Imprezy i Nagrody

Restauracyjne piwo roku



« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Browar Restauracyjny Stara Komenda

25.06.2013
Browar Restauracyjny  Stara Komenda Browar Restauracyjny Stara Komenda

Opis wizyty w północno-zachodnich rubieżach naszego pięknego kraju - w jedynym w tej części kraju Browarze Restauracyjnym „Stara Komenda” w Szczecinie.

W sobotę 22 czerwca 2013 roku delegacja Bractwa Piwnego w składzie Małgosia Jaros, Ela Karga, Agnieszka Wajss, Marcin Olczyk i Marek Suliga, wybrała się na północno-zachodnie rubieże naszego pięknego kraju do Szczecina, gdzie wręczano tytuł Gospody Roku tamtejszemu pubowi Pivaria. O tym wydarzeniu możecie przeczytać szerzej w artykule Wielkiego Mistrza Marka Suligi.

Ja natomiast chciałem przytoczyć inny, równie miły aspekt naszej podróży, a mianowicie wizytę w jedynym w tej części kraju Browarze Restauracyjnym „Stara Komenda”. Jest to miejsce znajdujące się w 150-letnim budynku starej garnizonowej komendy, gdzie stworzono klimat odzwierciedlający przedwojenną knajpkę z bardzo dobrze zakomponowanym browarem restauracyjnym. W wystroju znajdziemy stare biurowe sprzęty (maszynę do pisania, telefony, biurka itd.) pasujące do komendantury, oraz elementy starej knajpki (stare, piwne butelki, kufle, kasę, mnóstwo starych piwnych etykiet itp.). Jednym słowem wystrój doskonale współgra z miejscem i jego historią oraz założeniami przedwojennej knajpki.

Miejsce poza wystrojem urzekło nas, „piwoszy” pozytywnie ocenionymi, dobrymi, piwami własnej produkcji. W ofercie Stara Komenda posiada trzy typy piw: Jasne, Bursztynowe i Pszeniczne oraz dodatkowo tzw. Specjalne, czyli można swobodnie powiedzieć piwo - niespodzianka, gdyż z założenia jest to za każdym razem inne piwo i dlatego też nie jest to stała oferta menu.

Jak przystało na sympatyczną knajpkę do miłego klimatu i dobrego piwa potrzeba jeszcze smacznego jedzenia. I jakże miłym dla nas zaskoczeniem był fakt, że i ten punkt programu Stara Komenda zaliczyła wyśmienicie. Dlatego polecamy gorąco odwiedziny w Starej Komendzie i doświadczenie klimatu tego jedynego w okolicy browaru restauracyjnego.

Marcin Olczyk