Bractwo piwne

EBCU


Cele EBCU:


Promocja europejskiej kultury piwnej
Promocja tradycyjnych gatunków piwa
Promocja różnorodności i zapewnienie klientom możliwości wyboru 
Poprawa wizerunku piwa jako napoju w Europie
Reprezentowanie interesów konsumentów 

Priorytetem EBCU jest zapewnienie konkurencji i wyboru na europejskim rynku piwa.


Zapobiegać nadużyciom dokonywanym przez browary, , które osłabiają uczciwą konkurencję i ograniczają klientom wybór
Wspierać nowe browary w ich staraniach wejścia na rynek
Starać się usunąć bariery pozaprawne, które ograniczają klientom wybór
Zapewnić małym browarom ochronę przed nadużyciami w polityce recyklingu i ponownego użycia opakowań, które ograniczałyby im rynek
Zachować tradycyjne gatunki piwa

Podatki
Walczyć z nierównością podatkową w obrębie jednolitego rynku
Wspierać redukcję obciążeń podatkowych dla małych browarów

Wzmacnianie pozycji klienta
Promować wyszczególnienie składu na każdym produkcie
Promocja efektywnego prawodawstwa zapewniającego konsumentom otrzymanie towaru deklarowanej i wysokiej jakości oraz odpowiedniej ilości 
Wspierać inicjatywy wspierające kulturalne i odpowiedzialne spożycie piwa

Najważniejsze fakty
Piwo było warzone w Europie od ponad 2000 lat
Piwo jest naturalnym i zdrowym produktem wytwarzanym z jęczmienia, chmielu, drożdży i wody
Europa jest eksporterem netto piwa
Badania dowodzą, że umiarkowane spożycie piwa może przynieść korzyści dla zdrowia
Warzenie piwa zapewnia ponad 2 miliony miejsc pracy w całej Europie.

 

Kontakt do reprezentanta przy EBCU w Bractwie Piwnym:

ebcu@bractwopiwne.pl


« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

51. Spotkanie EBCU – relacja

15.04.2015
51. Spotkanie EBCU – relacja 51. Spotkanie EBCU – relacja

Łódź, 12 04 2015. Ciekawy program, zadowoleni goście, duży wybór piwa i urokliwe miasto. Tak wyglądało 51. spotkanie EBCU, które odbyło się w Łodzi. Spotkanie rozpoczęło obchody 20-lecia istnienia Bractwa Piwnego i 25-lecia Europejskiej Unii Konsumentów Piwa.

Spotkania Europejskiej Unii Konsumentów Piwa (EBCU) odbywają się dwa razy do roku. Każde z nich odbywa się w innym mieście europejskim. Gospodarzem spotkania jest każdorazowo jedna z 13 organizacji zrzeszonych w stowarzyszeniu. Okoliczność ta pozwala na poznanie Europy od piwnej strony dzięki kontaktom pomiędzy członkami.

Mimo, iż poprzednie spotkanie EBCU w Polsce miało miejsce w 2011 roku (Gdańsk), już rok po nim Bractwo Piwne wystąpiło o organizację kolejnego spotkania w 2015 roku. Wybór daty ze względu na różne jubileusze okazał się strzałem w dziesiątkę. Radość delegatów przybyłych z 11 krajów nie opuszczała ich podczas całego pobytu pomiędzy 9 a 12 kwietnia.

Tym razem wybór padł na Łódź na miejsce spotkania. Rok 2015 jest rokiem wielu rocznic, wśród których oprócz 20-lecia istnienia Bractwa Piwnego i 25-lecia Europejskiej Unii Konsumentów Piwa, 70-lecie obchodzi Politechnika Łódzka, uczelnia będąca w Polsce na czele związana z tematyką piwną od wielu lat.

EBCU przekracza progi uczelni

W czwartek 9 kwietnia delegaci EBCU zostali powitani przez Bractwo Piwne w pubie Eclipse Inn, miejscu spotkań łódzkiego kręgu Bractwa Piwnego. Oprócz degustacji piw, na miejscu otrzymali różne informacje odnośnie spotkania i miasta.

W piątek 10 kwietnia, po raz pierwszy w historii, EBCU miało swoje wejście na estrady akademickie. Z okazji jubileuszy wspomnianych powyżej Bractwo Piwne zorganizowało wraz z Politechniką Łódzką debatę akademicką o temacie "Różnorodność piwa. Rola technologii, browarów i konsumentów". Podczas debaty dr Edyta Kordialik-Bogacka /Politechnika Łódzka/ wygłosiła referat dotyczący zamienników słodu używanych w piwie. Następnie pan Paweł Dziedzic /Browar Sulimar/ przedstawił historię browaru oraz sposób w jaki zmieniał on ofertę w stosunku do rynku i oczekiwań konsumentów. Po krótkiej przerwie pan Henri Reuchlin, przewodniczący EBCU, przypomniał historię powstania organizacji oraz wyjaśnił jej obecne cele oraz czego może oczekiwać piwny konsument w przyszłości.

Popołudniu goście uczestniczyli w oficjalnym otwarciu festiwalu Piwowary, po czym zwiedzili Łódź w doborowym towarzystwie Ryszarda Bonisławskiego. Wieczorem, czas minął mile w Księżym Młynie.

Udane zebranie

 fot: beoir.org

W sobotni poranek, odbyło się oficjalne spotkanie w Bierhalle. Podczas spotkania poruszono takie tematy jak wejście w życie przepisów dot. informacji dla konsumentów, spotkań z parlamentarzystami europejskimi, festiwale piwne w całej Europie, wspólne działania informacyjne oraz rozwój współpracy pomiędzy bratnimi organizacjami. Ustalono też kalendarz zmian w zarządzie oraz prace nad zmianą strony internetowej organizacji i sposobem jej zarządzania.

Fot: Jan Lichota

Zapowiedziano także przyjęcie z okazji 25-lecia EBCU w Brukseli 20 października 2015 roku, na które członkowie powinni zaprosić odpowiednich gości oraz ułatwić dostarczenie piwa z ich kraju.

Europejski wymiar lokalnych wydarzeń

W sobotnie popołudnie, uczestnicy spotkania mieli przyjemność odwiedzić festiwal Piwowary. Na miejscu skorzystali z okazji by spróbować wiele z 300 piw obecnych na miejscu. Dodatkowo, poprzedni Wielki Mistrz Bractwa Piwnego, Marek Suliga, zorganizował degustację porterów bałtyckich. W ramach promocji kultury piwa pośród publiczności na festiwalu, dwaj członkowie zarządu wyjaśnili różnice między piwami klasztornymi a piwami trapistów, a a delegaci z Irlandii zaprezentowali rozwój browarów rzemieślniczych w ich kraju.

Po festiwalu odbyła się Gala Bractwa Piwnego na terenie Politechniki Łódzkiej. Zaczęła się ona od podziękowań za współpracę przez wiele lat pomiędzy Bractwem Piwnym i Stowarzyszeniem Browarów Regionalnych oraz Związkiem Pracodawców Przemysłu Piwnego – Browary Polskie. W swoich przemówieniach odpowiednio pan Andrzej Olkowski i pani Danuta Gut podkreślili ważną rolę jaką pełnią konsumenci dla samych browarów oraz jaki wpływ oni mieli na rynek piwny w Polsce i Europie. Po przemówieniach nastąpiła ceremonia wręczenia nagród Bractwa Piwnego za rok 2014.

Gdy skończyła się ceremonia, wszyscy uczestniczy mogli być świadkami gaszenia świeczek na pięknym jubileuszowym torcie oraz otwarcia specjalnej 3-litrowej butelki piwa. Czas następnie umilił Janusz Nastarowicz. Podczas kolacji można było skosztować m.in. zwycięskich piw – American IPA z Browaru Kormoran /Piwo Roku/ i Pszeniczny Pan /Restauracyjne Piwo Roku/ - oraz piwa Darth Lager z Browaru Reden.

Kolejne spotkania

Następne spotkanie odbędzie się w Brukseli w październiku, przed przyjęciem obchodów 25-lecia. Od dwóch lat jedno spotkanie odbywa się w tym mieście, aby móc przedstawić urzędnikom i politykom działającym na poziomie europejskim spraw bliskich konsumentom piwa. 

Odnośnie kolejnego spotkania w Polsce, propozycja zorganizowania mityngu EBCU w 2020 roku w Krakowie wywołała wielki entuzjazm wśród delegatów z zagranicy oraz samych członków Bractwa Piwnego. Spotkanie to na pewno by potwierdziło dobrą opinię o polskich miastach jako ciekawych miejsc na piwne wydarzenia.

Piwu cześć,

Jan Lichota

 

Czytaj także: