Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Znowu warzą piwo

17.01.2003

Dzięki polskiemu kapitałowi.Wczorajszej nocy w Grudziądzu rozpoczęło się, po 2-letniej przerwie, warzenie piwa.
Wczoraj w nocy wokół grudziądzkiego browaru zaczął się roznosić charakterystyczny zapach, świadczący o tym, że warzelnia odżyła. Browar rozpoczął gotowanie piwa i teraz będzie to już proces ciągły, wymagający pracy na 3 zmiany. Do końca stycznia załoga liczyć będzie prawie 50 osób, a w krótkim czasie - jak zapowiada dyrektor ds. handlu i marketingu Zbigniew Suhak - powiększy się do 60 osób. Ruszyło gotowanie piwa, które przejdzie następnie proces fermentacji i leżakowania. Tymczasem tworzony jest, pod kierunkiem dyrektora Suhaka, dział sprzedaży. - Poprzednio pracowałem w browarach "Kujawiak" jako wiceprezes, a do niedawna w Brau Union jako dyrektor handlu na Polskę. Sprzedawałem grudziądzkie piwo i jestem przekonany, że przyjmie się nie tylko w Grudziądzu i regionie. W lutym na rynek trafi milion butelek piwa z naszego browaru, który ma zdolność produkcyjną około 200 tys. hektolitrów rocznie. Będziemy produkcję stopniowo zwiększać.
W Grudziądzu warzone będzie piwo lżejsze, o ekstrakcie 11 proc. i mocne, 14,5-procentowe. Najpierw pojawi się piwo dla masowego klienta, o przystępnej cenie. Produkowanych będzie kilka rodzajów piwa, w tym pasteryzowane. Na inwestycje właściciele browaru przeznaczają około 4 mln zł. Takich remontów, jakie odbyły się w ostatnich miesiącach, browar nie przechodził od 20 lat.

Gazeta Pomorska

Maryla Rzeszut