Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Wlej dobre piwo do garnka...

09.09.2004

Piwo to nie tylko wyśmienity napój chłodzący, ale także podstawa wielu znakomitych potraw. I to wcale nie tych wymyślonych przez telewizyjnych kucharzy głównie po to, by zadziwić widza i konsumenta. Piwo do potraw dodawano niemal od zawsze. Któż z nasnie zapamiętał piwnej polewki podawanej na śniadanie bohaterom Sienkiewiczowskiej Trylogii? Poniżej dwa przykłady potraw opartych na piwie pochodzące z XK-wiecznej jeszcze publikacji "Makarego 750 Obiadów". Pozostałe przepisy świadczą o tym, że piwo jako składnik fantastycznych potraw oparło się upływowi czasu. Wszystkie znaleźliśmy w Internecie, gdzie znawcy i smakosze dbają o to, by złocisty napój nigdy nie zniknął z kuchni.
Chłodnik piwny

Do kwarty piwa dobrego bierze się ćwierć funta (125 g) cukru, oczyszczonych rodzynków, parę kawałków cukru wytartych na cytrynie, szklankę wina malagi iub kieliszek araku, sok z jednej cytryny, albo cytrynę obraną ze skórki, bez pestek, pokrojoną w talerzyki, garść utartego suszonego chleba, wszystko wymieszać i wstawić na chłodne miejsce do sklepu lub lodowni.

Polewka z piwa ze śmietaną

Zagotować w rondlu dobrego zwyczajnego piwa kwartę jedne. Osobno rozbić w garnku dobrą kwaterkę (1/3 litr.) śmietany kwaśnej, z czterema żółtkami i łyżką miałkiego cukru; gdy się piwo zagotuje, lać je powoli, ciągle mieszając, w garnek gdzie jest śmietana z żółtkami, wstawić na ogień, zagotować raz i wylać do wazy, gdzie jest przygotowany chleb krajany w kostkę, twarógdobry, także pokrajany i parę łyżek cukru z cynamonem.

Cebulki w piwie

Składniki: l kg małych cebulek,
60 g masła,
4 łyżki oliwy lub oleju,
3 łyżki śmietany,
2 szklanki ciemnego piwa,
łyżka cukru,
szczypta tymianku,
2 listki
laurowe,
sól, pieprz.

Przygotowanie: Cebulki obrać, obsmażyć na maśle i oleju, dodać tymianek i liście laurowe. Posolić, posypać pieprzem, potrzymać 15 min w cieple. Wlać piwo, dosypać cukier. Pogotować 10 min. Tuż przed podaniem doprawić sos śmietaną.

Gulasz z piwem

Składniki: 50 dag wołowiny bez kości,
tłuszcz,
8 dag cebuli,
2 dag mąki,
piwo jasne,
100 ml śmietany,
15 dag sera twarogowego,
sól, pieprz.

Przygotowanie: Mięso umyć, wyżyłować, pokroić w dość dużą kostkę, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulą, skropić piwem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką, doprawić. Włożyć pokrojony w kostkę ser twarogowy. Podawać z kluskami.

Kurczak w piwie

Składniki: duży kurczak,
300 g borowików,
natka,
cebula,
2 łyżki świeżej śmietany,
1/2l piwa,
50 g masła,
sól i pieprz.

Przygotowanie: Kurczaka umyć, podzielić na małe kawałki, posolić, posypać pieprzem. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na maśle. Wrzucić kawałki kurczaka, smażyć do chwili, aż się zrumienią, dusić jeszcze przez około 20 minut pod przykryciem. Dodać pokrojone grzyby, śmietanę i piwo. Doprawić do smaku, dusić przez następne 15 minut, aż kurczak będzie miękki. Odparować sos i polać nim kurczaka. Kurczaka posypać posiekaną natką, podawać na ciepło.

Filety rybne w ciemnym piwie

Składniki: 6 filetów,
0,5l ciemnego piwa,
pół cytryny,
50 g masła,
2 łyżki mąki,
szczypta cukru,
2 goździki,
sól, pieprz.

Przygotowanie: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić piwem dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać cukier, sól, pieprz. goździki. Filety ułożyć w naczyniu do
zapiekania, polać sosem i zapiekać około 15 min. Tuż przed podaniem skropić rybę sokiem z cytryny.

Jabłka w karmelu

Składniki: 3 jabłka (najlepiej twarde, niezbyt kwaśne),
6 łyżek mąki,
białko,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki cukru,
szklanka jasnego piwa,
czubata łyżka masła,
olej do głębokiego smażenia.

Przygotowanie: Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i lekko oprószyć mąką. W misce ubić białko, wymieszać z obiema mąkami i piwem. Na patelni
rozgrzać olej. Ćwiartki jabłek zanurzać w cieście, wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć równomiernie ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć, osaczyć z nadmiaru tłuszczu.
W rondelku stopić masło z dwiema łyżkami wody i z cukrem. Nie mieszać, jedynie co pewien czas potrząsać rondelkiem. Gdy z cukru zrobi się karmel, zanurzać w nim usmażone jabłka i natychmiast każde wkładać (na chwilkę) do lodowatej wody, aby karmel stwardniał.

Wybrał
Adrian Haponiuk
Przepisy pochodzą ze stron
www. birofilia. w interia.pl i www.pije.piwko.pl

Dziennik Wschodni

Adrian Haponiuk