Kręgi lokalne

Częstochowa


Częstochowa – Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego

Adres do siedziby:
Piwarnia al. NMP 31
42-200Częstochowa
 

Skład Rady starszych:Tomasz Gierasiński - Przewodniczący Rady Starszych
Tel. 600 751 005 - t.gierasinski@bractwopiwne.pl

Bartosz Kowalski
- Zastępca Przewodniczącego Rady Starszych
Tel. 663 933 548 - bartkoval@wp.pl

Kamil Szewielewski
- Sekretarz
Tel. 507 161 953 - kamil.szewielewski@gmail.com

Andrzej Grzeliński
- Skarbnik
Tel. 602 311 103 - admiro@interia.pl

Zbyszko Kabziński
- Specjalista ds. PR i kontaktów z mediami
Tel. 604 498 528 - zbyszko.pl@gmail.com

Spotkania – co drugą środę o 18.30

 


« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Zwycięskie piwo IV Częstochowskego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego uwarzone!

26.11.2013
Zwycięskie piwo  IV Częstochowskego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego uwarzone! Zwycięskie piwo IV Częstochowskego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego uwarzone!

Główną nagrodą w naszym konkursie jest możliwość uwarzenia przez laureata swojego piwa w browarze restauracyjnym Czenstochovia. W tym roku zwyciężyło piwo Michała Barancewicza w kategorii Weizenbock, które zostało uwarzone w ubiegłą sobotę, 23.11.13r.

 Michał jest studentem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, pochodzącym z Jeleniej Góry. Piwo warzy od 2009 roku, starając się to robić co tydzień, aby poznać wszystkie piwne style. Na swoim koncie ma już ponad 80 warek. W częstochowskim konkursie zwyciężyła 70 warka Michała, którą będziemy mogli porównać przy odszpuntowaniu Weizenbocka w Czenstochovii. W tym roku Michał odniósł również zwycięstwo w I Warmińskim Konkursie Piw Domowych - Olsztyn 2013. Jego AIPA zajęła tam pierwsze miejsce ( gratulujemy!).


Recepturę weizenbocka dostosowywał Grzegorz Bartosik – piwowar i współwłaściciel browaru. Użyto 160 kg słodu. Pierwszą warkę zaczęto przygotowywać już o 5 rano. Michał dołączył o godzinie 11, rozpoczynając tym samym drugie warzenie. Zwycięskiego trunku będzie aż 540 litrów. Było to ciekawe i cenne przeżycie dla młodego piwowara. Fermentacja będzie trwała tydzień, a leżakowanie miesiąc. Jest szansa, że uroczyste odszpuntowanie będzie jeszcze w tym roku.
Z niecierpliwością czekamy

Poniżej orginalna rceptura, która nadesłał nam Michał:

Weizenbock 21L 16,5 Blg

słód ciemny pszeniczny Bestmalz 3,84 kg 63,58%
słód pilzneński Strzegom 1,13 kg 18,71 %
słód monachijski Strzegom 0,96 kg 15,89%
słód carabohemian Weyermann 0,11 kg 1,82%

chmiel Lubelski 3,1% gr. 35 g

drożdże WB-06 (1/2 opakowania)

zacieranie:
42C-40'
52C-10'
62C-35'
72C-35'
76C-0'

Gotowałem 70 min, po 10 min od rozpoczęcia gotowania dodałem Lubelski, tak więc chmieliłem nim na goryczkę 60 min.

Fermentacja
burzliwa
1 dzień - 18C
2 - 19C
3 - 20C
4 - 21C
5 - 22C
6 - 22C
7 - 22C

FG~4,5


Piwu cześć!
Sara Nabrdalik, Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego