Kręgi lokalne

Częstochowa


Częstochowa – Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego

Adres do siedziby:
Piwarnia al. NMP 31
42-200Częstochowa
 

Skład Rady starszych:Tomasz Gierasiński - Przewodniczący Rady Starszych
Tel. 600 751 005 - t.gierasinski@bractwopiwne.pl

Bartosz Kowalski
- Zastępca Przewodniczącego Rady Starszych
Tel. 663 933 548 - bartkoval@wp.pl

Kamil Szewielewski
- Sekretarz
Tel. 507 161 953 - kamil.szewielewski@gmail.com

Andrzej Grzeliński
- Skarbnik
Tel. 602 311 103 - admiro@interia.pl

Zbyszko Kabziński
- Specjalista ds. PR i kontaktów z mediami
Tel. 604 498 528 - zbyszko.pl@gmail.com

Spotkania – co drugą środę o 18.30

 


« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

I Częstochowski Konkurs Piw Domowych – podsumowanie

25.06.2010
I Częstochowski Konkurs Piw Domowych – podsumowanie I Częstochowski Konkurs Piw Domowych – podsumowanie

Przyszedł wreszcie czas by na spokojne usiąść, zebrać myśli i podsumować wydarzenia związane z organizacją I Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych oraz pokazu warzenia piwa domowego podczas IV Festiwalu Sztuki Kulinarnej – „Aleja Dobrego Smaku".

Po ostatnich miesiącach spędzonych wokół przygotowań do Konkursu oraz pokazu warzenia, my, członkowie Częstochowskiego Kręgu Lokalnego bez wątpienia staliśmy się bogatsi o nowe doświadczenia organizacyjne.
Kiedy projekt rodził się w naszych głowach i stopniowo rósł nikt z nas nie spodziewała się aż takiego finału. Obdarowani zaufaniem i nagrodami ze strony sponsorów konkursu, liczyliśmy na zainteresowanie najwyżej kilkunastu piwowarów. Gdy do konkursu pozostawało coraz mniej czasu nasze zaskoczenie niesamowitą frekwencją jak na debiutantów w roli organizatorów takiego przedsięwzięcia, rosło z dnia na dzień. Ponad 30 piwowarów domowych z całej Polski i ponad 50 nadesłanych piw - to przewyższyło nasze skromne oczekiwania i uświadomiło że poprzeczka zawisła wysoko.

Ciężar koordynowania całością działań wziął na siebie Kanclerz Bractwa Piwnego - Arek Michalski, by z udziałem wielu członków Częstochowskiego Kręgu i dzięki ich zaangażowaniu udało się wszystko zorganizować jak najlepiej to tylko było możliwe.
Kolejno więc prace nad regulaminem, rozmowy ze sponsorami a gdy już wreszcie nadeszły pierwsze zgłoszenia porządkowanie ich, maskowanie butelek, żmudne eliminacje wstępne by wyłonić finalistów i na koniec organizacja finału na Placu Biegańskiego w Częstochowie to bardzo skrótowo spisana droga jaką przemierzyliśmy by wskazać zwycięzców I Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych.

O poziom samych piw nadesłanych do oceny spytaliśmy osoby zasiadające w komisjach jurorskich.


Marek Suliga – Wielki Mistrz Bractwa Piwnego powiedział nam:
„Od kilku lat z uwagą obserwuję rozwój piwowarstwa domowego w Polsce.
Kiedy w 2003 roku odbył się pierwszy konkurs piw domowych w Żywcu zgodziłem się uczestniczyć w nim jako degustator. Poziom ocenianych piw był jednak bardzo niski. Zaledwie 10% z nich można było określić jako prawidłowe pozostałe nadawały się do brutalnie mówiąc do wylania.
I Częstochowski Konkurs Piw Domowych ( I CKPD ) był drugim, w którym zgodziłem się wziąć udział w charakterze degustatora. (...)
Generalnie kategorię monachijskie jasne gdzie startowało 17 piw oceniam pozytywnie. W większości piw wyczuwalny był charakter słodowy doskonale połączony ze stonowaną goryczką chmielową. W jednym piwie można było wyczuć octan izoamylu (banan) i 4-Vinyloguaiacol (goździk). Związki te pojawić się powinny raczej w innym stylu monachijskim jakim jest styl hefeweizen a nie w ocenianym gdzie aromaty estrowe raczej nie powinny występować.
Kilka piw posiadało też śladowe nuty kwaskowe.
W stylu Dry Stout, gdzie startowało 18 piw, kilka z nich zostało wadliwie upozycjonowanych. Jedno piwo nosiło charakter porterowski, gdyż aromaty stoutowskie (kawa, kakao czy czekolada), całkowicie ustąpiły nutom karmelowym i owocowym. Dwa piwa należało by sklasyfikować w stylu Stout Sweet, gdyż umiarkowana kwasowość i goryczka od słodów palonych i chmielu zdominowała słodycz.
W dwu innych kwasowość zdominowała goryczkę co nie powinno mieć miejsca.

Reasumując
Należą się podziękowania członkom kręgu częstochowskiego Bractwa Piwnego za profesjonalnie przygotowany I CKPD.
Poziom piw dostarczony na konkurs oceniam jako wysoki. Zdarzają się jeszcze piwa z niewielkimi błędami lecz nie stanowią one większości jak to było kilka lat temu. Złe upozycjonowanie piw tłumaczę chęcią pokazania swojego produktu choć nie było dla niego właściwej kategorii w danej chwili.”

Natomiast Tomasz Wójcik „elroy”- twórca portalu Piwo.org stwierdzi:
„1 Częstochowski KPD już za nami i śmiało można uznać tą imprezę jako udaną i dobrze organizacyjnie prowadzoną. Chyba w myśl zasady - działaj wspólnie, osiągniesz więcej, Bractwo Piwne poradziło sobie z przedsięwzięciem bardzo dobrze. Tutaj duży ukłon, oraz podziękowanie za zaproszenie do grona Jurorów. Wszystko przebiegało sprawnie i bez opóźnień.
Poziom zgłoszonych piw w kategorii Monachijskie Jasne był bardzo wysoki. Przygotowując się kilka dni wcześniej merytorycznie, wydawało mi się, że zadanie będzie prostsze. Niestety, a na szczęście dla piwowarów, zadanie było arcytrudne, poziom piw wysoki i bardzo wyrównany. Żadne z zgłoszonych piw nie miało znaczących wad technologicznych, aczkolwiek do powtarzających się elementów ujmujących oceny na mojej karcie był wyczuwalny estrowy aromat, nadmierne nachmielenie, oraz zbytnie nagazowanie (niekiedy wręcz szampańskie).
Sytuacja odmienna spotkała nas w kategorii Dry Stout. Tutaj sprawdziły się moje obserwacje i przemyślenia w tematach domowych piw ciemnych. Dwa zgłoszone piwa niestety otrzymały minimalne oceny, ze względu wyczuwalną infekcję warki. Dość zaskakujące, lecz prawdziwe. Również cztery piwa posiadały zbyt wysoki poziom w zasypie ciemnych słodów palonych, wnosząc intensywne kwaskowate posmaki, zamiast oczekiwanych kawowo-czekoladowych. Niestety również i tutaj pojawiały się piwowarskie grzechy przechmielenia i zbytniego nagazowania.
Moje przewidywania co do poziomu piw w danych kategoriach, nie sprawdziły się. Byłem mocno przekonany, że to Munich Helles będzie kategorią, gdzie piwowarska brać będzie miała większe problemy, niż wydawałoby się często warzony i opisywany angielski stout. Być może wynika to z faktu, że bardziej realia przyzwyczaiły nas do wszelkiej maści lagerów, niż rzadszych piw wyspiarskich? Myślę, że mamy wszyscy jeszcze dużo do zrobienia w tej kategorii piw.
Ja osobiście mam głęboką nadzieję, że częstochowski konkurs na stale zagości w kalendarzu piwowarskich imprez. Warto być, startować i cieszyć się piwowarstwem domowym. Do zobaczenia! „


Równocześnie z finałem konkursu, przed częstochowskim ratuszem trwał pokaz warzenia piwa domowego oraz degustacja piw domowych częstochowskich piwowarów.
Wspólnie z publicznością warzyliśmy piwo z procesem zacierania w stylu porter angielski. Był to czas na rozmowy z zainteresowanymi Bractwem Piwnym, piwem i piwowarstwem w skali mikro. Można było obejrzeć, powąchać i spróbować różnego rodzaju słodów, chmieli. Także posłuchać potrzebnych do rozpoczęcia warzenia piwa przydatnych wiadomości, czy też poznać adresy sklepów z akcesoriami do uprawiania takiego hobby. Najlepiej jednak przekonywały do zainteresowania się bliżej piwowarstwem domowym próbki piwa które serwowaliśmy bardzo wyczekującej tego momentu publiczności. Częstowaliśmy różnorodnymi lagerami: m.in. bohemskim pilsem, jasnym i ciemnym piwem monachijskim czy koźlakiem. Nie zabrakło też piw górnej fermentacji a wśród nich słodkiego, słabo chmielonego weizenbocka, słodowego Mild’a, Brown Portera, Stouta aż po zdecydowanie goryczkowe India Pale Ale.

Podsumowując
Bardzo się cieszymy że udało się nam zrealizować pomysł zorganizowania I CKPD. Spotkaliśmy się z dużą życzliwością osób i instytucji które pomogły nam w przygotowaniach. To pozwala mieć nadzieje że za rok odbędzie się druga edycja Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych. Z pewnością dołożymy wszelkich starań aby organizacyjnie wypadła ona jak najlepiej a kultura piwa i piwowarstwo domowe były w Częstochowie należycie promowane.


Piotr Turek
Członek Częstochowskiego Kręgu Lokalnego