Bractwo piwne

EBCU


Cele EBCU:


Promocja europejskiej kultury piwnej
Promocja tradycyjnych gatunków piwa
Promocja różnorodności i zapewnienie klientom możliwości wyboru 
Poprawa wizerunku piwa jako napoju w Europie
Reprezentowanie interesów konsumentów 

Priorytetem EBCU jest zapewnienie konkurencji i wyboru na europejskim rynku piwa.


Zapobiegać nadużyciom dokonywanym przez browary, , które osłabiają uczciwą konkurencję i ograniczają klientom wybór
Wspierać nowe browary w ich staraniach wejścia na rynek
Starać się usunąć bariery pozaprawne, które ograniczają klientom wybór
Zapewnić małym browarom ochronę przed nadużyciami w polityce recyklingu i ponownego użycia opakowań, które ograniczałyby im rynek
Zachować tradycyjne gatunki piwa

Podatki
Walczyć z nierównością podatkową w obrębie jednolitego rynku
Wspierać redukcję obciążeń podatkowych dla małych browarów

Wzmacnianie pozycji klienta
Promować wyszczególnienie składu na każdym produkcie
Promocja efektywnego prawodawstwa zapewniającego konsumentom otrzymanie towaru deklarowanej i wysokiej jakości oraz odpowiedniej ilości 
Wspierać inicjatywy wspierające kulturalne i odpowiedzialne spożycie piwa

Najważniejsze fakty
Piwo było warzone w Europie od ponad 2000 lat
Piwo jest naturalnym i zdrowym produktem wytwarzanym z jęczmienia, chmielu, drożdży i wody
Europa jest eksporterem netto piwa
Badania dowodzą, że umiarkowane spożycie piwa może przynieść korzyści dla zdrowia
Warzenie piwa zapewnia ponad 2 miliony miejsc pracy w całej Europie.

 

Kontakt do reprezentanta przy EBCU w Bractwie Piwnym:

ebcu@bractwopiwne.pl


« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Gala Bractwa i Mityng EBCU

11.04.2015
Gala Bractwa i Mityng EBCU Gala Bractwa i Mityng EBCU

Od 9 do 12 kwietnia 2015 Towarzystwo Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne organizuje w Łodzi serię wydarzeń związanych z obchodami 20-lecia stowarzyszenia, Mityngiem EBCU i Galą wręczenia dorocznych nagród piwnych. Patronem honorowym jest Rektor Politechniki Łódzkiej.

Rok 2015 jest rokiem wielu rocznic, wśród których widnieje 20-lecie istnienia Bractwa Piwnego, 25-lecie Europejskiej Unii Konsumentów Piwa oraz 70-lecie Politechniki Łódzkiej. Rocznice te stanowią doskonałą okazję by zrobić różne jubileuszowe spotkania w Łodzi związane z tematyką piwną.

Mityng EBCU

Od czwartku 9 kwietnia do niedzieli 12 kwietnia w Łodzi gościć będą delegaci Europejskiej Unii Konsumentów Piwa - European Beer Consumers Union (EBCU). EBCU jest federacją europejskich narodowych stowarzyszeń konsumentów piwa, jednym z nich jest właśnie Bractwo Piwne. Mityngi EBCU odbywają się dwa razy w ciągu roku, za każdym razem w innym mieście Europy.

W poranek 10 kwietnia członkowie EBCU, studenci Politechniki i goście wezmą udział w debacie "Różnorodność piwa. Rola technologii, browarów i konsumentów". Podczas debaty wystąpią dr Edyta Kordialik-Bogacka /Politechnika Łódzka/, Henri Reuchlin /EBCU/ oraz Paweł Dziedzic /Browar Sulimar/. Po południu i wieczorem delegaci i członkowie Bractwa Piwnego zwiedzą Łódź.

W sobotę 11 kwietnia odbędzie się robocza część Mityngu EBCU w Bierhalle, gdzie delegaci omówią sprawy wspólne dla konsumentów piwa w każdym kraju oraz na poziomie europejskim. Następnie odbędzie się wizyta na festiwalu Piwowary, gdzie goście będą mieli okazję skosztować ponad 300 piw.

Tego samego dnia odbędzie się Gala Bractwa Piwnego, podczas której wręczone zostaną nagrody i tytuły przyznane przez Bractwo Piwne za osiągnięcia piwowarskie poprzedniego roku.

Gala Bractwa Piwnego

Uroczystość wręczenia nagród przyznawanych przez Bractwo Piwne odbywa się w sobotni wieczór (11 kwietnia) w gościnnych wnętrzach rektoratu Politechniki Łódzkiej.

Warto zwrócić uwagę, że po raz pierwszy w historii wszystkie tytuły, dyplomy i nagrody Bractwa Piwnego wręczane są w jednym miejscu i czasie.

Nagrody Bractwa Piwnego:

Spotkanie jubileuszowe wraz z Galą nagród Bractwa Piwnego oraz 51 Mityng EBCU w Łodzi odbywają się pod honorowym patronatem profesora Stanisława Bieleckiego, rektora Politechniki Łódzkiej. Uczelnia ta jest naturalnym partnerem środowiska piwnego, producentów i konsumentów. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, szczególnie Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii - to prawdziwa kuźnia kadr piwowarskich w całej Polsce i wielu krajach Europy.

Sponsorami gali są: Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce - Browary Polskie oraz Browar Kormoran.

 

Piwu cześć !

 

Adam Kuźmicki, Jan Lichota