AMATOR PIWA PREZENTUJE - BAMBER
Trzeba im to przyznać, chłopaki pojechali po bandzie. Czy w dzisiejszych czasach stary niemiecki hefe weizen będzie cieszył się dużym wzięciem? Nie mam pojęcia, ale ze swojej strony mocno kibicuję Jankowi i Wojtkowi.
Bamber to pierwsze piwo tego duetu uwarzone kontraktowo w reaktywowanym niedawno Browarze Wąsosz (dawniej Browar Południe), gdzie swoje schronienie znalazł także Olimp. Swoją drogą chłopaki rzadko raczą nas nowościami. Szkoda.
Jeśli chodzi o wygląd Bambera (Bambra?) to prawie nie mam mu nic do zarzucenia. Piwo jest sakramencko mętne o złocisto-pomarańczowej barwie. Piana dość obfita, biała, średnio pęcherzykowa, jednak opada chyba trochę za wcześnie i zostawia nikłe osady na ściankach. Poza tym jest gitara ;p
Zapach jest średnio intensywny, typowo słodowy z domieszką pszenicznych klimatów. Czuć także słodkie banany oraz niewielkie muśnięcie drożdżowe. W tle obecna nieznaczna nuta herbatnikowa i szczypta goździka, dosłownie ociupinka. Moim zdaniem zdecydowanie za mało jest tutaj tej przyprawy, która w weizenach odgrywa przecież znaczącą rolę.
W smaku piwo jest umiarkowanie słodkie z przewagą pszenicznego słodu oraz bananów. Za nimi podążają echa drożdży, chleba i herbatników. W tle majaczy subtelna kwaskowatość, na finiszu natomiast niewielka, acz wyczuwalna chmielowa goryczka.
Bamber jest średnio treściwym wywarem o dosyć wysokiej pełni. Z pijanością także jest bardzo dobrze - piwo szybko znika ze szklanki, zwłaszcza przy obecnie panujących temperaturach.
Sumarycznie jest to dobry hefe weizen, może nie jest to ścisła czołówka, ale zdecydowanie górna połowa tabeli. Szczególnie polecam jako odskocznię od kolejnego AIPA.
OCENA: 7/10
CENA: 6.60ZŁ (Skład Piwa)
BROWAR SZAŁPIW//BROWAR WĄSOSZ
Piwu cześć!
Amator Piwa