Bractwo piwne

EBCU


Cele EBCU:


Promocja europejskiej kultury piwnej
Promocja tradycyjnych gatunków piwa
Promocja różnorodności i zapewnienie klientom możliwości wyboru 
Poprawa wizerunku piwa jako napoju w Europie
Reprezentowanie interesów konsumentów 

Priorytetem EBCU jest zapewnienie konkurencji i wyboru na europejskim rynku piwa.


Zapobiegać nadużyciom dokonywanym przez browary, , które osłabiają uczciwą konkurencję i ograniczają klientom wybór
Wspierać nowe browary w ich staraniach wejścia na rynek
Starać się usunąć bariery pozaprawne, które ograniczają klientom wybór
Zapewnić małym browarom ochronę przed nadużyciami w polityce recyklingu i ponownego użycia opakowań, które ograniczałyby im rynek
Zachować tradycyjne gatunki piwa

Podatki
Walczyć z nierównością podatkową w obrębie jednolitego rynku
Wspierać redukcję obciążeń podatkowych dla małych browarów

Wzmacnianie pozycji klienta
Promować wyszczególnienie składu na każdym produkcie
Promocja efektywnego prawodawstwa zapewniającego konsumentom otrzymanie towaru deklarowanej i wysokiej jakości oraz odpowiedniej ilości 
Wspierać inicjatywy wspierające kulturalne i odpowiedzialne spożycie piwa

Najważniejsze fakty
Piwo było warzone w Europie od ponad 2000 lat
Piwo jest naturalnym i zdrowym produktem wytwarzanym z jęczmienia, chmielu, drożdży i wody
Europa jest eksporterem netto piwa
Badania dowodzą, że umiarkowane spożycie piwa może przynieść korzyści dla zdrowia
Warzenie piwa zapewnia ponad 2 miliony miejsc pracy w całej Europie.

 

Kontakt do reprezentanta przy EBCU w Bractwie Piwnym:

ebcu@bractwopiwne.pl


powrót do listy  |  następny »

Komunikat EBCU - 500 lat Reinheitsgebot

22.04.2016
Komunikat EBCU - 500 lat Reinheitsgebot  

Czy 500 lat od ustalenia prawa czystości powinno ono nadal bezwględnie obowiązywać? Komunikat EBCU w tej sprawie.

EBCU pozdrawia historyczny wkład Reinheitsgebot

Najdłużej istniejący na świecie dokument ustawodawstwa konsumenckiego, Bawarskie prawo czystości, której celem jest ochrona czystości receptury piwa, obchodzi swoje 500-lecie w dniu 23 kwietnia 2016 r.

Europejska Unia Konsumentów Piwa (EBCU), która reprezentuje grupy piwnych konsumentów w całej Europie, uznaje znaczący wkład do koncepcji ochrony jakości piwa poprzez ustawienie pewnych podstawowych norm dla browarów od 1516 roku, ale także wskazuje pewne zastrzeżenia co do dzisiejszego znaczenia dla nich.

"Ścisłe reguły, które wykluczają użycia cukru, syropu, skrobi, kukurydzy i ryżu w warzeniu piwa są nadal istotne dla klasycznych gatunki piw jak Helles, Monachijskie, Marcowe, Kölsch, Altbier, Bock i innych, w Niemczech i gdzie indziej", stwierdził przewodniczący EBCU Henri Reuchlin, dodając: "że ograniczenia dotyczące wykorzystania alternatywnych składników staje na drodze rozwoju niemieckich browarów czerpiąc z innych europejskich tradycji piwowarskichm oraz ma potencjał by utrudnić ożywienie niektórych starszych, lokalnych niemieckich gatunków piwa. "

EBCU wierzy, iż nowoczesny odpowiednik Reinheitsgebot zwiększyłby standardy znakowania piwa, poprzez informocje na etykietach o składnikach oraz w jakim browarze zostało warzone piwo, pozwalając konsumentom dokonywać świadomego wyboru.


Autor: Bractwopiwne.pl
źródło: EBCU