Mikrobrowar roku
BROVARNIA Gdańsk Mikrobrowarem Roku 2008
Uzasadnienie kandydatury BROVARNIA Gdańsk przedstawione Kapitule Bractwa Piwnego:
„Browar jest dwupoziomową restauracją umieszczoną w murach zabytkowego spichlerza z XVIII w. Brovarnia czynna jest od sierpnia 2008r. w godzinach 13-23.
Do wizyty w mikrobrowarze pozwoli również przygotować się w pełni profesjonalna strona internetowa www.brovarnia.pl. Na miejscu można przeczytać i zabrać na pamiątkę Gazetę Piwną, w której opisana jest historia powstania browaru, historia piwa regionu gdańskiego oraz sposoby warzenia i oferta Brovarni.
Wystrój wnętrz jest bardzo starannie wykonany i związany z warzeniem piwa. Goście do dyspozycji mają 300 miejsc w restauracji oraz dodatkowe miejsca w sezonowym ogródku.
Dolna sala, w której znajduje się instalacja browarnicza, niemieckiej firmy Kaspar Schulz oraz duży bar ze stylistycznym długim nalewakiem jest udekorowana wieloma obrazami, zdjęciami, napisami (np. zacytowane jest Bawarskie Prawo Czystości z 23.04.1516 r.) związanymi z produkcją i konsumpcją piwa. Tu również znajduje się fermentownia i leżakownia. Sala ta jest typowo restauracyjna w odróżnieniu od górnej, w której również znajduje się bar z nalewakiem, a może być również wykorzystywana do organizacji różnego typu prelekcji lub szkoleń.
W Brovarni w ciągłej ofercie znajdują się trzy piwa:
Brovarnia Jasne 11,6 Plato, Brovarnia Ciemne 12,5 Plato (oba dolnej fermentacji),
Brovarnia Pszeniczne 11,8 Plato. Ceny piw kształtują się na poziomie 0,3l-6zł 0,5l-8zł.
Natomiast piwa sezonowe to:
Brovarnia Świąteczne Ciemne 14 Plato. Cena piwa 0,3l-8zł 0,5l-10zł.
Do warzenia piwa używane są słody i chmiel dostarczane przez firmę Weyermann z Bambergu (Niemcy).
Nad całością warzenia piwa i szkolenia personelu czuwa piwowar pan Michał Grossmann.
Obsługa Brovarni od momentu otwarcia browaru nabrała doświadczenia i wiedzy, dotyczącej podawanego piwa dzięki szkoleniom, które zaczęto prowadzić, aby podnieść poziom obsługi klienta.
Na miejscu można również zamówić pyszne jedzenie z szerokiej gamy karty restauracyjnej. Jest ono przygotowane i podane w bardzo profesjonalny sposób przez obsługę ubraną w firmowe stroje.
Całości podania potraw dopina piwo podane w odpowiednim szkle z logiem Brovarni oraz drobne szczegóły związane z udekorowaniem stołu (np. podanie sztućców w firmowej „kopercie” czy podstawki pod piwo).
Restauracja organizuje wiele imprez związanych z promocją piwa (np. wtorkowy dzień piwa: o 20.00 odbicie beczki i z niej piwo gratis) i potraw regionalnych oraz innych nacji (np. niedzielne brunche dzieci do lat 5 gratis, od 5 do 12 lat 50% zniżki).
Brovaria stara się przyciągnąć w swoje progi całe rodziny z dziećmi, którym zapewniono kącik z zabawkami i opieką.
Organizowane są również cykliczne pokazy warzenia piwa i możliwość zwiedzania browaru po wcześniejszym zaplanowaniu takiej wycieczki.
Po wszystkich atrakcjach związanych z piwem i uciechach kulinarnych w Brovarni, zadowolony klient może nabyć piwo na wynos w 1l butelkach (cena 23zł) oraz firmowe kufle i pokale (cena: kufel 12zł - 300ml, 15zł - 500ml, pokal 10zł - 300ml, 12zł - 500ml).
BROVARNIA Gdańsk w pełni profesjonalnie podchodzi do misji propagowania kultury piwa w szerokim tego słowa znaczeniu.”
Tytuł MIKROBROWAR ROKU Bractwo Piwne przyznaje już po raz drugi. Rok temu wyróżnienie to uzyskał łódzki browar restauracyjny z sieci Bierhalle.