Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Własne ciepło z biogazu obniża emisję i rachunki

17.01.2009

Polskie browary należą do najbardziej ekologicznych w koncernie Heinekena.

Grupa Żywiec w browarach wareckim i żywieckim do ogrzewania wykorzystuje biogaz. – Oprócz aspektów ekologicznych jest to dla nas także darmowa energia – mówi rzecznik Sebastian Tołwiński. 

W procesie oczyszczania ścieków produktem ubocznym jest metan. Firma go odzyskuje i zasila kotły grzewcze. Dzięki temu 5 – 7 proc. energii cieplnej w zakładach pochodzi z własnego źródła.

Kiedy pięć lat temu w Warce wykorzystywano ciepło z kotłowni węglowej, zużycie energii wynosiło 200 MJ na 1 hektolitr produkowanego piwa. Teraz średnie zużycie energii cieplnej w grupie jest ponad trzy razy niższe. Kotłownie węglowe wymieniono na gazowo--olejowe, co pozwoliło na ograniczenie emisji dwutlenku węgla z 20 tys. do 8 tys. ton w skali roku. W ciągu ostatnich lat grupa trzykrotnie zmniejszyła też zużycie wody w przeliczeniu na hektolitr piwa. W browarze w Warce zainstalowała pierwszą w kraju filtrację membranową wody. Grupa Heineken stosuje ją tylko w swoich trzech zakładach w Europie.
 

 

Grupa Żywiec 

przychody: 3 mld zł

zysk operacyjny: 0,5 mld zł

zatrudnienie: 6000 osób

*dane za trzy kwartały 2008

mak, Rzeczpospolita rp.pl