"Świat piw ...to piwa świata" - co nowego?
Piwa frankońskie:
Są to tak zwane piwa piwniczne (Keller-piwnica). Kellerbier jest generalnie klasycznym lagerem (piwem dolnej fermentacji) leżakującym w piwnicach, przez dłuższy czas, w stałej, niskiej temperaturze. Ten pierwszy etap leżakowania, przed rozlaniem do butelek, odbywa się na ogół w drewnianych beczkach. Są one z reguły niefiltrowane, poddane jedynie naturalnej sedymentacji. Nie są intensywnie karbonizowane (nasycane CO2). Pierwotnie nasycały się one tylko naturalnie (źródłem jego jest naturalna fermentacja).
Można je spotkać pod określeniami Zwik`l lub Zoigl. W północnej Bawarii, słowo Zoigl oznacza na pokaz, co w tym przypadku odnosiło się swoistej dumy piwowarskiej.
Bywają piwa Kellerbier warzone metodą górnej fermentacji na bazie słodów pszenicznych.
Bayreuther Bierbrauerei
W 1857 roku z Monachium, do rodzinnego miasta Bayreuth, powraca Hugo Bayerlein i rozpoczyna warzenie piwa.
W 1872 r. powstaje spółka, którą zakłada Friedrich von Feustel, mecenas słynnego Richarda Wagnera. Data powstania spółki staje się zarazem datą powstania browaru.
Piwo Aktien Zwick`l Kellerbier jest lekko słodowe z stonowaną goryczką i zapachem chmielu Hallertau.
Brauerei Göller to niemiecki browar z siedzibą w Dolnej Frankonii, z miasta Zeil nad Menem. Jego historia sięga 1514 r. W 1908 r. nabył go Joseph Göller. Jednak obecny browar powstał dopiero w 1989 r. Wydajność wzrosła pięciokrotnie (do 25 000 hektolitrów rocznie. Obecnie zarządza nim Franz-Josef Göller.
Göller Kellerbier jest piwem o drożdżowym aromacie z pozostającą goryczką
Piwo to otrzymało w 2007 r. Złoty Medal od Deutsche Landwirtschafts- Gesellschaft (DLG-Niemieckie Towarzystwo Rolnicze)
***
Brauerei Nothhaft
W roku 1882 w Marktredwitz (Frankonia), w posiadanie mistrza rzeźnickiego Otto Nothhafta, trafia browar, którego historia sięga 1540 r. Z czasem jednak staje się on zbyt małym i w 1898 roku pobudował nowy browar wraz z leżakowanią dając tym samym początek dzisiejszej firmy. Browar przetrwał dwie wojny i był stale powiększany i modernizowany (20 000 hl w 2006). Obecnie nadal firma jest w rękach rodziny Nothhaft (4 generacja).
Rawetzer Zoigl jest lekko słodowe z śladowymi nutami migdałów i orzecha.
Historia browaru Hummel sięga 1556 roku. Własnością rodzinną jest od 1846 r.
Merkendorfer Kellerbier to piwo lekko słodowe o owocowym aromacie z śladowymi nutami orzechów i szyszki chmielowej.
Brauerei Zirndorf został założony w 1674 przez Johanna Friedricha margrabiego z Ansbach. Od samego początku obowiązywały go surowe normy dotyczące produkcji piwa. Tak więc określenie „Das gute Zirndorfer“(dobre z Zirndorf) szybko stało się termin znanym, nawet wśród koneserów piwa w Norymberdze i okolicy.
Zirndorfer Kellerbier (Naturtrüb) jest piwem z aromatem drożdżowym, lekko chmielowym zapachem i stonowaną goryczką chmielową.
***
Brauerei Rittmayer: historia tego rodzinnego browaru sięga 1422 roku.
Obecnie tym niewielkim browarem (przed rozbudową i modernizacją osiągał zaledwie 10 000 hl w 2006 r.) zarządzają Franz i Georg Rittmayer. Browar ten z Hallendorf zasłynął produkcją piw w stylu Smoked Beer a właściwie Rauchbier piw dymionych. Zdetronizował on najsławniejszego przedstawiciela tego stylu Aecht Schlenkerla Marzen. Swoją zwycięską passę rozpoczął debiutując w 2006 r. na największym obecnie konkursie piw w Europie - EUROPEAN BEER STAR w Monachium, zdobywając brązowy medal piwem Rittmayer Rauchbier. Kolejne trzy lata to trzy złote medale dla tego piwa. Rok 2010 to "tylko” srebrny medal a w 2011 roku "niepowodzenie” brązowy medal.
Piwo Rittmayer Rauchbier jest piwem dymionym dymem bukowym. Jest ciemne o silnych aromatach śliwki węgierki, oscypki z nutami suszonych owoców.
Piwo Rittmayer Smokey George zaliczane jest również do stylu Rauchbier lecz w tym przypadku użyto słodów dymionych dymem torfowym (występują w Alzacji i Szkocji). Uzyskano dzięki temu zapach torfu utożsamianym z zapachem whisky.
*******
Grottenbier / Bière des Grottes – piwo, którego autorem (podpis widnieje na etykiecie) jest mistrz piwowarstwa, Pierre Celis. Powstało w belgijskim browarze ST. BERNARD w Watou. Refermentowane w butelce, ciemne, niezwykle aromatyczne, o zawartości 6,5% alk. obj. Dojrzewało, na głębokości 42 metrów, w jaskiniach w Kanne, przy stałej temperaturze 11 ° C. Uznane, przez światowej sławy znawcę piwa, Michaela Jacksona, za jedno z 10 najlepszych, współczesnych piw na świecie.
BROUWERIJ DE MOLEN jest niezwykle utytułowanym browarem rzemieślniczym i mieści się w zabytkowym młynie o nazwie "De Arkduif", który został zbudowany w Bodegraven w 1697 roku. Piwa powstałe w tym browarze cechuje doskonała znajomość kunsztu piwowarskiego połączona z fantazją kulinarną.
Rasputin to klasyczny przykład stylu IMPERIAL STOUT , lub jak kto woli RUSSIAN STOUT. Ten styl piwny powstał w czasach gdy Imperium Brytyjskie szukało nowych rynków zbytu wśród krajów nadbałtyckich.. Było ono wówczas ulubionym carycy Katarzyny. Posiada 10,4% alk. obj. jest niezwykle treściwe o czekoladowo-owocowym aromacie. (termin ważności 25 lat!). (goryczka 46 EBU).
Vuur & Vlam jest piwem w stylu AMERICAN INDIA PALE ALE. Cechuje go intensywna goryczka połączone z cytrusowo-kwiatowym aromatem. Zawdzięcza to chmielom: Cascade, Simcoe i Amarillo. (goryczka 63 EBU).
Rook&Vuur to klasyczny Rauchbier lecz nie do końca. Jak mówią włodarze browaru: "Tam gdzie nie ma dymu jest ogień. Ale nie było jeszcze zapachu dymu w naszych piwach i nadal nie ma ognia. Dlatego postanowiliśmy coś zrobić. Rezultatem jest doskonale wyważone piwo z miłą nutką dymu i niewielkim ogniem na języku”. Piwo o zapachy torfowym z nutami "ciemnymi” (karmel, kawa, czekolada). Zawartość alk. obj. 8,2%.(goryczka 42,6 EBU).
Poperings Hommelbier ("piwo chmielowe”) - ,,Hommel” to lokalne flandryjskie określenie chmielu i wywodzi się prawdopodobnie od łacińskiego "humulus” określającego właśnie chmiel (są i tacy, którzy twierdzą, że było odwrotnie) . Piwo z browaru VAN ECKE jest intensywniej chmielone, warzone metodą górnej fermentacji, refermentowane w butelce, i pochodzi z regionu Poperinge. Piwo lekko ciemne o lekko korzennym aromacie, nutami syropu klonowego i dojrzałych gruszek oraz chmielowym zapachem.
Piwo to było uznane przez Michaela Jacksona za piwo miesiąca, w lipcu 1999 roku. Zawiera 7,5% alk. obj.(goryczka 40 EBU).
Smaak van Echt 2011 - piwo jest kompilacją doświadczenia i fantazji aż czterech rodzinnych holenderskich browarów: ALFA, BUDELS, GULPENER i LINDEBOOM.
W efekcie powstało bursztynowe piwo. Posiada słodowy aromat i chmielowy charakter.
WILLIAMS BROS BREWING CO znajduje się w Alloa w Szkocji. Jest jednym z największych niezależnych browarów w tym kraju a jego oferta sięga najgłębszych tradycji piwowarskich tej ziemi.
Fraoch - Heather Ale - piwo w tym stylu warzono w Szkocji od 2000 r p.n.e. Odtworzone zostało na podstawie starej receptury zachowanej w języku gaelickim. Dodatkowo, na wyspie Rhum w archipelagu Wysp Brytyjskich, penetrując wykopaliska z neolitu, wydobyto naczynia zawierające śladowe ilości sfermentowanego napoju wykonanego z dodatkiem kwiatów wrzosu. Wszystkie te informacje posłużyły do stworzenia tego wyjątkowego piwa. Jest to lekkie ,,ale” o bursztynowej barwie, zapachu torfowym, aromacie słodu i pikantnym ziołowym zakończeniu.
Kelpie - w folklorze celtyckim nadnaturalny wodny koń, zmieniający kształty, nawiedzający szkockie jeziora i rzeki. Ukazuje się on również jako brutalny i włochaty człowiek, który ściska i miażdży podróżników, jednak jego najczęstszą, powszechnie przyjętą formą jest łagodny koń, stojący przy strumieniu lub rzece. Jeśli ktokolwiek go dosiądzie, kelpie poszarżuje w najgłębsze partie wody, porywając ze sobą i zatapiając nieszczęsnego jeźdźca.
Kelpie to również piwo, które nawiązuje minionych tradycji piwowarskich. Przed 1850 rokiem, wzdłuż szkockiego wybrzeża, warzono piwo z jęczmienia uprawianego na polach nawożonych wodorostami (bladder rack) z lokalnych wód. Takie środowisko glebowe dawało zbożu bardzo specyficzny smak i zapach. Charakter ten odtworzono poprzez dodanie świeżych wodorostów w procesie zacierania. Uzyskano w ten sposób ciemne piwo, którego zapach przypomina świeży powiew szkockiego morza i nut karmelu/czekolady z charakterystycznym słodowym aromatem.
Dodatkową ofertę stanowią piwa z browaru ST. PETER`S. Mieści się on w wyremontowanych, dawnych budynkach wiktoriańskich gospodarstwa rolniczego, we wsi Suffolk.
Obecnie browar produkuje piwa z grupy "real ale", z czego ponad 90% jest butelkowane. Ponad połowa, tej konfekcjonowanej w butelce produkcji, jest eksportowana.
Wyjątkowe owalne butelki są repliką aptekarskiej butelki z 1770 r.
St. Peter`s Organic Best Bitter - klasyczny produkt w stylu "bitter” o intensywnej goryczce i chmielowym zapachu
St. Peter`s India Pale Ale - ten styl piwny (IPA) powstał gdy Indie, jako część Imperium Brytyjskiego, były zaopatrywane w piwo. Jest niezwykle esencjonalne, silnie słodowe z intensywnym zapachem chmielu.
St. Peter`s Cream Stout – klasyczny przedstawiciel "sweet stouts”. Przy jego produkcji użyto kilku odmian słodów i chmieli Fuggles i Challenger. Piwo jest doskonałą kompilacją goryczki chmielowej z intensywną słodowością. W zapachu wyczuwalne nuty karmelu i czekolady.
MEANTIME BREWIBG COMPANY powstał dopiero 1999 r. a założył go Alastair Hook w południowym Londynie. Po ukończeniu uniwersytetu Heriota-Watta w Edynburgu udał się na praktyki do Niemiec by tam "..nauczyć się szacunku do piwa”.
Meantime India Pale Ale - jego premiera miała miejsce 25 maja 2005 roku a jego autorem był Georg Hadgson i początkowo, niemal w całości, było eksportowane do Stanów Zjednoczonych. Cechuje go intensywna goryczka (chmiele Fuggles i Goldings) i niezwykły aromat chmielowy. Zawiera 7,5% alk. obj.
Historia browaru VAN STEENBERGE z Ertvelde (wschodnia Flandria) sięga 1784 roku.
Złoty smok, widniejący na etykiecie piwa Gulden Draak, jest kopią metalowego smoka umieszczonego na szczycie dzwonnicy w Gandawie, którego to historia sięga 1111 roku .
Piwo jest ciemne z trwałą pianą. Aromat piwa zdominowany jest przez akcenty kawy, karmelu i czekolady, a to dzięki stosowaniu palonego słodu. Jego zapach jest intensywnie ziołowo – chmielowy. W smaku gorzkie.
Doskonale smakuje w połączeniu z czarną, gorzką czekoladą.
Piwo zawiera 10,5% alk. obj. i 23° Plato ekstraktu.
La Trappe Isid'or (2009) jest to piwo specjalnie opracowane z okazji 125. rocznicy browaru z KONINGSHOEVEN. To właśnie brat Isidorus uwarzył pierwsze piwa w klasztornym browarze La Trappe (1884).
Zysk z piwa La Trappe Isid'or w całości zasili działalność współbraci w Ugandzie, którzy uciekli od przemocy w Kenii w 2008 roku.
Piwo jest lekko słodkie (25 IBU) o bursztynowej barwie z nutą karmelu. Posiada aromat owocowy. Jest chmielone chmielami Halletauer i Koningshoeven Perle z własnej plantacji. Zawiera 7,5% alkoholu.
Ze względu na duże zainteresowanie produktem podjęto decyzję o powtórnym jego warzeniu co miało miejsce w 2010 roku.
(Informacja sklepu Świat Piw przy Inflanckiej 7 w Łodzi)
Opracowanie: Marek Suliga