Kręgi lokalne

Zgierz (Zgierska Kuźnia Piwna)


Zgierz – Zgierska Kuźnia Piwna
Klub "AgRafKa"

Zgierz, ul. Mielczarskiego 1, www.agrafka-zgierz.pl , https://www.facebook.com/zkp2002
kuzniazgierz@gmail.com

Skład rady starszych:

Kamil Jaworski - Przewodniczący Rady Starszych, GSM 601 879 238; e-mail jaworski_kamil@interia.pl
Krzysztof Jóźwiak - skarbnik, GSM 501 12 90 64 ; e-mail kriss_j@toya.net.pl
Łukasz Zawieja - Sekretarz 501 780 313 bosman_zg@wp.pl

Informacje o spotkaniach – każdy pierwszy czwartek miesiąca godz. 19.00


« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

II Zgierska Biesiada Piwna

16.06.2009

Przy dźwiękach zespołu „EKT Gdynia” miło spędzili piątkowy (05.06.2009) wieczór uczestnicy Zgierskiej Biesiady Piwnej, imprezy zorganizowanej, po raz drugi, przez Klub AgRafKa oraz Zgierską Kuźnię Piwną. Pogoda co prawda nie pozwoliła gościć uczestników w plenerze ale muzyka, piwo, przekąski i inne atrakcje zrekompensował gościom drobne niewygody.

Działo się sporo, główną obok zespołu atrakcją imprezy był pokaz warzenia piwa oraz akcesoriów i produktów do domowej produkcji złotego napoju. Zainteresowani goście brali czynny udział w poszczególnych etapach warzenia: próbowali zacierania, śrutowali słód, kapslowali butelki itp., znaleźli się też chętni do degustacji świeżo uwarzonej brzeczki.


Dużym zainteresowaniem cieszył się kącik gdzie można było sprawdzić swoją wiedzę o piwnym świecie i choć zadania do łatwych nie należały, chętnych nie brakowało a wyrozumiałe jury nie pozwoliło nikomu odejść bez nagrody.


W czasie trwania imprezy oprócz szerokiej gamy piw będących w ofercie Klubu AgRafKa, goście mieli okazję degustować kilka piw wybranych przez Zgierską Kuźnię Piwną m.in. łódzkiego Portera i piwo Żywe z Browaru Amber.


Imprezę swoją obecnością uświetnił Wielki Mistrz Bractwa Piwnego Marek Suliga, pomagając nam w sposób przystępny odkryć przed uczestnikami tajniki warzenia złocistego trunku, za co serdecznie dziękuję.


Po biesiadzie dziś zostały już tylko wspomnienia, zdjęcia (podziękowania za nie dla Krzyśka Jóźwiaka) oraz 15 litrów piwka, którego warzenie z mozołem zakończyliśmy grubo po północy.


Na zakończenie chciałbym podziękować wszystkim osobom, które brały czynny udział w organizacji tej imprezy. 

Robert Stolarski