Kręgi lokalne

Częstochowa


Częstochowa – Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego

Adres do siedziby:
Piwarnia al. NMP 31
42-200Częstochowa
 

Skład Rady starszych:Tomasz Gierasiński - Przewodniczący Rady Starszych
Tel. 600 751 005 - t.gierasinski@bractwopiwne.pl

Bartosz Kowalski
- Zastępca Przewodniczącego Rady Starszych
Tel. 663 933 548 - bartkoval@wp.pl

Kamil Szewielewski
- Sekretarz
Tel. 507 161 953 - kamil.szewielewski@gmail.com

Andrzej Grzeliński
- Skarbnik
Tel. 602 311 103 - admiro@interia.pl

Zbyszko Kabziński
- Specjalista ds. PR i kontaktów z mediami
Tel. 604 498 528 - zbyszko.pl@gmail.com

Spotkania – co drugą środę o 18.30

 


« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

VII Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego - zasady zgłoszeń

31.03.2016
VII Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego - zasady zgłoszeń VII Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego

Częstochowski Krąg Lokalny BRACTWA PIWNEGO wspólnie z Częstochowską Organizacją Turystyczną organizują VII Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego

R e g u l a m i n
VII Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego
Częstochowa, 18 czerwca 2016 r.


Organizatorzy:
– Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
– Częstochowska Organizacja Turystyczna


1. Organizatorzy wyznaczają skład Komisji Konkursowej, której decyzje są ostateczne.
2. Uczestnikami konkursu mogą być jedynie osoby pełnoletnie.
3. W konkursie wyznaczono 5 kategori
- West Coast IPA - mocne, wytrawne , jasne piwo górnej fermentacji nawiązujące do stylu 14B. American India Pale Ale - wg BJCP jednak w odróżnieniu od piw warzonych na wschodnim wybrzeżu Ameryki, charakteryzuje się tym, że balans przesunięty jest stanowczo w stronę intensywniejszego chmielenia
Gęstość początkowa 14-18 Blg, goryczka 40-70 IBU.
- Oktoberfest (03B. Oktoberfest - wg BJCP)
- Summer Ale - Letnie lekkie jasne piwo górnej fermentacji, nieograniczone do stylu bazowego, chmielone w wersjach amerykańskich lub brytyjskich. Charakteryzuje się rześkim profilem, równoważy delikatny profil chmielowy z adekwatną słodowością przy zachowaniu wysokiej pijalności, wysycenie jest wysokie. To piwo ma dostarczać ulgi od upałów, ma być rześkie, promieniste i radosne jak samo lato.
Gęstość początkowa 11-13 Blg, goryczka 15-28 IBU
- Porter angielski - kategoria zawiera style ( 12A.Brown Porter - wg BJCP) oraz (12B.Robust Porter - wg BJCP ) Uwaga - Robust Porter jedynie w wersji z chmielem angielskim .
- Piwo niskoalkoholowe . Celem tej kategorii jest popularyzowanie piw o niskiej zawartości alkoholu. Do konkursu piwowarzy mogą zgłaszać smaczne, dobrze pijalne piwa o zawartości alkoholu od 0 do 4 ABV%. Piwa zgłoszone do konkursu, po ewentualnym przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, zostaną zbadane laboratoryjnie w celu uzyskania dokładnej zawartości alkoholu.
4. Uczestnik może startować w pięciu kategoriach.
5. W każdej kategorii uczestnik może wystawić najwyżej jedno piwo.
6. W przypadku zgłoszenia do konkursu ogółem, tylko jednego piwa w danej kategorii, konkurs w niej nie zostanie rozstrzygnięty, a uczestnik otrzyma upominek.
7. W przypadku zgłoszenia do jednej kategorii powyżej 12 piw organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji.
8. Imienna lista uczestników zgłaszających piwa do konkursu, zostanie opublikowana na stronie www.bractwopiwne.pl po upłynięciu terminu nadsyłania piw konkursowych.
9. Uczestnicy zgadzają się na upublicznienie swego imienia i nazwiska podczas ogłaszania wyników konkursu.
10. Zwycięzca każdej z kategorii zobowiązuje się do upublicznienia receptury zwycięskiego piwa.
11. Uczestnicy mają obowiązek dostarczenia piw konkursowych wraz z wydrukowanym formularzem zgłoszeniowym w terminie od 16.05.2016 r. do dnia 06.06.2016 r. na adres organizatora :
Andrzej Grzeliński
ul. Waszyngtona 53
42-202 Częstochowa
z dopiskiem „VII CKPDBP”
12. W przypadku osobistego dostarczenia piw do konkursu należy wcześniej ustalić termin odbioru z przedstawicielem organizatorów pod nr tel. 602 311 103.
13. Udział w Konkursie jest bezpłatny.
14. Piwa Konkursowe oceniać będą dwie niezależne komisje.
Pierwsza - Komisja Branżowa, to osoby, których działalność jest związana z branżą piwowarską.
Druga to Komisja Konsumencka składająca się z osób niezwiązanych z branżą piwowarską.
15. Nagrodzone zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii ocenione przez Komisję Branżową. Wyróżnione zostaną trzy pierwsze miejsca w każdej kategorii ocenione przez Komisje Konsumencką.

Nagrody specjalne przyznawane przez Komisję Branżową:

Grand Champion - Piwo które otrzyma największą liczbę punktów w Komisji Branżowej, ze wszystkich piw zgłoszonych (oprócz piwa w kategorii niskoalkoholowe ) zostanie uwarzone w Browarze Wąsosz, a Piwowar otrzyma możliwość osobistego udziału w warzeniu.

Piwo, zajmujące pierwsze miejsce w kategorii Summer Ale zostanie uwarzone w Rzemieślniczym Browarze Jana w Zawierciu a Piwowar otrzyma możliwość osobistego udziału w warzeniu. Browar zastrzega sobie możliwość modyfikacji receptury ze względów technologicznych.

16. Członkowie Komisji Konkursowej nie są uczestnikami konkursu.
17. Do konkursu należy wystawić piwa jednego rodzaju w ilości jak poniżej :
West Coast IPA - 3 x 0,5L lub 4x0,33L
Oktoberfest - 3 x 0,5L lub 4x0,33L
Summer Ale - 3 x 0,5L lub 4x0,33L
Porter angielski - 3 x 0,5L lub 4x0,33L
Piwo niskoalkoholowe - 4 x 0,5L lub 5 x 0,33L
Każda butelka powinna być nieoznakowana (bez trwałej etykiety), Dopuszcza się oznakowanie na kapslu.
18. W konkursie mogą brać udział piwa warzone na bazie słodów, ekstraktów oraz słodów wraz z ekstraktami.
19. Ocena piw będzie anonimowa, a butelki przed konkursem zostaną właściwie zamaskowane.
20. Zwycięzcy otrzymają nagrody w dniu konkursu za wyjątkiem nagród wydawanych bezpośrednio przez sponsorów. W przypadku nieobecności laureatów nagrody zostaną wysłane w przeciągu 14 dni.
21. Organizatorzy Konkursu zastrzegają sobie prawo do częściowej zmiany powyższego regulaminu bez uprzedniego powiadomienia.
22. Termin warzenia zwycięskich piw (dotyczy Summer Ale jak i Grand Champion) zostanie ustalony przez browary w których będzie warzone.
23. Konkurs zostanie przeprowadzony zgodnie zaleceniami, które opisuje przewodnik dla organizatorów konkursów piw domowych opracowany przez komisję ds. szkolenia i certyfikacji sędziów konkursów piwa-PSPD http://www.pspd.org.pl/pagesnews/przewodnik-dla-organizatorow-konkursow-piw-domowych

Informacji dotyczących wysyłki piwa udziela:
Andrzej Grzeliński (Admiro)
Tel. 602 311 103
Wszelkich innych informacji dotyczących konkursu udzielimy pod adresem e-mail. :
ckpdbp@gmail.com

Link do formularza zgłoszenia piw  - TUTAJ.