Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Żywiec otworzył wielką warzelnię w Warce

24.09.2004

Grupa Żywiec w zmodernizowanym kosztem 40 mln euro browarze w Warce otworzyła jedną z najnowocześniejszych warzelni w Europie. Dzięki temu rocznie browar będzie mógł warzyć blisko dwukrotnie więcej piwa niż dotychczas - aż 3,5 mln hektolitrów.
Warzelnia ma największą w Europie kadź filtracyjną (ponad 13 m średnicy). Może produkować 64 tys. litrów piwa na godzinę. W nowym kotle warzelnianym pomieści się 115 tys. litrów piwa. Obecnie browar warzy piwoszom Warkę i Królewskie (po przeniesieniu tam produkcji tej marki z Warszawy).

To kolejna potężna inwestycja w naszym przemyśle piwowarskim, który należy do najnowocześniejszych w Europie. W kwietniu w Lechu Browary Wielkopolski należącym do Kompanii Piwowarskiej kosztem 40 mln zł powstała warzelnia, która zwiększyła moce zakładu o 30 proc. Rocznie w Poznaniu można teraz warzyć 5,6 mln hl piwa. Żywiec, kontrolowany przez holenderskiego Heinekena, to obecnie największy producent piwa w Polsce. Ma ok. 37 proc. rynku i o 3 pkt. proc. wyprzedza Kompanię (głównym właścicielem jest południowoafrykański SABMiller). Nieoficjalnie mówi się, że ambicją Żywca w przyszłym roku jest zostać numerem jeden na świecie w Grupie Heinekena - obecnie liderem pozostają jeszcze browary hiszpańskie. Żywiec ma teraz 9-proc. udział sprzedaży w koncernie. Ale musi też uważać na krajową konkurencję, która nie zasypia gruszek w popiele. Kompania deklaruje przegonienie Żywca.
Gazeta Wyborcza

ToP