Kręgi lokalne

Częstochowa


Częstochowa – Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego

Adres do siedziby:
Piwarnia al. NMP 31
42-200Częstochowa
 

Skład Rady starszych:Tomasz Gierasiński - Przewodniczący Rady Starszych
Tel. 600 751 005 - t.gierasinski@bractwopiwne.pl

Bartosz Kowalski
- Zastępca Przewodniczącego Rady Starszych
Tel. 663 933 548 - bartkoval@wp.pl

Kamil Szewielewski
- Sekretarz
Tel. 507 161 953 - kamil.szewielewski@gmail.com

Andrzej Grzeliński
- Skarbnik
Tel. 602 311 103 - admiro@interia.pl

Zbyszko Kabziński
- Specjalista ds. PR i kontaktów z mediami
Tel. 604 498 528 - zbyszko.pl@gmail.com

Spotkania – co drugą środę o 18.30

 


« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Szkolenie sensoryczne w Częstochowie

17.11.2008
Szkolenie sensoryczne w Częstochowie Szkolenie sensoryczne w Częstochowie

Dnia 15 listopada 2008 roku w Bawarskiej Pijalni Piwa Bavarianhaus w Częstochowie członkowie Częstochowskiego Kręgu Lokalnego Bractwa Piwnego odbyli kolejne już szkolenie z zakresu sensoryki piwa.

Szkolenie przeprowadził Maciej Chołdrych - niekwestionowany autorytet w tejże dziedzinie, wieloletni uczestnik panelu degustacyjnego. W trakcie kilkugodzinnej sesji przekazywał on specjalistyczną wiedzę dotyczącą niezwykłych zalet piwa. Odkrył również tajemnice smaku, zapachu i barwy złocistego trunku. 

Na własnej skórze można było się przekonać, że zostać profesjonalnym degustatorem rzeczywiście nie jest wcale łatwo. Każdy z uczestników przeszedł szereg testów. Została sprawdzona jego wrażliwość sensoryczna, umiejętność rozpoznawania wad piwa, umiejętności rozróżniania gatunków, opisywania zapachów, opisywania profilów piwa czy też skalowania.

Pomiędzy poszczególnymi testami składającymi się na część praktyczną szkolenia prowadzący starał się przybliżyć tajniki prawidłowej degustacji, produkcji jak również zastosowania piwa w codziennej kuchni. Żadne pytanie czy poruszony problem nie pozostały bez odpowiedzi. Wszystko to, przeplatane sympatycznymi anegdotami, sprawiło, że czas mijał niepostrzeżenie.

Podsumowaniem szkolenia będzie szczegółowy raport, który za kilka dni otrzyma każdy z uczestników. Będzie on obejmował wyniki testów, mocne i słabe strony poszczególnych osób, poziom kompetencji sensorycznych, ocenę pamięci zapachowej oraz wskazanie obszarów do dalszego rozwoju.

Odbyte szkolenie pozwoliło nabrać jego uczestnikom pokory co do własnych umiejętności i wiedzy z omawianego zakresu. Zmobilizowało ich do pogłębiania tematu i dalszego kształcenia się. Za powyższe dziękują prowadzącemu, z niecierpliwością oczekując następnego spotkania.

Bartek Ryś