Częstochowa
Częstochowa – Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego
Piwarnia al. NMP 31
42-200Częstochowa
Skład Rady starszych:Tomasz Gierasiński - Przewodniczący Rady Starszych
Tel. 600 751 005 - t.gierasinski@bractwopiwne.pl
Bartosz Kowalski - Zastępca Przewodniczącego Rady Starszych
Tel. 663 933 548 - bartkoval@wp.pl
Kamil Szewielewski - Sekretarz
Tel. 507 161 953 - kamil.szewielewski@gmail.com
Andrzej Grzeliński - Skarbnik
Tel. 602 311 103 - admiro@interia.pl
Zbyszko Kabziński - Specjalista ds. PR i kontaktów z mediami
Tel. 604 498 528 - zbyszko.pl@gmail.com
Spotkania – co drugą środę o 18.30
Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego przyłączył się do obchodów Międzynarodowego Dnia Stoutu 08.11.12 r.

Stout jest dość wiekowym stylem, gdyż po raz pierwszy wspomniano o nim już w 1677 roku. Określano nim wtedy piwa mocne, zarówno ciemne jak i jasne. Dopiero pod koniec 19 wieku Stoutem nazwano piwa, które znamy po dzień dzisiejszy. Są to piwa ciemne o barwie od ciemnobrązowej z nutkami rubinowymi po czarne. W smaku jest wyczuwalna goryczka, z dominacją palonego słodu, czasem z dodatkiem czekolady, kawy bądź innych przypraw użytych przez piwowarów.
Rozróżniamy sześć głównych kategorii stoutów. Są to:
Dry Stout
Sweet Stout
Oatmeal Stout
Foreign Extra Stout
American Stout
Russian Imperial Stout
Choć dawniej wyróżniano jeszcze Oyster Stout, czyli z dodatkiem ostryg. Obecnie można się spotkać z przeróżnymi wynalazkamij ak Tropical Stout, Coffee Stout czy Chocolate Stout, które powstały na drodze piwnych eksperymentów, a zdobyły uznanie wielu piwoszy. Prócz pięknego głębokiego koloru, stout posiada piękną stabilną pianę od koloru żółto-brązowego do brązowego. Jest piwem przyjemnym do wypicia również ze względu na umiarkowane nasycenie oraz bogaty aromat słodów palonych, czekolady bądź kawy.
Te oraz o inne ciekawostki na temat stoutu, uczestnikom obchodów przedstawił Andrzej, członek Częstochowskiego Kręgu Lokalnego Bractwa Piwnego.
Po tej krótkiej prelekcji przystąpiliśmy do degustacji kilku przedstawicieli powyższych kategorii. Rozpoczęliśmy od najbardziej znanego reprezentanta gatunku - Guinness Original. Piwo to ma mocną czarną barwę, o słabiej utrzymującej się pianie niż jego puszkowa wersja. Ale mówiąc stout nie każdy z zebranych wiedział cóż to za twór. Mówiąc Guinness od razu zaistniała nić porozumienia z tym gatunkiem. Smak każdemu dobrze znany, więc przeszliśmy do kolejnego piwa którym było Young’s Double Chocolate Stout - Wells & Young's Ltd. Spotkało się ono z gorącym przyjęciem zwłaszcza u kobiet, którym przypadł do gustu gorzko czekoladowy posmak. Tak samo trafiona okazała się Kawka - Coffee Stout z Browaru Kopyra & Browaru Widawa z przepięknym aromatem kawy. Z naszych polskich stoutów degustowaliśmy także Dobry Wieczór z Browaru Pinta oraz Sweet Cow z Ale Browaru, które cenimy za gładkość smaku oraz trafnie użyte chmiele. Z nalewaka w Secie i Galarecie mieliśmy także do dyspozycji Czekoladowe z Browaru na Jurze z Zawiercia, w którego barwie wyraźnie widać przepiękne rubinowe odcienie, piana jest mocna, gęsta i wytrzymała, a jego kawowemu aromatowi towarzyszy głębia palonego słodu.
Międzynarodowy Dzień Stoutu możemy uznać za bardzo udany. Cieszymy się z powstania tej inicjatywy i z radością oczekujemy kolejnych obchodów.
Piwu cześć!
Sara Maluchnik, Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego.