Kręgi lokalne

Częstochowa


Częstochowa – Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego

Adres do siedziby:
Piwarnia al. NMP 31
42-200Częstochowa
 

Skład Rady starszych:Tomasz Gierasiński - Przewodniczący Rady Starszych
Tel. 600 751 005 - t.gierasinski@bractwopiwne.pl

Bartosz Kowalski
- Zastępca Przewodniczącego Rady Starszych
Tel. 663 933 548 - bartkoval@wp.pl

Kamil Szewielewski
- Sekretarz
Tel. 507 161 953 - kamil.szewielewski@gmail.com

Andrzej Grzeliński
- Skarbnik
Tel. 602 311 103 - admiro@interia.pl

Zbyszko Kabziński
- Specjalista ds. PR i kontaktów z mediami
Tel. 604 498 528 - zbyszko.pl@gmail.com

Spotkania – co drugą środę o 18.30

 


« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Z cyklu “Piątkowe degustacje częstochowskiego Bractwa Piwnego - Portery zagraniczne”

14.12.2012
Z cyklu “Piątkowe degustacje częstochowskiego Bractwa Piwnego - Portery zagraniczne” Z cyklu “Piątkowe degustacje częstochowskiego Bractwa Piwnego - Portery zagraniczne”

07.12.2012 roku członkowie częstochowskiego kręgu lokalnego Bractwa Piwnego spotkali się by zdegustować i poddać opinii zagraniczne Portery.

Raz na jakiś czas urządzamy w naszym kręgu piwne degustacje. W zeszły piątek pod lupę wzięliśmy siedem zagranicznych porterów. Były to:

  • Volfas Engelman Imperial Porteris - Ragutis (Olvi)
  • Lvivske Porter - Lvivska Pivovarnya (Carlsberg)
  • Fuller’s London Porter - Fuller’s
  • Baltika 6 Porter - Baltika Brewery (Baltic Beverages Holding - Carlsberg)
  • Aldaris Porteris - Aldaris (Carlsberg)
  • Tauras Porteris - Kalnapilio-Tauro grupe
  • Utenos Porteris - Utenos (Baltic Beverages Holding - Carlsberg)

 

Wśród Porterów, według BJCP ( Beer Judge Certification Program), można wyróżnić:

12A. Brown Porter

12B. Robust Porter

12C. Baltic Porter

Brown Porter charakteryzuje się słodowym smakiem i aromatem wraz z z łagodnymi nutami palonymi, które mogą mieć czekoladowe cechy. Aromat może również przedstawiać niepalone słodowe cechy (karmelowe, zbożowe, chlebowe, orzechowe, toffi, i/albo słodkie). Zarówno aromat angielskich chmieli jak i owocowych estrów jest na poziomie od umiarkowanego do niewyczuwalnego. Może zawierać drugoplanowe wspierające smaki takie jak kawowe, lukrecji, ciasteczkowe albo tostowe. Barwę ma od jasnobrązowej do ciemnobrązowej, wraz z rubinowymi prześwitami. Piana jest umiarkowana o kolorze od złamanej bieli do jasno żółtobrązowej, w miarę długo utrzymująca.

Przykład Brown Porter, którego degustowaliśmy: Fuller's London Porter

Robust Porter tak jak i Brown Porter przejawia palone aromaty (często wraz z delikatnie spalonym, charakterem słodu barwiącego). Opcjonalnie może przedstawiać dodatkowy wspierający charakter słodu (zbożowe, chlebowe, toffi, karmelowe, czekoladowe, kawowe, bogate i/albo słodkie). Tutaj natomiast aromat chmielowy jest na poziomie od słabego do mocnego (odmiany GB i USA). Estry owocowe również są od poziomu umiarkowanego do niewyczuwalnego. Barwę ma w zakresie od średnio brązowej do bardzo ciemnobrązowej, często z rubinowymi, albo granatowymi przebłyskami. Piana jest żółto-brązowa, która utrzymuje się umiarkowanie dobrze. Posiada umiarkowanie mocny
smak słodowy, który charakteryzuje lekki palony charakter słodu barwiącego (czasami czekoladowe i/albo kawowe posmaki), wraz z delikatną paloną wytrawnością na finiszu.

Baltic Porter to uderzenie smaku i aromatu bogatego w słodową słodkość, często z nutami karmelowymi, toffi, orzechowymi, głęboko tostowymi i/albo lukrecji. Profil estrowy i alkoholowy umiarkowany. Swym smakiem i aromatem przypomina śliwki, suszone śliwki, rodzynki, wiśnie, porzeczki, okazjonalnie wina i porto. Posiada troszkę cech ciemnych słodów takich jak głęboko czekoladowy, kawowy albo melasy, ale nigdy spalenizny. Brakuje aromatów chmielowych i kwaskowatości. Wygląd ma ciemno czerwono-miedziany do nieprzejrzystego ciemno brązowego (nie czarnego) koloru. Długo utrzymująca się piana jest barwy żółto-brązowej. Portery są klarowne, aczkolwiek ciemniejsze wersje mogą być nieprzezroczyste. Goryczka jest średnio niskia do średniej i wynika ze słodu i chmielu, a smaki chmielowe, które pochodzą od lekko przyprawowych odmian chmielu ( Lublin albo Saaz) jest w przedziale od brak do średnio niskich.

Przykłady Baltic Porter, które degustowaliśmy: Baltika #6 Porter, Aldaris Porteris, Tauras Porteris, Utenos Porter, Lvivske Porter.

Spotkanie rozpoczęliśmy od Volfas Engelman Imperial Porteris

Litewski Volfas Engelman Imperial Porteris warzony jest przez Ragutis (Olvi), styl Porter Bałtycki, zawartość alkoholu 6%. Ma miedzianą barwę, trochę za jasną,jest klarowny, o zapachu owocowym, alkoholowym. W smaku delikatny, słodkawy, lekko winny.

Drugi Porter, który poddaliśmy ocenie to Lvivske Porter

Lvivske Porter warzony jest przez Lvivska Pivovarnya na Ukrainie (Carlsberg), styl - Porter Bałtycki. Ma miedzianą barwę, jest klarowny, o zapachu palonego słodu, alkoholowym. W smaku wyczuwalna słodkość słodu, karmel, wiśnie, pozostawia kwaśny posmak. Zawartość alkoholu 8%.

Piwko numer 3 to Fuller’s London Porter - Fuller’s

Porter ten ma głęboką, ciemną barwę, słabą pianę ( jak na piwo brytyjskie przystało ;) ) Jest przedstawicielem Brown Portera, co potwierdza jego zapach i aromat karmelowy, czekoladowy. Piwo to jest słodkie, lekko kwaskowe. Zawartość alkoholu 5,4%.

Baltika 6 Porter - Baltika Brewery (Baltic Beverages Holding - Carlsberg),


To również dobry przedstawiciel Bałtyckiego Portera. Ma ciemnomiedzianą barwę, jest delikatny,
słodki, z wyczuwalnym karmelem i kawą w smaku i aromacie. Na języku czuć również palony słód karmelowy. Zawartość alkoholu 8%.

Nadszedł czas na łotewskiego Aldaris Porteris

Barwę ma ciemnomiedzianą, słodki, wyczuwalny w smaku słód palony, czekolada. Finisz alkoholowy. Zawartość alkoholu 6,8%

Ciekawostką wieczoru był

To porter z browaru w Poniewieży na Litwie, zawiera 6,3% alkoholu, produkowany jest przez grupę "Kalnapilio-Tauro grupe", Talkos al. 1, Paneweżys, Lietuva (Litwa). Ma ciemną barwę, jest słodkie, delikatne, pozostawia lekką gorycz. Wyczuwalny jest również palony słód.

I ostatni z grupy Porterów zagranicznych to Utenos Porteris

Utenos Porteris również należy do Porterów Bałtyckich, ma wiśniowo-brązową barwę, klarowny, w zapachu wyczuwalne suszone śliwki, w smaku lekka słodowa słodycz, delikatny, piana słaba. Zawartość alkoholu 6%.

Następne spotkanie będzie obejmowało Portery rodzime

Do napisania ;)

Sara Maluchnik, częstochowski lokalny krąg BP