Imprezy i Nagrody

Mikrobrowar roku



« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Mikrobrowar Roku 2012: Browar Widawa

29.04.2013
Mikrobrowar Roku 2012: Browar Widawa Mikrobrowar Roku 2012: Browar Widawa

Browar Widawa w Chrząstawie Małej uzyskał tytuł Mirobrowar Roku 2012. Decyzję o nadaniu tytułu podjęła Kapituła Towarzystwa Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne.

Z uzasadnienia wniosku:
1.Piwa warzone w Browarze Widawa spełniają kryteria przewidziane dla danego typu.
2.Istnieje możliwość zakupu piw „na wynos”, w butelkach. Browar prowadzi także sprzedaż piwa w kegach typu „Petainer”.
3.Browar Widawa warzy piwa typu: jasny lager i schwarzbier (dolna fermentacja) oraz pszeniczne (górna fermentacja).
4.Sezonowo wypuszczane są także inne piwa, jak ciemna pszenica, pszeniczny koźlak, marcowe czy piwo parowe.
5.Browar nawiązał współpracę z piwowarem domowym Tomaszem Kopyrą, tworząc tzw. kolaborację i wypuszczając na rynek piwa będące owocem tej współpracy. Są to piwa niespotykane do tej pory na polskim rynku, jak wędzony porter angielski, coffee stout czy specjalne piwo świąteczne. W ramach tej współpracy dochodzi również do ciekawych eksperymentów, jak np. najmocniej chmielone polskie piwo czy piwo chmielone 21 odmianami chmielu.
6.Browar nie boi się eksperymentów, m.in. używa do chmielenia swoich piw standardowych nietradycyjnych odmian dla danego stylu, jak np. chmielony nowozelandzkim chmielem lager czy pszenica.
7.Kelnerskie stroje obsługi Browaru Widawa, często promujące aktualnie rozlewane piwo „kolaboracyjne”, ułatwiają rozpoznanie obsługi wśród gości i złożenie dodatkowych zamówień.
8.Piwa Browaru Widawa podawane są w szkle właściwym dla poszczególnych typów (pokale i szklanki), opatrzonym emblematami browaru restauracyjnego, nazwami standardowo sprzedawanych piw, na firmowych waflach.
9.W Browarze Widawa organizowane są akcje związane z promocją piwa, przede wszystkim związane z premierami nowych piw „kolaboracyjnych”. Zapowiedzi tych wydarzeń umieszczane są na ulotkach i plakatach w browarze, a także na facebookowym profilu browaru.
10.W Browarze Widawa kupić można komplet szklanek i pokali z logo browaru, a także okazjonalne koszulki piw „kolaboracyjnych”.
11.Warzelnia Browaru Widawa jest widoczne z sali konsumpcyjnej. Fermentownia i leżakownia znajduje się po prawej stronie od warzelni. Mijają ja wszyscy wchodzących i wychodzący goście.
12.Browar Widawa dysponuje własna kuchnią, oferuje wszystkie posiłki (śniadania, obiady kolacje), a także przekąski do piwa. Umożliwia organizowanie większych imprez kulinarnych. Podzielony jest na część Browaru i część Gospody. Każda z sal ma swoje własne, niepowtarzalne menu. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż w części Browaru serwowane dania komponują się z lokalnie warzonym piwem.
13.Warto dodać, że główny kucharz jest także głównym piwowarem i właścicielem. W prowadzenie lokalu zaangażowana jest cała rodzina, co jest niespotykane w naszym kraju.
14.Informacja o typach i charakterystyce poszczególnych piw warzonych i oferowanych przez Browar Widawa dostępna jest w menu i na osobnych ulotkach. Obsługa browaru udziela pełnej informacji na temat piw warzonych i oferowanych w Browarze Widawa.

Browar Widawa mieści się w dawnym, przedwojennym „Gasthausie”. Zrujnowany budynek wykupiła rodzina państwa Frączyk i w roku 2004, po kapitalnym remoncie, otwarta została Gospoda pod Czarnym Kurem. Właściciel swoje doświadczenie gastronomiczne zdobywał w Niemczech, gdzie miał okazję zapoznać się z tamtejszymi wyrobami, warzonymi w lokalnych knajpach. Podjął starania, które miały wprowadzić do oferty lokalu piwa niemieckie. Niestety, po natknięciu się na różne problemy zrezygnował z tego pomysłu. W 2010 roku powstał pomysł utworzenia mini browaru, do czego doszło po modernizacji gospody i dostosowania jej do potrzeb związanych z warzeniem piwa na miejscu.

Browar Widawa otwarty został 29 marca 2012 roku.