Imprezy i Nagrody

Piwo roku



« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

PIWO ROKU - medal wręczony

27.01.2003

Kasztelan Jasne Pełne z browaru w Sierpcu to piwo, które smakuje zarówno zawodowym kiperom, jak i zwyczajnym konsumentom. Ci pierwsi swoje uznanie dla Kasztelana wyrazili, przyznając Złoty Medal podczas XV Festiwalu Piw Polskich w Łodzi. Drudzy najwyżej ocenili piwo z Sierpca podczas konsumenckiej oceny piwa w czasie Chmielaków Krasnostawskich. Kolekcję trofeów Kasztelana powiększył Medal PIWO ROKU, przyznany przez Bractwo Piwne.
Medal PIWO ROKU, ustanowiony i przyznawany przez Kapitułę Towarzystwa Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne, otrzymać może to piwo, które zajęło najwyższe miejsca w krajowych konkursach odbywających się w danym roku. O przyznaniu wyróżnienia nie decydują więc indywidualne oceny czy opinie członków Bractwa, a zwykła matematyka. Za pierwsze miejsce zdobyte w którymkolwiek z konkursów piwo otrzymuje trzy punkty. Za kolejne – odpowiednio dwa i jeden punkt. Kasztelan Jasne Pełne, triumfator aż dwóch odbywających się w 2002 roku konkursów, zdobył punktów sześć – na sześć możliwych. Dlatego też 23 stycznia przedstawiciele Browaru Kasztelan mogli odebrać jeszcze jeden medal: PIWO ROKU 2002. We wspaniałym wieczorze poświęconym temu wydarzeniu uczestniczyło ponad dwieście osób. Wszyscy na własne oczy – a w zasadzie na własne smaki – mogli się przekonać o wyjątkowości Kasztelana. We wspaniałych wnętrzach Pałacu Scheiblera w Łodzi, obecnie siedzibie Muzeum Kinematografii, goście Bractwa Piwnego nie tylko degustowali piwo z browaru w Sierpcu. Dzięki spółce Flora, właścicielowi browaru w Bojanowie i głównemu sponsorowi wieczoru, każdy mógł porównać smaki odmiennych w charakterze piw, a żeby było jeszcze ciekawiej – skonfrontować je ze smakiem piwa pszenicznego. To ostanie piwo trafiło do szklanic dzięki wsparciu kolejnego partnera spotkania – firmie Tucher Polska. Jak przystało na wieczór piwoszy – nie mogło zabraknąć szczególnie przez Bractwo Piwne polecanych piwnych przekąsek. Kilkanaście gatunków żółtego sera trafiło na stół dzięki Panu Tomaszowi Jarosowi i firmie T&T, wędliny z masarni Pana Stanisława Męciny okazały się doskonałym przerywnikiem dla zmęczonych kubków smakowych. Poza napitkiem i jadłem w atmosferę kulturalnego spożywania piwa gości Bractwa Piwnego wprowadzał zespół The Black Fingers.Przyznawany raz w roku medal odebrali przedstawiciele Browaru Kasztelan: Monika Wojtaszek i Mariusz Szymański. Podczas rozmów o piwie zgodnie przyznawali, że w recepturze ich produktu znajduje się jeszcze jeden, czasami pomijany element – serce piwowara. A ten właśnie składnik umożliwia browarom sięganie po najwyższe laury. Warto także zaznaczyć, że Browar Kasztelan warzy piwo z surowców polskich, a jako jeden z nielicznych w kraju posiada własną słodownię. Wbrew obawom sceptyków włączenie sierpeckiego browaru w struktury koncernu Carlsberg nie zaszkodziło ani Kasztelanowi, ani warzonemu tam piwu. Wręcz przeciwnie: Kasztelan Jasne Pełne, jak i inne marki tego browaru, choć dostępne w całym kraju, są silnie związane z regionem, nie tracą charakteru znanego wielbicielom od lat. Jednocześnie Browar Kasztelan liczyć może na ogromne wsparcie ze strony wielkiej machiny organizacyjnej Carlsberga i jego doświadczenia promocyjnego.
Bractwo Piwne