Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Złoty Róg – ocena piw

13.06.2008
Złoty Róg – ocena piw Złoty Róg – ocena piw

Pils, weizen i dunkel – to trzy typy na stałe obecne w Browarze Kaliskim Złoty Róg. W związku z niedawną wizytą Bractwa Piwnego w tym browarze restauracyjnym prezentujemy fachową opinię na temat warzonych tam piw.

Pils Beer
,,Pils to najbardziej rozpowszechniony gatunek piwa na świecie”. Taką informację prezentuje w swojej ofercie piwnej minibrowar restauracyjny Złoty Róg w Kaliszu. Kosztując jednak ten napój i porównując go z jego pierwowzorem, jakim jest Pilzner Urquell, zwątpiłem w jego właściwe pozycjonowanie.
Generalnie na świecie uznaje się dwa rodzaje pilsów: bohemskie i niemieckie.
Ich cechy charakterystyczne najlepiej przedstawia zestawienie analityczne:

Pils........................................................bohemski..........................niemiecki
ekstrakt (º Plato):..................................10-12,9...............................11-12,9
ekstrakt pozorny (º Plato):........................2-5......................................1,5-3
alkohol (wagowo/objętościowo):.................3,2-4,4/4-5,5......................3,6-4,2/4-5
wytrawność:........................................30-35 ..................................30-40
barwa (EBC):.....................................6-14.....................................6-8

Jak widać różnice te są nieznaczne.
W skrócie można te typy opisać następująco.

Pils bohemski:
Barwa - jasnobursztynowa, czysty chmielowy zapach i smak. Słodowość: lekko słodka do pełnej. Diacetyl wyczuwalny nieznacznie. Piana duża i szczelna/trwała. Żadnego osadu. Klarowność idealna. Wyczuwalne nasycenie dwutlenkiem węgla.

Pils styl niemiecki:
Barwa słomkowo-złota do złotej, wytrawność dobrze wyczuwalna. Chmielowa smakowitość delikatna do wyrazistej (wyczuwalna również w zapachu). Smak i zapach z resztą słodowości. Żadnej estrowej owocowości i diacetylowego zapachu i smakowitości. Klarowne bez osadu. Intensywne nasycenie CO2.

Analizując obie charakterystyki z przykrością muszę stwierdzić, że kaliski pils w niewielkim stopniu spełnia powyższe charakterystyki.

Brak klarowności i zbyt słabe jest nasycenie CO2 interpretuję w tym przypadku nie jako wadę, lecz próbę zobrazowania naturalności produktu (określenie „wysycenie piwa naturalnym dwutlenkiem węgla” jest w tym przypadku adekwatne).
Uwagi moje odnoszą się przede wszystkim do zbyt słabej wytrawności, nad którą dominuje słodowość. Nie ma jej wystarczająco w smaku. Niewielki jest również aromat chmielowy dość istotny dla tego stylu.

Uwagi moje odnoszą się również do piwa ciemnego. Z informacji pozyskanych od właścicieli, jak i z opisu stylu w karcie piwnej wynika, że piwo Dunkel Beer (nie wiem czemu nie Bier) posiada charakter niemiecki. Niestety i w tym przypadku stwierdzam, że piwo to bardziej odpowiada rodzajowi Schwarzbier (böhemische Brauart) niż niemieckiemu. Intensywniejsza jest słodowość, a zbyt subtelna wytrawność. Wyczuwalna lekka kwaskowość może pochodzić od użycia słodów ciemnych. Cechy te odnoszą się również do zapachu.
Nie chciałbym jednak zostać zrozumiany niewłaściwie. Zarówno mnie jak i pozostałym biesiadnikom piwo to smakowało i krytyka ta odnosi się jedynie do niewłaściwego upozycjonowania tegoż piwa. Samo użycie właściwych gatunkowi słodów nie daje gwarancji stylu.

Ostatnim piwem ocenianym był Weizen Beer. Z przyjemnością raczyłem się tym piwem. Właściwa gatunkowi mętność, wyczuwalna owocowość i fenolowość (nuty goździkowe i waniliowe). Bardzo dobrze komponuje się słodowość z wytrawnością. Te właściwe stylowi cechy zostały doskonale wykryte przez degustatorów podczas konkursu piw, organizowanego przez BMP-Agro Przemysł, w 2007 roku w Szczyrku. Tam piwo z tego mikrobrowaru uzyskało II miejsce.

Trudno tu również nie dodać, że wszystkie piwa warzone w Złotym Rogu serwowane są w właściwych gatunkowi szklanych naczyniach.
Z całą pewnością widać zaangażowanie całego zespołu pracującego na dobrą jakość i właściwy wizerunek piwa. Piwo jest napojem o niskiej zawartości alkoholu. Sama sterylność i reżim piwowarski nie zawsze daje oczekiwane rezultaty. Można jednak z całą pewnością stwierdzić, że browar ten ma poważne szanse na kolejne sukcesy. Czego osobiście życzę zarówno włodarzom jak i pracownikom.

Więcej na temat wizyty Bractwa Piwnego w Browarze Kaliskim Złoty Róg przeczytać można w artykule "Bractwo w Złotym Rogu".

Piwu Cześć
Marek Suliga