także niczego sobie - umiarkowana zbożowość otulona została akcentami lekko opiekanych słodów i karmelu. W tle pobrzmiewają ponownie owocowe echa, cukier kandyzowany oraz ww. niuanse rumowe. Całość jest lekko słodka, ale na pewno nie zalepiająca i męcząca.
Mimo swojej mocy trunek ten jest nader pijalny i smaczny. Głębia smaku oraz treściwość reprezentują także dość wysoki poziom.. Piwo jest bardziej półpełne, niż pełne, ale daleko mu jeszcze do wytrawności, którą osiąga dopiero pod koniec 18-to miesięcznego okresu leżakowania.
Z pewnością tak jak wskazano na kontrze, piwo to w miarę dojrzewania zmienia swój profil smakowy, bowiem ze dwa tygodnie temu piłem świeżutki egzemplarz (miesięczny) Komesa Podwójnego i był on zdecydowanie gorszy, bardziej alkoholowy, mniej owocowy i mniej pijalny niż ten dzisiejszy (pięciomiesięczny).
Dubbel z Fortuny to naprawdę zacne i godne uwagi piwo, wychodzi na to, że także niemalże zgodne ze stylem. Brawa za odwagę, pomysłowość i kreatywność. Da się? Da się!
OCENA: 8/10
CENA: 4.99ZŁ (Real)
BROWAR FORTUNA

Piwu cześć!
Amator Piwa