Częstochowa
Częstochowa – Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego
Piwarnia al. NMP 31
42-200Częstochowa
Skład Rady starszych:Tomasz Gierasiński - Przewodniczący Rady Starszych
Tel. 600 751 005 - t.gierasinski@bractwopiwne.pl
Bartosz Kowalski - Zastępca Przewodniczącego Rady Starszych
Tel. 663 933 548 - bartkoval@wp.pl
Kamil Szewielewski - Sekretarz
Tel. 507 161 953 - kamil.szewielewski@gmail.com
Andrzej Grzeliński - Skarbnik
Tel. 602 311 103 - admiro@interia.pl
Zbyszko Kabziński - Specjalista ds. PR i kontaktów z mediami
Tel. 604 498 528 - zbyszko.pl@gmail.com
Spotkania – co drugą środę o 18.30
Z cyklu “Piątkowe degustacje częstochowskiego Bractwa Piwnego - Portery zagraniczne”
Raz na jakiś czas urządzamy w naszym kręgu piwne degustacje. W zeszły piątek pod lupę wzięliśmy siedem zagranicznych porterów. Były to:
- Volfas Engelman Imperial Porteris - Ragutis (Olvi)
- Lvivske Porter - Lvivska Pivovarnya (Carlsberg)
- Fuller’s London Porter - Fuller’s
- Baltika 6 Porter - Baltika Brewery (Baltic Beverages Holding - Carlsberg)
- Aldaris Porteris - Aldaris (Carlsberg)
- Tauras Porteris - Kalnapilio-Tauro grupe
- Utenos Porteris - Utenos (Baltic Beverages Holding - Carlsberg)
Wśród Porterów, według BJCP ( Beer Judge Certification Program), można wyróżnić:
Brown Porter charakteryzuje się słodowym smakiem i aromatem wraz z z łagodnymi nutami palonymi, które mogą mieć czekoladowe cechy. Aromat może również przedstawiać niepalone słodowe cechy (karmelowe, zbożowe, chlebowe, orzechowe, toffi, i/albo słodkie). Zarówno aromat angielskich chmieli jak i owocowych estrów jest na poziomie od umiarkowanego do niewyczuwalnego. Może zawierać drugoplanowe wspierające smaki takie jak kawowe, lukrecji, ciasteczkowe albo tostowe. Barwę ma od jasnobrązowej do ciemnobrązowej, wraz z rubinowymi prześwitami. Piana jest umiarkowana o kolorze od złamanej bieli do jasno żółtobrązowej, w miarę długo utrzymująca.
Przykład Brown Porter, którego degustowaliśmy: Fuller's London Porter
Robust Porter tak jak i Brown Porter przejawia palone aromaty (często wraz z delikatnie spalonym, charakterem słodu barwiącego). Opcjonalnie może przedstawiać dodatkowy wspierający charakter słodu (zbożowe, chlebowe, toffi, karmelowe, czekoladowe, kawowe, bogate i/albo słodkie). Tutaj natomiast aromat chmielowy jest na poziomie od słabego do mocnego (odmiany GB i USA). Estry owocowe również są od poziomu umiarkowanego do niewyczuwalnego. Barwę ma w zakresie od średnio brązowej do bardzo ciemnobrązowej, często z rubinowymi, albo granatowymi przebłyskami. Piana jest żółto-brązowa, która utrzymuje się umiarkowanie dobrze. Posiada umiarkowanie mocny
smak słodowy, który charakteryzuje lekki palony charakter słodu barwiącego (czasami czekoladowe i/albo kawowe posmaki), wraz z delikatną paloną wytrawnością na finiszu.
Baltic Porter to uderzenie smaku i aromatu bogatego w słodową słodkość, często z nutami karmelowymi, toffi, orzechowymi, głęboko tostowymi i/albo lukrecji. Profil estrowy i alkoholowy umiarkowany. Swym smakiem i aromatem przypomina śliwki, suszone śliwki, rodzynki, wiśnie, porzeczki, okazjonalnie wina i porto. Posiada troszkę cech ciemnych słodów takich jak głęboko czekoladowy, kawowy albo melasy, ale nigdy spalenizny. Brakuje aromatów chmielowych i kwaskowatości. Wygląd ma ciemno czerwono-miedziany do nieprzejrzystego ciemno brązowego (nie czarnego) koloru. Długo utrzymująca się piana jest barwy żółto-brązowej. Portery są klarowne, aczkolwiek ciemniejsze wersje mogą być nieprzezroczyste. Goryczka jest średnio niskia do średniej i wynika ze słodu i chmielu, a smaki chmielowe, które pochodzą od lekko przyprawowych odmian chmielu ( Lublin albo Saaz) jest w przedziale od brak do średnio niskich.
Przykłady Baltic Porter, które degustowaliśmy: Baltika #6 Porter, Aldaris Porteris, Tauras Porteris, Utenos Porter, Lvivske Porter.
Spotkanie rozpoczęliśmy od Volfas Engelman Imperial Porteris
Litewski Volfas Engelman Imperial Porteris warzony jest przez Ragutis (Olvi), styl Porter Bałtycki, zawartość alkoholu 6%. Ma miedzianą barwę, trochę za jasną,jest klarowny, o zapachu owocowym, alkoholowym. W smaku delikatny, słodkawy, lekko winny.
Drugi Porter, który poddaliśmy ocenie to Lvivske Porter
Lvivske Porter warzony jest przez Lvivska Pivovarnya na Ukrainie (Carlsberg), styl - Porter Bałtycki. Ma miedzianą barwę, jest klarowny, o zapachu palonego słodu, alkoholowym. W smaku wyczuwalna słodkość słodu, karmel, wiśnie, pozostawia kwaśny posmak. Zawartość alkoholu 8%.
Piwko numer 3 to Fuller’s London Porter - Fuller’s
Porter ten ma głęboką, ciemną barwę, słabą pianę ( jak na piwo brytyjskie przystało ;) ) Jest przedstawicielem Brown Portera, co potwierdza jego zapach i aromat karmelowy, czekoladowy. Piwo to jest słodkie, lekko kwaskowe. Zawartość alkoholu 5,4%.
Baltika 6 Porter - Baltika Brewery (Baltic Beverages Holding - Carlsberg),
To również dobry przedstawiciel Bałtyckiego Portera. Ma ciemnomiedzianą barwę, jest delikatny,
słodki, z wyczuwalnym karmelem i kawą w smaku i aromacie. Na języku czuć również palony słód karmelowy. Zawartość alkoholu 8%.
Nadszedł czas na łotewskiego Aldaris Porteris
Barwę ma ciemnomiedzianą, słodki, wyczuwalny w smaku słód palony, czekolada. Finisz alkoholowy. Zawartość alkoholu 6,8%
Ciekawostką wieczoru był
To porter z browaru w Poniewieży na Litwie, zawiera 6,3% alkoholu, produkowany jest przez grupę "Kalnapilio-Tauro grupe", Talkos al. 1, Paneweżys, Lietuva (Litwa). Ma ciemną barwę, jest słodkie, delikatne, pozostawia lekką gorycz. Wyczuwalny jest również palony słód.
I ostatni z grupy Porterów zagranicznych to Utenos Porteris
Utenos Porteris również należy do Porterów Bałtyckich, ma wiśniowo-brązową barwę, klarowny, w zapachu wyczuwalne suszone śliwki, w smaku lekka słodowa słodycz, delikatny, piana słaba. Zawartość alkoholu 6%.
Następne spotkanie będzie obejmowało Portery rodzime
Do napisania ;)
Sara Maluchnik, częstochowski lokalny krąg BP