Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Studenckie wizje starego browaru. Ex aequo przyznano dwie drugie nagrody.

14.11.2007
Studenckie wizje starego browaru. Ex aequo przyznano dwie drugie nagrody. Studenckie wizje starego browaru. Ex aequo przyznano dwie drugie nagrody.

Laureatów studenckiego konkursu architektonicznego na zagospodarowanie terenu po browarze w Gdańsku- Wrzeszczu poznaliśmy wczoraj na Politechnice Gdańskiej.

- To nasza sztandarowa inwestycja i choć nie przyznaliśmy głównej nagrody, jesteśmy zaskoczeni, że studenci pokazali tyle różnorodnych pomysłów - mówi Bogdan Górski, prezes Przedsiębiorstwa Budowlanego Górski, które jest właścicielem browaru we Wrzeszczu. - Myślę, że wiele z tych koncepcji ma szansę znaleźć odzwierciedlenie w ostatecznym projekcie. Być może zaprosimy niektórych laureatów do docelowego zespołu architektów.
Członkowie komisji przyznają, że wybór nie był łatwy.
- Prace reprezentują wysoki i wyrównany poziom - chwali uczestników dr hab. inż arch. Elżbieta Ratajczyk-Piątkowska, przewodnicząca komisji konkursowej. - Studenci wykazali się inwencją i pokazali wiele ciekawych rozwiązań architektonicznych.
Andrzej Duch, dyrektor Wydziału Urbanistyki, Architektury i Ochrony Zabytków w Urzędzie Miejskim w Gdańsku, dodaje, że studenci wykazali się dobrym rzemiosłem architekta.
Autorami jednej z nagrodzonych prac są Katarzyna Rosa i Krzysztof Pietras, studenci czwartego roku architektury na PG.
- Zaczęliśmy od adaptacji starej zabudowy - wyjaśnia Katarzyna Rosa. - Zależało nam na przemieszaniu funkcji, a także na tym, żeby stworzyć przyjazną przestrzeń publiczną zarówno dla tych, którzy będą tam mieszkać, jak i dla odwiedzających. Krzysztof dodaje, że wszystkie pomysły rodziły się w trakcie projektowania.
Jako główne atuty drugiej ze zwycięskich prac komisja podała m.in. zaproponowany układ funkcjonalny, a także zintegrowanie części naziemnych z zabytkowymi piwnicami oraz wyeksponowanie elewacji hali obciągu piwa.
Ostatnią z nagrodzonych prac wyróżniono za próbę niekonwencjonalnego rozwiązania.
- Młodzi architekci bardzo śmiało potraktowali temat - tłumaczy Andrzej Duch. - Pokazano tu zupełnie nową jakość.
Studenci w tym projekcie zespół browaru wyeksponowali jako niepowtarzalne miejsce w skali miasta.
- Formuła konkursu spełnia dobrą rolę dydaktyczną - chwali dr hab. inż. arch. Andrzej Baranowski, dziekan Wydziału Architektury PG. - Duch szlachetnej rywalizacji bardzo motywuje, a warto dodać, że projekty studenci nie przygotowywali w ramach zajęć.
Przez najbliższe półtora miesiąca prowadzona będzie analiza i tworzenie docelowego zespołu architektów. Gotowy projekt poznamy na początku przyszłego roku.
W skład objętego ochroną konserwatorską w 2001 roku kompleksu budynków wchodzi m.in. warzelnia z młynem sodowym, magazyn, spichlerz, budynek dyrekcyjny, bednarnia, willa dyrektora, piwnice, stajnia, transformatorownie, fermentownia i leżakownia oraz piwnice słodowe.

Małgorzata Chmiel, przewodnicząca Komisji Rozwoju Przestrzennego Rady Miasta Gdańska
Powinniśmy dbać o to, aby w mieście było jak najwięcej przestrzeni publicznej, w której mieszkańcy mieliby możliwość realizacji różnych form aktywności. Odtwarzanie jak największej ilości funkcji centrotwórczych to dobry kierunek. Trzeba jednak zaznaczyć, że browar
znajduje się poza głównym pasem handlowo-usługowym Wrzeszcza. Lepiej jednak, żeby coś działo się po drugiej stronie torów kolejowych, niż miało powstać kolejne zamknięte osiedle lub centrum handlowe.
Zależy nam na łączeniu funkcji mieszkaniowych z handlowymi i usługowymi, żeby miasto tętniło życiem jak najdłużej, a nie tylko do zamknięcia ostatniego sklepu.


12

projektów przygotowanych przez studenckie zespoły oceniła komisja

Agata Cymanowska - POLSKA Dziennik Bałtycki