O piwie

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

AMATOR PIWA PREZENTUJE - DLACZEGO KONCERNY NAS OSZUKUJĄ?

04.01.2014
AMATOR PIWA PREZENTUJE - DLACZEGO KONCERNY NAS OSZUKUJĄ? AMATOR PIWA PREZENTUJE - DLACZEGO KONCERNY NAS OSZUKUJĄ?

W ostatnim kilku latach z powodu jednego - z pozoru błahego i niepozornego - zjawiska moja konsternacja i zdenerwowanie powoli i systematycznie rosły. Kilka dni temu czara goryczy się w końcu przelała i natchnęła mnie do skrobnięcia niniejszego tekstu, który wyraża moją dezaprobatę.

Od razu wyjaśniam, że tytułu tego posta nie należy traktować dosłownie, browary nie mogą nas oszukiwać w dosłownym tego słowa znaczeniu (muszą przestrzegać prawa). Bardziej pasuje tu określenie, że robią nas w bambuko ;> Odkryłem jednak pewien proceder, który jest jak najbardziej legalny, ale robiony bardzo skrupulatnie i perfidnie od wielu ,wielu lat. Niekoniecznie z korzyścią dla klienta/konsumenta.

Co mnie tak wkurzyło?
Pijecie piwo koncernowe? To dobrze, bo ja też (chociaż ostatnio coraz rzadziej) i to właśnie tych piw dotyczy ten artykuł. Zauważyliście ile procent alkoholu ma teraz np. leszek? A przypomnijcie sobie ile miał kilka lat temu, albo jeszcze wcześniej, gdy był w brązowej butelce. Wiecie jaki woltaż ma obecnie Żywiec, Warka Jasne Pełne, Tyskie Gronie, czy Kasztelan? Pamiętacie czasy, gdy te piwa zawierały więcej alkoholu? No właśnie.
W czasach, gdy ja wchodziłem w wiek dorosły (ponad 10 lat temu) prawie wszystkie piwa typu ‘jasne pełne’ miały 6% alkoholu, zaś mocne przeważnie 7,8% i to był standard. Tylko nieliczne koncernowe wyroby odstawały od tej reguły. Zobaczcie teraz: Żywiec 5,6%, Warka Jasne Pełne 5,7%, Tyskie Gronie 5,5%, Kasztelan Niepasteryzowane 5,7%, Lech Premium 5%. Natomiast piwa mocne zeszły z magicznej liczby 7,8% na 7% lub jeszcze mniej. Nie wiem, czy aktualnie jest jakieś mocne piwo z „wielkiej trójcy” (KP, GŻ, CP), które przekracza obecnie 7 procent.
Wszystkie polskie koncerny bardzo powoli i systematycznie, niemalże z cierpliwością mnicha z klasztoru Shaolin obniżają zawartość alkoholu w swoich piwach! Co kilka lat z naszych rodzimych koncernowych lagerów, nieśpiesznie i niemal niezauważalnie ubywają procenty. Może dla niektórych to błahostka i pierdółka nie mająca żadnego znaczenia, bo przecież jak komuś zależy na procencie, to nadal ma do dyspozycji choćby Karpackie Super Mocne 9%. I ja to rozumiem, ale dlaczego ktoś, kto pije od dziesięciu, czy dwudziestu lat tego samego (z pozoru) Żywca, czy Lecha ma obniżony woltaż np. z 6%, do 5,5%? Czy to jest w porządku? Według mnie nie. Jeśli koncerny chcą posiadać w swojej ofercie piwo lekkie i sesyjne, to niech po prostu wprowadzą nowe piwo, które będzie oscylowało w granicach powiedzmy 4 voltów i po problemie. Takich trunków jest całe mnóstwo u naszych południowych sąsiadów.
Co prawda po części jest to realizowane w Kompani Piwowarskiej, poprzez ekskluzywną serię piw Książęce, nowego Wojaka, czy Tyskie Klasyczne, które mają wyraźnie niższy woltaż niż ich starsi bracia. Jednakże Carlsberg Polska i Grupa Żywcie nie robią praktycznie nic w tej materii i jak do tej pory nie mają w swojej ofercie ani jednego klasycznego, lekkiego lagera o sesyjności czeskich desitek. Fakt - radlery i inne piwa smakowe mają mało alkoholu, ale przypominam, że sprawa dotyczy piw jasnych pełnych i mocnych.


Zastanawia mnie dlaczego tak się dzieje? Ostatnio gdzieś czytałem artykuł, że Polacy chcą pić piwa słabsze, delikatniejsze, lżejsze, z niższą zawartością alkoholu i ekstraktu. Być może po części jest to prawda, ja jednak jestem zwolennikiem urozmaicenia rynku i szerokiej dostępności zarówno mocnych, wyrazistych piw, jak i lajtowych, mało intensywnych napitków gaszących pragnienie o symbolicznej zawartości alkoholu.
Preferencje konsumentów to jedno, a polityka największych grup piwowarskich to drugie. W jaki sposób można zwiększyć zyski? Gdy sprzedaż już nie rośnie, najlepiej ciąć koszty. Nie każdy sobie zdaje sprawę, że bezpośrednio z zawartością alkoholu związany jest również ekstrakt. Zazwyczaj potrzebny jest wyższy ekstrakt, by piwo było mocniejsze i w drugą stronę – niższy ekstrakt, to przeważnie lżejsze piwo. Tak naprawdę zależy to jeszcze od stopnia odfermentowania, ale dla uproszczenia przyjmijmy, że tak jest. Zatem mamy prosty schemat: niski woltaż = niski ekstrakt = niższe koszty produkcji. Taadaammm! Tak oto doszliśmy do sedna sprawy.
Moim zdaniem koncerny szukają oszczędności, gdzie tylko się da i jeśli mogą zrobić to samo piwo, choćby o grosz taniej, niż 10 lat temu, to z pewnością to zrobią. Trzeba pamiętać, że taka Kompania Piwowarska ma około 36% udziału w rynku. Przy tych milionach hektolitrów daje to całkiem spore pieniądze.
Na otarcie łez dodam, że na szczęście jeszcze nie wszystkie piwa wykastrowano z etanolu. Np. Żubr, Harnaś, czy Tatra Jasne Pełne nadal mają po 6%! Ale już za kilka lat....