Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Więcej niż piwo

15.01.2004

Parafrazując pewne znane powiedzenie, można zapytać: jak można rządzić krajem, w którym produkuje się ponad 450 gatunków piwa...
Widocznie jakoś można – bo jest taki kraj, którym produkuje się ponad 450 gatunków piwa. W żadnym innym kraju piwo nie smakuje na tak wiele sposobów. W rzadko którym do serwowania złocistego napoju nie wymyślono takiej rozmaitości szklanek, kufli, kielichów i pucharów. Mowa o Belgii. I chyba tylko w Belgii można trafić na piwa butelkowane, odrutowane i korkowane jak szampan.
Głównymi gatunkami belgijskich piw są lambic, białe piwa pszeniczne, wytrawne piwa czerwone i brązowe, piwa trapistów i opatów, mocne złociste. Uznaniem cieszą się również gatunki lokalne i sezonowe.

LAMBIC JAK Z BRUEGLA

W okolicach Brukseli wytwarza się najbardziej winne z piw produkowanych na świecie - lambic. Czyste lambic – rzadko dostępne w tej formie - jest prawie niegazowane, niesłodzone i niemieszane, ma smak jabłecznika z sherry. Taki lambic trafia się np. w browarze Cantillon w dzielnicy Anderlecht w Brukseli – zresztą ten mały browar można zwiedzać, podobnie jak browar Frank Boon w Lembeek również znany z produkcji piwa lambic. Produkują go także browary Girardin, Timmermans, Lindemans, De Troch, Mort Subite i Belle-Vue.
Lambic o smaku rumowym, który jest słodzony ciemnym karmelem nosi nazwę Faro. Bardzo popularne kiedyś faro, teraz jest dostępne sporadycznie - w paru kawiarniach bukselskich. Gueuze – butelkowane i musujące piwo – powstaje przez wymieszanie młodego lambic z bardziej dojrzałymi rocznikami. Piwo gueuze produkowane jest w wyżej wymienionych browarach – a także w Drie Fonteinen oraz Hanssens.
Kolejną odmianą lambic są piwa owocowe. Lambic z owocami pestkowymi, specjalnie hodowanymi wiśniami (kriek) czy malinami (frambozen) zyskują bardzo specyficzny smak, który dla Polaków byłby browarniczą egzotyką... Najlepsze owocowe lambic – jak również inne piwa owocowe niekoniecznie tworzone na bazie lambic – mają wytrawny smak szampana, i niejednokrotnie serwowane są tak jak szampan.

BIAŁE W MASYWNYCH SZKLANICACH

Browar Hoegaarden produkuje najsłynniejsze białe piwa belgijskie. Witbier czy biĂ©re blanche powstają na bazie pszenicy - pszenica jest łączona ze słodem jęczmiennym, przyprawionym mielonymi ziarnami kolendry i suszonymi skórkami pomarańczy curacao. Niefiltrowane piwo białe ma smak owocowy – uzyskuj się go dzięki pszenicy lub śliwkom, jabłkom czy bananom. Piwa pszeniczne można filtrować. Wśród klasycznych piw białych wymienia się Hoegaarden, śmietanowe Limburgse Witte, miodowe Brugs Tarwebier, cynanmonowe Steendonk, Witte z browaru Timmermans czy złagodzony owsem Wittekerke Wit.

ALE – BRĄZOWE, CZERWONE, BRYTYJSKIE, BURSZTYNOWE

Głównie we Flandrii wytwarza się ciemnobrązowe ale. Najbardziej znane w tym gatunku są piwa z Oudenaarde (browary Roman, Cnudde, Felix). Z piwa czerwonego słynie Flandria Zachodnia. Podobno belgijskie piwa czerwone najlepiej nadają się do gaszenia pragnienia i najlepiej nadają się do posiłków. Jednym z lepiej znanych browarów, w których produkuje się piwa czerwone jest Rodenbach w Roeselare – najbardziej znane piwo z tego browaru, Grand Cru dojrzewa od 1,5 roku do 2 lat. Wśród szczególnie polecanych piw czerwonych są o owocowym posmaku Rodenbach Alexander, czekoladowe Petrus Oud Bruin, cierpkie Bellegems Bruin, łagodne Bourgogne des Flandres, lekko mleczne Bios Vlaamse Bourgogne, owocowe Vichtenaar i – rarytas – Duchesse de Bourgogne.
Piwa John Martin czy Highland Scotch Ale to przykład piw w stylu brytyjskim. Mocniejsze, bardziej słodowe podawane są m.in. w okresie zimowym. Dlatego Le Scotch trafiają na stoły w wersji bożonarodzeniowej.
Belgijskie Ale – w kolorze bursztynowym z posmakiem korzennym lub przyprawiane kolendrą – nawiązują do brytyjskich piw pale Ale lub bitter. Typowymi piwami tego gatunku są owocowe Palm Special, korzenne Horse Ale, chmielone Op-Ale, wytrwane Ginder-Ale, sorbetowe Vieux Temps. Najsłynniejszym piwem “bursztynowym” jest ogólnie dostępne De Koninck z Antwerpii, które zamawia się w kielichu o pękatym kształcie (bolleke).

ZŁOCISTE ALE I ZŁOTE LAGERY

Po flamandzku słowo Duvel to diabeł. Tak na marginiesie – każdy kibic piłki nożnej wie, że o reprezentacji Belgii zwykło się mówić “czerwone diabły”. Duvel to także nazwa najsłynniejszego aromatycznego, złocistego Ale o smaku owocowym. Bazujące na jasnym słodzie oraz czeskim, słowackim lub niemieckim chmielu konkuruje z pilznerami. Obok Duvela dobrze znane jest piwo z browaru Ane De Ryck z Herzele czy Straffe Hendrik Blonde. Koncern Interbrew produkuje popularny belgijski “pilzner”, Stella Artoise i słodowy Jupiler. Oprócz tych dwóch piw do najpopularniejszych w Belgii należą aromatyczny Maes i wytrawnym Cristal-Alken.

WKŁAD TRAPISTÓW I OPATÓW

W Europie istnieje 12 opactw, w których produkuje się piwo – siedem z nich to klasztory trapistów, zakonu o ścisłej regule cysterskiej. Piwa trapistów – mocne Ale – przechodzą ponowną fermentację w butelkach. Najsłynniejszym klasztorem, który kultywuje tradycje browarnictwa jest Chimay. Klasztor w Chimay był pierwszym, który zaczął sprzedawać poza mury opactwa produkowane przez braci piwo. Piwa z Chimay są najbardziej rozpoznawalną marką tzw. piwa trapistów. A pisząc o nich warto wspomnieć również o browarach w Rochefort, w opactwie św. Sykstusa w Westvleteren (najmocniejsze piwa w Belgii) czy najstarszym browarze trapistów w opactwie w Westmalle.
Piwa opackie – podobnie jak piwa trapistów – należą do mocnych Ale. Nie są jednak produkowane w klasztorach, ale są produktami tworzonymi przemysłowo na licencji udzielonej przez opactwa – w tym opactw norbertańskich (Laffe i Grimbergen) czy benedyktyńskich (Maredsous i Affligem).

PIWA SEZONOWE I LOKALNE

We frankofońskiej części Belgii mocno spopularyzowane są piwa sezonowe o smaku cytrusowym i pieprzowym. W małych browarach w prowincji Hainaut powstaje m.in. ostre Saison 1900, cierpkie Saison Silly, korzenne Saison de Pipaix, aromatyczne Saison D'Epeautre. W prowincji Namur powstaje aromatyczne Saison RĂ©gal. We flamandzkiej części Belgii piwa sezonowe nie są produkowane.
W wielu belgijskich miastach znajdują się browary, które produkują piwa nie należące do określonego gatunku. W literaturze przedmiotu wymienia się takie lokalne specjalności jak piwo Château / Kasteel z browaru Van Honsebrouck, rodzina piw z browaru De Dolle Brouwers w Esen k. Diksmunde i Sotendy, słynne Grottenbier Bruin z firmy De Smedt, klasyczne piwo Bush z browaru Dubuisson w Pipaix, miodowe i korzenne z browaru Le Binchoise. Z dobrym skutkiem piwo produkuje się w ardeńskim Achouffe.

na podst. Wspaniałe piwa belgijskie, Michael Jackson (w:) Belgia i Luksemburg, Martin Dunford i Phil Lee, Pascal 2003
Integracja Europejska

oprac. ru