Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

XV SZKOŁA TECHNOLOGII FERMENTACJI

02.05.2010

Tegoroczna, już XV Szkoła Technologii Fermentacji odbyła się w pięknie położonym ośrodku konferencyjnym w Kocierzy. Sponsorem generalnym była Grupa Żywiec S.A. Głównym celem, obok podniesienia wiedzy w dziedzinie technologii warzelnictwa, była integracja branży piwowarskiej.

Komitet organizacyjny stanowili w tym roku pracownicy naukowi Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie na czele z przewodniczącym Panem Dr inż. Piotrem Antkiewiczem i jego zastępcą Dr inż. Aleksandrem Poredą.

Patronat Honorowy objął P. Marek Sawicki reprezentujący Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W znacznej swojej części program poświęcono spotkaniom szkoleniowym mającym na celu wdrażanie nowości związanych z branżą piwowarską.
Dla nas, konsumentów najważniejszym było to, że po raz pierwszy w tak partnerski sposób, potraktowano przedstawicieli grupy konsumentów i piwowarów domowych.
Osobiście nie jest to dla mnie zaskoczeniem, bo przecież czym byłaby branża piwowarska bez nas, wielbicieli złocistego napoju? Przecież już od kilku lat dostrzegam inne spojrzenie przez producentów piwa jak i sektora uczelnianego, na część świadomych konsumentów piwa. Zarówno tych stowarzyszonych jak i nie.

Najciekawszą częścią XV STF, dla mnie osobiście, było tzw. Otwarte Forum Dyskusyjne.
Podczas niego, przy jednym stole zasiedli reprezentanci producentów piwa, chmielu jak i reprezentanci Piwowarów Domowych (Andrzej Sadownik - laureat nagrody Złotego Chmielu) jak i przedstawiciel konsumentów.

Branżę piwowarską reprezentowała pani Danuta Gut (Dyrektor Biura - Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego) i pan Andrzej Olkowski (Prezes Stowarzyszenia Browarów Regionalnych, jednocześnie Członek Honorowy Bractwa Piwnego). Chmielarstwo polskie reprezentował pan Jerzy Dwornikiewicz, a edukację nestor branży i mentor wielu piwowarów pan Tadeusz Rzemieniuk.

Celem wyżej wymienionego panelu dyskusyjnego była wymiana uwag, obserwacji dotyczących sytuacji w szeroko pojętym polskim sektorze browarniczym.
Podjęto wiele wątków i we wszystkich nich dostrzegać można było wspólną chęć podjęcia dialogu porozumienia w całej branży. Jest to również doskonały dowód, że naczelne poszczególnych ogniw, tego niezwykle złożonego łańcucha, stoją osoby skłonne do kompromisu i gotowe na współpracę.
Choć rok poprzedni skutkował pewnymi nieporozumieniami to chyba to spotkanie dowiodło, że wszystkim zależy na wspólnie pojętym interesie jak i właściwym wizerunku piwa.
Niezmiernie cieszy na tym tle obecność reprezentantów patronów medialnych, a w szczególności przedstawicieli Agroprzemysłu i Przemysłu Fermentacyjnego i Owocowo-Warzywnego. Miłe były również wieczory, podczas których przy wspólnej zabawie znaleziono czas na wymianę poglądów na różne ,,problemy”.
Jeszcze raz dziękują za miłe i partnerskie przyjęcie nas konsumentów do wspólnej dyskusji dotyczącej szeroko pojętej branży piwowarskiej.

Piwu Cześć
Marek Suliga