Bractwo piwne

EBCU


Cele EBCU:


Promocja europejskiej kultury piwnej
Promocja tradycyjnych gatunków piwa
Promocja różnorodności i zapewnienie klientom możliwości wyboru 
Poprawa wizerunku piwa jako napoju w Europie
Reprezentowanie interesów konsumentów 

Priorytetem EBCU jest zapewnienie konkurencji i wyboru na europejskim rynku piwa.


Zapobiegać nadużyciom dokonywanym przez browary, , które osłabiają uczciwą konkurencję i ograniczają klientom wybór
Wspierać nowe browary w ich staraniach wejścia na rynek
Starać się usunąć bariery pozaprawne, które ograniczają klientom wybór
Zapewnić małym browarom ochronę przed nadużyciami w polityce recyklingu i ponownego użycia opakowań, które ograniczałyby im rynek
Zachować tradycyjne gatunki piwa

Podatki
Walczyć z nierównością podatkową w obrębie jednolitego rynku
Wspierać redukcję obciążeń podatkowych dla małych browarów

Wzmacnianie pozycji klienta
Promować wyszczególnienie składu na każdym produkcie
Promocja efektywnego prawodawstwa zapewniającego konsumentom otrzymanie towaru deklarowanej i wysokiej jakości oraz odpowiedniej ilości 
Wspierać inicjatywy wspierające kulturalne i odpowiedzialne spożycie piwa

Najważniejsze fakty
Piwo było warzone w Europie od ponad 2000 lat
Piwo jest naturalnym i zdrowym produktem wytwarzanym z jęczmienia, chmielu, drożdży i wody
Europa jest eksporterem netto piwa
Badania dowodzą, że umiarkowane spożycie piwa może przynieść korzyści dla zdrowia
Warzenie piwa zapewnia ponad 2 miliony miejsc pracy w całej Europie.

 

Kontakt do reprezentanta przy EBCU w Bractwie Piwnym:

ebcu@bractwopiwne.pl


« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

50. zebranie EBCU – Raport z Irlandii

20.11.2014
50. zebranie EBCU – Raport z Irlandii 50. zebranie EBCU – Raport z Irlandii

Dublin, 16 listopada 2014. Pierwsze spotkanie Europejskiej Unii Konsumentów Piwa (EBCU) za nami. Irlandzka gościnność gospodarzy pozwoliła gościom odwiedzić wiele miejsc w Dublinie i skosztować wielu piw pochodzących od małych browarów. Dobra atmosfera udzieliła się także podczas obrad.

Gospodarze spotkania, Beoir, są członkiem niecałe dwa lata, a już wzięli się za organizację spotkania EBCU. Debiut wypadł dobrze, dzięki znajomości miasta i dobrym układom partnerskim z różnymi browarami działającym na terenie Dublina. Do listy zastrzeżeń należałoby jedynie włączyć sposób podawania informacji przed przyjazdem oraz gospodarowanie czasem.

Spotkanie zaczęło się w czwartek spotkaniem w pubie Alfie Byrne´s, gdzie odbyło się miłe powitanie i rozdanie programu oraz degustacja piw pochodzących z Galway Brewery. Powrót do hoteli w strugach deszczu był swoistym katharsis po długiej podróży i skosztowaniu wielu miejscowych specjałów.

Na szczęście piątek okazał się znacznie łaskawszy odnośnie pogody. Słońce było obecne od rana dając ładne kolory niebu. Kolorowo również było w sali przewidzianej na pierwsze spotkanie, odbywającym się w klubie Lillie´s Bordello. Dekoracja klubu odzwierciedlała jego nazwę.

Podczas piątkowej sesji Beoir przedstawił sposób w jaki używa portali społecznościowych, pokazując doświadczenia z Twitterem, Facebookiem oraz Google+. W krótkim czasie stowarzyszenie potrafiło stworzyć dobrą aurę i promocję swoich działań dzięki dostępnym narzędziom. Następnie długo omawiano sprawę zmian w systemie dystrybucji w Szwedzkim monopolu alkoholowym /Systembolaget/ i problemom jakie to stwarza małym browarom i konsumentom. Na koniec dyskusji omówiono pomysły na 25-lecie EBCU w 2015 roku. Po obiedzie w Porterhouse Central odbyła się wizyta samego browaru pod miastem, a wieczorem kolacja poza centrum.

W sobotę na zebraniu właściwym, w hotelu Central, omówiono sprawy takie jak wejście w życie rozporządzenia EU 1169/2011 o informacji dla produktów żywnościowych, konieczność większej obecności w działaniach instytucji europejskich, słabą obecność stowarzyszeń z Czech i Włoch, przyjęciu EBCU w Brukseli.

Wiele uwag zostało przekazanych odnośnie sposobu podawania informacji i konieczności odnowy lub wymiany strony internetowej EBCU. Sprawa ma zostać potraktowana priorytetowo w następnych miesiącach.

Dużo uwagi poświęcono obchodom 25-lecia w 2015. Wiele pomysłów zostało potwierdzonych, takich jak tworzenie obnośnej wystawy, wspólnych materiałów oraz zrobienie specjalnych sesji podczas spotkań w Polsce i Belgii.

Dodatkowo zaproponowano by w przyszłości także omówić sposób pozyskiwania członków w każdym kraju, lepszą wymianę doświadczeń pomiędzy stowarzyszeniami oraz stosunki z krajowymi federacjami konsumentów.

Po spotkaniu odbył się obiad w browarze restauracyjnym JW Sweetman, a po nim większość delegatów również udała się na degustację włoskich piw z okazji ich prezentacji przez jedną z restauracji w Dublinie.

Następne spotkanie EBCU w kwietniu 2015 roku w Łodzi. Bractwo Piwne jest gospodarzem spotkania.

Piwu cześć,
Jan Lichota