Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

"Świat piw ...to piwa świata" - co nowego?

14.02.2012

W ofercie sklepu "Świat piw ...to piwa świata” pojawiły się nowe produkty. Są nimi głównie piwa frankońskie (administracyjnie północna Bawaria), ale nie tylko... Dostępne są także piwa "na wodorostach, albo piwa, dzięki którym wesprzeć można zakonników w Ugandzie!

Piwa frankońskie:

Są to tak zwane piwa piwniczne (Keller-piwnica). Kellerbier jest generalnie klasycznym lagerem (piwem dolnej fermentacji) leżakującym w piwnicach, przez dłuższy czas, w stałej, niskiej temperaturze. Ten pierwszy etap leżakowania, przed rozlaniem do butelek, odbywa się na ogół w drewnianych beczkach. Są one z reguły niefiltrowane, poddane jedynie naturalnej sedymentacji. Nie są intensywnie karbonizowane (nasycane CO2). Pierwotnie nasycały się one tylko naturalnie (źródłem jego jest naturalna fermentacja).

Można je spotkać pod określeniami Zwik`l lub Zoigl. W północnej Bawarii, słowo Zoigl oznacza na pokaz, co w tym przypadku odnosiło się swoistej dumy piwowarskiej.

Bywają piwa Kellerbier warzone metodą górnej fermentacji na bazie słodów pszenicznych.


Bayreuther Bierbrauerei

W 1857 roku z Monachium, do rodzinnego miasta Bayreuth, powraca Hugo Bayerlein i rozpoczyna warzenie piwa.

W 1872 r. powstaje spółka, którą zakłada Friedrich von Feustel, mecenas słynnego Richarda Wagnera. Data powstania spółki staje się zarazem datą powstania browaru.

Piwo Aktien Zwick`l Kellerbier jest lekko słodowe z stonowaną goryczką i zapachem chmielu Hallertau.

Brauerei Göller to niemiecki browar z siedzibą w Dolnej Frankonii, z miasta Zeil nad Menem. Jego historia sięga 1514 r. W 1908 r. nabył go Joseph Göller. Jednak obecny browar powstał dopiero w 1989 r. Wydajność wzrosła pięciokrotnie (do 25 000 hektolitrów rocznie. Obecnie zarządza nim Franz-Josef Göller. 

Göller Kellerbier jest piwem o drożdżowym aromacie z pozostającą goryczką

Piwo to otrzymało w 2007 r. Złoty Medal od Deutsche Landwirtschafts- Gesellschaft (DLG-Niemieckie Towarzystwo Rolnicze)

***


Brauerei Nothhaft

W roku 1882 w Marktredwitz (Frankonia), w posiadanie mistrza rzeźnickiego Otto Nothhafta, trafia browar, którego historia sięga 1540 r. Z czasem jednak staje się on zbyt małym i w 1898 roku pobudował nowy browar wraz z leżakowanią dając tym samym początek dzisiejszej firmy. Browar przetrwał dwie wojny i był stale powiększany i modernizowany (20 000 hl w 2006). Obecnie nadal firma jest w rękach rodziny Nothhaft (4 generacja).

Rawetzer Zoigl jest lekko słodowe z śladowymi nutami migdałów i orzecha.


Historia browaru Hummel sięga 1556 roku. Własnością rodzinną jest od 1846 r.

Merkendorfer Kellerbier to piwo lekko słodowe o owocowym aromacie z śladowymi nutami orzechów i szyszki chmielowej.


Brauerei Zirndorf został założony w 1674 przez Johanna Friedricha margrabiego z Ansbach. Od samego początku obowiązywały go surowe normy dotyczące produkcji piwa. Tak więc określenie „Das gute Zirndorfer“(dobre z Zirndorf) szybko stało się termin znanym, nawet wśród koneserów piwa w Norymberdze i okolicy.


Zirndorfer Kellerbier (Naturtrüb) jest piwem z aromatem drożdżowym, lekko chmielowym zapachem i stonowaną goryczką chmielową.

***

Brauerei Rittmayer: historia tego rodzinnego browaru sięga 1422 roku.

Obecnie tym niewielkim browarem (przed rozbudową i modernizacją osiągał zaledwie 10 000 hl w 2006 r.) zarządzają Franz i Georg Rittmayer. Browar ten z Hallendorf zasłynął produkcją piw w stylu Smoked Beer a właściwie Rauchbier piw dymionych. Zdetronizował on najsławniejszego przedstawiciela tego stylu Aecht Schlenkerla Marzen. Swoją zwycięską passę rozpoczął debiutując w 2006 r. na największym obecnie konkursie piw w Europie - EUROPEAN BEER STAR w Monachium, zdobywając brązowy medal piwem Rittmayer Rauchbier. Kolejne trzy lata to trzy złote medale dla tego piwa. Rok 2010 to "tylko” srebrny medal a w 2011 roku "niepowodzenie” brązowy medal.

Piwo Rittmayer Rauchbier jest piwem dymionym dymem bukowym. Jest ciemne o silnych aromatach śliwki węgierki, oscypki z nutami suszonych owoców.

Piwo Rittmayer Smokey George zaliczane jest również do stylu Rauchbier lecz w tym przypadku użyto słodów dymionych dymem torfowym (występują w Alzacji i Szkocji). Uzyskano dzięki temu zapach torfu utożsamianym z zapachem whisky.

*******

Grottenbier / Bière des Grottes – piwo, którego autorem (podpis widnieje na etykiecie) jest mistrz piwowarstwa, Pierre Celis. Powstało w belgijskim browarze ST. BERNARD w Watou. Refermentowane w butelce, ciemne, niezwykle aromatyczne, o zawartości 6,5% alk. obj. Dojrzewało, na głębokości 42 metrów, w jaskiniach w Kanne, przy stałej temperaturze 11 ° C. Uznane, przez światowej sławy znawcę piwa, Michaela Jacksona, za jedno z 10 najlepszych, współczesnych piw na świecie.

 

BROUWERIJ DE MOLEN jest niezwykle utytułowanym browarem rzemieślniczym i mieści się w zabytkowym młynie o nazwie "De Arkduif", który został zbudowany w Bodegraven w 1697 roku. Piwa powstałe w tym browarze cechuje doskonała znajomość kunsztu piwowarskiego połączona z fantazją kulinarną.


Rasputin to klasyczny przykład stylu IMPERIAL STOUT , lub jak kto woli RUSSIAN STOUT. Ten styl piwny powstał w czasach gdy Imperium Brytyjskie szukało nowych rynków zbytu wśród krajów nadbałtyckich.. Było ono wówczas ulubionym carycy Katarzyny. Posiada 10,4% alk. obj. jest niezwykle treściwe o czekoladowo-owocowym aromacie. (termin ważności 25 lat!). (goryczka 46 EBU).


Vuur & Vlam jest piwem w stylu AMERICAN INDIA PALE ALE. Cechuje go intensywna goryczka połączone z cytrusowo-kwiatowym aromatem. Zawdzięcza to chmielom: Cascade, Simcoe i Amarillo. (goryczka 63 EBU).

 
Rook&Vuur to klasyczny Rauchbier lecz nie do końca. Jak mówią włodarze browaru: "Tam gdzie nie ma dymu jest ogień. Ale nie było jeszcze zapachu dymu w naszych piwach i nadal nie ma ognia. Dlatego postanowiliśmy coś zrobić. Rezultatem jest doskonale wyważone piwo z miłą nutką dymu i niewielkim ogniem na języku”. Piwo o zapachy torfowym z nutami "ciemnymi” (karmel, kawa, czekolada). Zawartość alk. obj. 8,2%.(goryczka 42,6 EBU).

 
Poperings Hommelbier ("piwo chmielowe”) - ,,Hommel” to lokalne flandryjskie określenie chmielu i wywodzi się prawdopodobnie od łacińskiego "humulus” określającego właśnie chmiel (są i tacy, którzy twierdzą, że było odwrotnie) . Piwo z browaru VAN ECKE jest intensywniej chmielone, warzone metodą górnej fermentacji, refermentowane w butelce, i pochodzi z regionu Poperinge. Piwo lekko ciemne o lekko korzennym aromacie, nutami syropu klonowego i dojrzałych gruszek oraz chmielowym zapachem.

Piwo to było uznane przez Michaela Jacksona za piwo miesiąca, w lipcu 1999 roku. Zawiera 7,5% alk. obj.(goryczka 40 EBU).

 
Smaak van Echt 2011 - piwo jest kompilacją doświadczenia i fantazji aż czterech rodzinnych holenderskich browarów: ALFA, BUDELS, GULPENER i LINDEBOOM.

W efekcie powstało bursztynowe piwo. Posiada słodowy aromat i chmielowy charakter.


WILLIAMS BROS BREWING CO znajduje się w Alloa w Szkocji. Jest jednym z największych niezależnych browarów w tym kraju a jego oferta sięga najgłębszych tradycji piwowarskich tej ziemi.

 
Fraoch - Heather Ale - piwo w tym stylu warzono w Szkocji od 2000 r p.n.e. Odtworzone zostało na podstawie starej receptury zachowanej w języku gaelickim. Dodatkowo, na wyspie Rhum w archipelagu Wysp Brytyjskich, penetrując wykopaliska z neolitu, wydobyto naczynia zawierające śladowe ilości sfermentowanego napoju wykonanego z dodatkiem kwiatów wrzosu. Wszystkie te informacje posłużyły do stworzenia tego wyjątkowego piwa. Jest to lekkie ,,ale” o bursztynowej barwie, zapachu torfowym, aromacie słodu i pikantnym ziołowym zakończeniu.


Kelpie - w folklorze celtyckim nadnaturalny wodny koń, zmieniający kształty, nawiedzający szkockie jeziora i rzeki. Ukazuje się on również jako brutalny i włochaty człowiek, który ściska i miażdży podróżników, jednak jego najczęstszą, powszechnie przyjętą formą jest łagodny koń, stojący przy strumieniu lub rzece. Jeśli ktokolwiek go dosiądzie, kelpie poszarżuje w najgłębsze partie wody, porywając ze sobą i zatapiając nieszczęsnego jeźdźca.

Kelpie to również piwo, które nawiązuje minionych tradycji piwowarskich. Przed 1850 rokiem, wzdłuż szkockiego wybrzeża, warzono piwo z jęczmienia uprawianego na polach nawożonych wodorostami (bladder rack) z lokalnych wód. Takie środowisko glebowe dawało zbożu bardzo specyficzny smak i zapach. Charakter ten odtworzono poprzez dodanie świeżych wodorostów w procesie zacierania. Uzyskano w ten sposób ciemne piwo, którego zapach przypomina świeży powiew szkockiego morza i nut karmelu/czekolady z charakterystycznym słodowym aromatem.

Dodatkową ofertę stanowią piwa z browaru ST. PETER`S. Mieści się on w wyremontowanych, dawnych budynkach wiktoriańskich gospodarstwa rolniczego, we wsi Suffolk.

Obecnie browar produkuje piwa z grupy "real ale", z czego ponad 90% jest butelkowane. Ponad połowa, tej konfekcjonowanej w butelce produkcji, jest eksportowana.

Wyjątkowe owalne butelki są repliką aptekarskiej butelki z 1770 r.


St. Peter`s Organic Best Bitter - klasyczny produkt w stylu "bitter” o intensywnej goryczce i chmielowym zapachu

 
St. Peter`s India Pale Ale - ten styl piwny (IPA) powstał gdy Indie, jako część Imperium Brytyjskiego, były zaopatrywane w piwo. Jest niezwykle esencjonalne, silnie słodowe z intensywnym zapachem chmielu.


St. Peter`s Cream Stout – klasyczny przedstawiciel "sweet stouts”. Przy jego produkcji użyto kilku odmian słodów i chmieli Fuggles i Challenger. Piwo jest doskonałą kompilacją goryczki chmielowej z intensywną słodowością. W zapachu wyczuwalne nuty karmelu i czekolady.


MEANTIME BREWIBG COMPANY powstał dopiero 1999 r. a założył go Alastair Hook w południowym Londynie. Po ukończeniu uniwersytetu Heriota-Watta w Edynburgu udał się na praktyki do Niemiec by tam "..nauczyć się szacunku do piwa”.


Meantime India Pale Ale - jego premiera miała miejsce 25 maja 2005 roku a jego autorem był Georg Hadgson i początkowo, niemal w całości, było eksportowane do Stanów Zjednoczonych. Cechuje go intensywna goryczka (chmiele Fuggles i Goldings) i niezwykły aromat chmielowy. Zawiera 7,5% alk. obj.


Historia browaru VAN STEENBERGE z Ertvelde (wschodnia Flandria) sięga 1784 roku.

Złoty smok, widniejący na etykiecie piwa Gulden Draak, jest kopią metalowego smoka umieszczonego na szczycie dzwonnicy w Gandawie, którego to historia sięga 1111 roku .

Piwo jest ciemne z trwałą pianą. Aromat piwa zdominowany jest przez akcenty kawy, karmelu i czekolady, a to dzięki stosowaniu palonego słodu. Jego zapach jest intensywnie ziołowo – chmielowy. W smaku gorzkie.

Doskonale smakuje w połączeniu z czarną, gorzką czekoladą.

Piwo zawiera 10,5% alk. obj. i 23° Plato ekstraktu.

La Trappe Isid'or (2009) jest to piwo specjalnie opracowane z okazji 125. rocznicy browaru z KONINGSHOEVEN. To właśnie brat Isidorus uwarzył pierwsze piwa w klasztornym browarze La Trappe (1884).

Zysk z piwa La Trappe Isid'or w całości zasili działalność współbraci w Ugandzie, którzy uciekli od przemocy w Kenii w 2008 roku.

Piwo jest lekko słodkie (25 IBU) o bursztynowej barwie z nutą karmelu. Posiada aromat owocowy. Jest chmielone chmielami Halletauer i Koningshoeven Perle z własnej plantacji. Zawiera 7,5% alkoholu.

Ze względu na duże zainteresowanie produktem podjęto decyzję o powtórnym jego warzeniu co miało miejsce w 2010 roku.

(Informacja sklepu Świat Piw przy Inflanckiej 7 w Łodzi)

Opracowanie: Marek Suliga