Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Świeże piwo, prosto z kadzi!

31.07.2008
Świeże piwo, prosto z kadzi! Świeże piwo, prosto z kadzi!

Dla wszystkich miłośników złocistego trunku przygotowywana jest nie lada gratka. W miejscu dawnej dyskoteki "Brok” powstaje właśnie minibrowar.

Małe browary cieszą się w Europie coraz większą popularnością. Moda na takie lokale dotarła również do Polski. Przyszedł czas, aby i koszalinianie mogli spróbować piwa robionego według technik sprzed lat. Wtedy też napoju z chmielu nie pasteryzowało się i nie filtrowało. Bez żadnych chemicznych dodatków - to największa zaleta trunku z minibrowaru. 

W miejscu, gdzie niegdyś mieściła się dyskoteka "Brok”, trwają już prace wykończeniowe nad lokalem tego typu. - Nie mogę podać jeszcze daty otwarcia, ale prawdopodobnie będzie to pod koniec sierpnia lub na początku września - mówi Urszula Kowalczyk z nowopowstającego browaru. - Więcej teraz nie zdradzę. Chcemy, aby była to niespodzianka.

Mieszkańcy chętnie spróbowaliby piwa z minibrowaru. - Byłem na dyskotece w Katowicach i tam mieli coś takiego, prosto z kadzi. Piwo jest dużo lepsze niż to z kega lub z butelki. No i ma się pewność, że jest świeże - mówi Radosław Budny z Koszalina. - Myślę, że takie miejsce będzie przyciągać masę ludzi.

- U nas ten pomysł świetnie się sprawdził. Wieczorami w barze jest naprawdę tłoczno. Mamy klientów nie tylko z naszego miasta. Często turyści odwiedzają nas specjalnie, aby spróbować świeżego piwa - mówi Agnieszka Lachowicz z minibrowaru Haust w Zielonej Górze, który działa już trzy lata.

(jaj) Głos Koszaliński24.pl