Kręgi lokalne

Tel. 604 498 528 - zbyszko.pl@gmail.com

Spotkania – co drugą środę o 18.30

« poprzedni  |  powrót do listy  |

List otwarty w sprawie browaru w Częstochowie

15.03.2003

Poruszeni informacjami na temat planów wyburzenia budynków dawnego browaru w Częstochowie zdecydowaliśmy się opublikować poniższy list otwarty:
List otwarty do Prezydenta Częstochowy, Pana Tadeusza Wrony

Szanowny Panie Prezydencie,

Towarzystwo Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE z niepokojem śledzi doniesienia prasowe (Gazeta Wyborcza, Częstochowa: 06.02.2003, 07.02.2003 i 17.02.2003) dotyczące planów wyburzenia budynków browaru przy ulicy Ogrodowej w Częstochowie.
Jesteśmy stowarzyszeniem konsumenckim, do którego statutowych zadań należy propagowanie szeroko rozumianej kultury piwa, także kultury materialnej i historii. W przypadku związanych z browarnictwem zabytkowych obiektów poprzemysłowych w pełni popieramy dążenia Pana prezydenta i podległych Panu służb do zachowania ich na mapie częstochowskich zabytków dziewiętnastowiecznej architektury i przemysłu.
Towarzystwo Promocji Kultury Piwa jest organizacją reprezentującą Polskę w strukturach Europejskiej Unii Konsumentów Piwa EBCU (European Beer Consumer Union). Dzięki kontaktom z organizacjami o podobnym do naszego charakterze dysponujemy przykładami możliwości działań społecznych zmierzających do zachowania czy wręcz odtworzenia związanych z browarnictwem i piwowarstwem zabytków. Najjaskrawszym dowodem na skuteczność działań organizacji pozarządowych jest przywrócenie produkcji tradycyjnego piwa typu „ale” w kilkuset małych browarach w Wielkiej Brytanii. Doprowadziła do tego tamtejsza organizacja konsumencka - odpowiednik naszego BRACTWA PIWNEGO – CAMRA, której członkowie bronili się przed zalewem „piw kontynentalnych”.
Wierzymy, że korzystając z pomocy i doświadczeń konsumenckich organizacji piwnych, działających w krajach Unii Europejskiej, będziemy mogli wspomóc działania władz Częstochowy zmierzające do wpisania obiektów browaru do rejestru zabytków, a tym samym do uratowania tego przykładu architetktury przemysłowej.
Zbigniew Olobry
Wielki Mistrz BP.