XVII Festiwal Piw Polskich
04.06.2004
Dwadzieścia cztery piwa z trzynastu browarów ubiegają się o złote, srebrne i brązowe medale XVII Festiwalu Piw Polskich w Łodzi. W piątek (04.06.2004) rozpoczęła się kolejna edycja największego i najważniejszego w kraju konkursu jakości piwa. Jak zwykle organizatorem Festiwalu jest Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej.
Konkurs piw odbywa się w trzech kategoriach. W pierwszej z nich – piw jasnych pełnych (zawartość ekstraktu w brzeczce 10,1 – 12,0 Blg) wystawiono pięć piw. W drugiej – piwa jasnych pełnych (12,1 – 13,0 Blg) o medale walczy dziewięć produktów. Jedno piwo więcej – w sumie dziesięć piw – stratuje w trzeciej grupie sortymentowej piw jasnych pełnych mocnych (14,0 – 16,5 Blg).
Wśród trzynastu browarów zgłaszających swoje produkty do konkursu pojawiły się zarówno zakłady należące do wielkich międzynarodowych koncernów, jak i browary średniej wielkości i mali producenci. W XVII Festiwalu Piw Polskich uczestniczą browary z: Bielkówka, Bojanowa, Ciechanowa, Elbląga, Głubczyc, Jędrzejowa i Koszalina(BROK-STRZELEC), Leżajska, Lwówka Śląskiego, Piotrkowa Trybunalskiego, Sierpca, Warszawy, Żnina i Żywca.
Poza samą degustacją, nadzorowaną przez Tadeusza Rzemieniuka, w ramach Festiwalu przewidziano prezentacje czterech współpracujących z przemysłem piwowarskim firm. W otwarciu konkursu uczestniczyli także zaproszeni przez organizatorów goście, między innymi Łucja Dubiel z miesięcznika Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Andrzej Sadownik, propagator domowego warzenia piwa czy Marek Suliga, reprezentujący Bractwo Piwne.
W imieniu gospodarzy uczestników Festiwalu i zaproszonych gości powitał doktor Tadeusz Kuchciak, natomiast uroczystego otwarcia dokonał dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej profesor Jan Iciek. Podkreślił on znaczenie współpracy uczelni z przemysłem i spotkań o podobnym do Festiwalu charakterze. Poza życzeniami zdobycia medali profesor Iciek przekazał też przedstawicielom browarów życzenia podboju rynków europejskich i światowych.
Wśród trzynastu browarów zgłaszających swoje produkty do konkursu pojawiły się zarówno zakłady należące do wielkich międzynarodowych koncernów, jak i browary średniej wielkości i mali producenci. W XVII Festiwalu Piw Polskich uczestniczą browary z: Bielkówka, Bojanowa, Ciechanowa, Elbląga, Głubczyc, Jędrzejowa i Koszalina(BROK-STRZELEC), Leżajska, Lwówka Śląskiego, Piotrkowa Trybunalskiego, Sierpca, Warszawy, Żnina i Żywca.
Poza samą degustacją, nadzorowaną przez Tadeusza Rzemieniuka, w ramach Festiwalu przewidziano prezentacje czterech współpracujących z przemysłem piwowarskim firm. W otwarciu konkursu uczestniczyli także zaproszeni przez organizatorów goście, między innymi Łucja Dubiel z miesięcznika Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Andrzej Sadownik, propagator domowego warzenia piwa czy Marek Suliga, reprezentujący Bractwo Piwne.
W imieniu gospodarzy uczestników Festiwalu i zaproszonych gości powitał doktor Tadeusz Kuchciak, natomiast uroczystego otwarcia dokonał dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej profesor Jan Iciek. Podkreślił on znaczenie współpracy uczelni z przemysłem i spotkań o podobnym do Festiwalu charakterze. Poza życzeniami zdobycia medali profesor Iciek przekazał też przedstawicielom browarów życzenia podboju rynków europejskich i światowych.
Bractwo Piwne