Kręgi lokalne

Częstochowa


Częstochowa – Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego

Adres do siedziby:
Piwarnia al. NMP 31
42-200Częstochowa
 

Skład Rady starszych:Tomasz Gierasiński - Przewodniczący Rady Starszych
Tel. 600 751 005 - t.gierasinski@bractwopiwne.pl

Bartosz Kowalski
- Zastępca Przewodniczącego Rady Starszych
Tel. 663 933 548 - bartkoval@wp.pl

Kamil Szewielewski
- Sekretarz
Tel. 507 161 953 - kamil.szewielewski@gmail.com

Andrzej Grzeliński
- Skarbnik
Tel. 602 311 103 - admiro@interia.pl

Zbyszko Kabziński
- Specjalista ds. PR i kontaktów z mediami
Tel. 604 498 528 - zbyszko.pl@gmail.com

Spotkania – co drugą środę o 18.30

 


« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Style Piwne – cykl dyskusji i degustacji w Kręgu Częstochowskim

28.07.2010
Style Piwne – cykl dyskusji i degustacji w Kręgu Częstochowskim Style Piwne – cykl dyskusji i degustacji w Kręgu Częstochowskim

Promując piwo podczas organizowanych przez nas spotkań i imprez z udziałem publiczności, staramy się często zwrócić uwagę na różnorodność smaków i aromatów, które można wyczuć podczas degustacji. Jest to przecież tak ogromny świat różnorakich doznań sensorycznych, że aby jak najlepiej go opisać a jednocześnie profesjonalnie zachęcić i zainteresować osoby, którym przedstawiamy piwo, potrzebne jest solidne przygotowanie się do tej roli. Właśnie to przesłanie jak i chęć ciągłego rozszerzania własnych piwnych horyzontów utwierdziło nas w pokonaniu, że powinniśmy stale sami dbać o to by utrwalać sobie wiedzę na tematy związane między innymi ze stylami piwa.

    Postanowiliśmy rozpocząć w Kręgu Częstochowskim cykl dyskusji i degustacji o rozmaitych stylach piw. Takie cykliczne spotkania skupiają się wokół wybranych, ciekawych przedstawicieli gatunków i połączone są z przedstawieniem krótkiej podstawowej charakterystyki stylu, po której następuje luźna dyskusja, wymiana spostrzeżeń. Do tej pory miały już miejsce dwa takie panele dyskusyjne.
   Pierwszy z nich zorganizowany w czerwcu przybliżył style będące jednocześnie kategoriami konkursowymi w I CKPD a mianowicie Munich Helles oraz Dry Stout.
W upalny lipcowy dzień nic tak bardziej nie smakuje jak łyk chłodnej „pszenicy”. Tak, więc postanowiliśmy popróbować i ocenić kilka piw pszenicznych. Okazją było ostatnie spotkanie częstochowskiego kręgu lokalnego, które odbyło się 21 lipca w chłodnej klimatyzowanej piwiarni Bavarianhaus. Po wstępnym przedstawieniu profilu piwa pszenicznego i krótkiej dyskusji, siedmiu z nas zmierzyło się z zadaniem oceny kilku przedstawicieli stylu Hefeweizen .
W szranki stanęło 9 piw z Polski i Niemiec:

 

Postanowiliśmy poddać ocenie zapach, smak, smakowitość, nasycenie i goryczkę. No to teraz podsumujmy nasze wrażenia. Klasyfikacja końcowa wyglądała następująco:

68,86 pkt. Hopf Helle Weiße
61,71 pkt. Ciechan Pszeniczne
60,00 pkt. Löwenbräu Weisse
55,57 pkt. Faustus
50,57 pkt. Okocim Pszeniczne
43,86 pkt. Finkbeiner Schlosberg Hefe-Weisbier
43,43 pkt. Günzburger Leichtes Weizen
41,57 pkt. Finkbeiner Hefeweizen Hell
40,57 pkt. Autenrieder Ernie Weizen

   Najbliższe, kolejne spotkanie z cyklu opisywanych paneli degustacyjno-dyskusyjnych odbędzie się 18 sierpnia i poświęcone zostanie kilku ciemnym odmianom piw. Wszystkie osoby chcące spotkać się z Częstochowskim Kręgiem Bractwa Piwnego prosimy o wcześniejszy kontakt na adres klbpczwa@wp.pl lub telefonicznie pod numer 605244810.
Zapraszamy.


Częstochowski Krąg Lokalny 

Artykuły powiązane:

Piwa ciemne