Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Wrocławskie warsztaty piwowarskie

10.05.2008

W sobotę we Wrocławiu rozpoczynają się warsztaty piwowarskie, jedyna taka impreza w kraju.

Browarnicy-amatorzy z całej Polski będą warzyć piwa na żywo, wystartują w konkursie śrutowania słodu na czas i zmierzą się w rywalizacji o najlepszy specjał w dwóch kategoriach: pils niemiecki (jasne, mocno chmielowe) i stout (ciemne, z dodatkiem owsa). 

Warsztaty to nie tylko okazja do wymiany oświadczeń, zamówienia sprzętu, ale przede wszystkim do degustacji dziesiątek domowych piw. Od korzennych belgijskich, przez wytrawne angielskie ale, orzeźwiające lagery, ciężkie portery, pszeniczne weizenbier i ciemne koźlaki.

- Domowych piwowarów jest coraz więcej, to już staje się modą - mówi Agnieszka Wołczaska-Prasolik, organizatorka imprezy . - Jak tak dalej pójdzie, za kilka lat każdy Polak będzie warzył - śmieje się. - Chcemy kolejnych zachęcić do domowej produkcji, bo to jedyna alternatywa dla sklepowej oferty i szansa na poznanie innych pasjonatów piwa. Tworzymy naprawdę zgrana wspólnotę.

Agnieszka jest szefową szefową 20 wrocławskich piwowarów-amatorów. - Nikt z nas piwa korporacyjnego nie pija - zarzekają się. - Jest nudne i napakowane substancjami, które przyspieszają produkcję. A do piwa trzeba czasu i serca.

** Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie , Centrum Kultury Agora, pl. Piłsudskiego 2, sobota, godz. 14.30-19, wstęp wolny


 aa, Gazeta Wyborcza Wrocław