Strzel browar
17.06.2004
Piwa nawarzyli browarnicy, a wypili je nasi Czytelnicy. Mieli kwaśne miny, gdy spróbowali tanich piw za niecałe 2 złote. Wybraliśmy do testu najpopularniejsze marki w kategorii jasne pełne. Butelkowane. Dodatkowo wszystkie piwa nie mogły kosztować więcej niż 2 zł.
Czytelników zaprosiliśmy do redakcji i poczęstowaliśmy próbkami sześciu piw. Nie wiedzieli, co piją. Zadbaliśmy, aby piwa były schłodzone do temperatury ok. 10 st. C. Przy większym schłodzeniu trudno wyczuć smak i aromat.
Piwni eksperci oglądali, wąchali i smakowali piwo ze szklanek oznaczonych numerami. A wiedzieli, czego mają szukać. Paweł Piotrowski, Piotr Pawłowski i Grzegorz Dębski to birofiliści, interesuje ich wszystko, co wiąże się z piwem - historia browarów, technologia warzenia, kufle, podstawki, kapsle, samo piwo i obyczaje. Piwem gardła płukali też amatorzy-entuzjaści. Sylwia, Sławek i Radek znają głównie smak piwa podawanego w ogródkach piwnych i z puszek sprzedawanych w supermarketach.
Wszyscy oceniali piwo według skali od 1 do 4 (1 - źle, 2 - może być, 3 - dobrze, 4 - rewelacja). W teście znalazły się kategorie z prawdziwych piwnych degustacji:
klarowność - czy piwo ma przezroczystą złocistą barwę;
pienistość - jak długo utrzymuje się piana i czy powstają tzw. pierścienie (ślady z piany na ściance szklanki odmierzające kolejne łyki);
nasycenie CO2 - jak szybko ucieka gaz z piwa i czy nie powstaje piwna zupa bez CO2;
smak i zapach - goryczkowato-słodkawego lub chmielowego posmaku w piwie oraz aromatu.
Eksperci byli zgodni, że testowane piwa nie różniły się barwą i klarownością. Wyglądały prawie identycznie.
Jaki tytuł?
Znaczkiem Superprodukt oznaczamy artykuł, który otrzymał najwięcej punktów.
Katarzyna Bujakiewicz (31 l.), aktorka
Dlaczego mężczyźni tak cenią piwo ?
- Pewnie ze względu na goryczkowy smak i dużą zawartość witaminy B, której potrzebują więcej niż kobiety. Może też chodzi o to, aby zakonserwować duży brzunio na starość. A może jest to pewien rodzaj uzależnienia, jak z coca-colą. Trudno mi odgadnąć, bo piwa nie pijam.
Zwyczajnie mi nie smakuje. Poza tym jestem przywiązana do samochodu, wszędzie jeżdżę i znajomi się śmieją, że to doskonała wymówka.
W tym tygodniu naszymi ekspertami byli:
Paweł Piotrowski (57 l.), inżynier:
- Wychowałem się na piwach warzonych według starych, tradycyjnych technologii. W kraju są jeszcze browary, w których tak robi się piwo i takie pijam najchętniej.
Sławomir Kowalski (34 l.), pedagog:
- Smakują mi piwa o zdecydowanym, wyraźnym smaku i dobrze gazowane.
Piotr Pawłowski
(41 l.), historyk sztuki:
- Interesuje mnie wszystko co wiąże się z piwem. Zbieram informacje o historii polskich browarów i degustuję to, co tam warzą.
Sylwia Dąbrowa
(22 l.), specjalista ds. reklamy:
- Lubię piwa chłodne i lekko szczypiące w język. Chętnie sięgam po nowinki w stylu piwo imbirowe.
Radosław Parandyk (26 l.), handlowiec:
- Moje ulubione piwa to napoje mocne, o goryczkowym posmaku, raczej jasne niż ciemne.
Grzegorz Dębski
(38 l.), przedsiębiorca:
-Pijam rozmaite piwa w celach poznawczych. Lubię wiedzieć, co się warzy w browarach.
Piwni eksperci oglądali, wąchali i smakowali piwo ze szklanek oznaczonych numerami. A wiedzieli, czego mają szukać. Paweł Piotrowski, Piotr Pawłowski i Grzegorz Dębski to birofiliści, interesuje ich wszystko, co wiąże się z piwem - historia browarów, technologia warzenia, kufle, podstawki, kapsle, samo piwo i obyczaje. Piwem gardła płukali też amatorzy-entuzjaści. Sylwia, Sławek i Radek znają głównie smak piwa podawanego w ogródkach piwnych i z puszek sprzedawanych w supermarketach.
Wszyscy oceniali piwo według skali od 1 do 4 (1 - źle, 2 - może być, 3 - dobrze, 4 - rewelacja). W teście znalazły się kategorie z prawdziwych piwnych degustacji:
klarowność - czy piwo ma przezroczystą złocistą barwę;
pienistość - jak długo utrzymuje się piana i czy powstają tzw. pierścienie (ślady z piany na ściance szklanki odmierzające kolejne łyki);
nasycenie CO2 - jak szybko ucieka gaz z piwa i czy nie powstaje piwna zupa bez CO2;
smak i zapach - goryczkowato-słodkawego lub chmielowego posmaku w piwie oraz aromatu.
Eksperci byli zgodni, że testowane piwa nie różniły się barwą i klarownością. Wyglądały prawie identycznie.
Jaki tytuł?
Znaczkiem Superprodukt oznaczamy artykuł, który otrzymał najwięcej punktów.
Katarzyna Bujakiewicz (31 l.), aktorka
Dlaczego mężczyźni tak cenią piwo ?
- Pewnie ze względu na goryczkowy smak i dużą zawartość witaminy B, której potrzebują więcej niż kobiety. Może też chodzi o to, aby zakonserwować duży brzunio na starość. A może jest to pewien rodzaj uzależnienia, jak z coca-colą. Trudno mi odgadnąć, bo piwa nie pijam.
Zwyczajnie mi nie smakuje. Poza tym jestem przywiązana do samochodu, wszędzie jeżdżę i znajomi się śmieją, że to doskonała wymówka.
W tym tygodniu naszymi ekspertami byli:
Paweł Piotrowski (57 l.), inżynier:
- Wychowałem się na piwach warzonych według starych, tradycyjnych technologii. W kraju są jeszcze browary, w których tak robi się piwo i takie pijam najchętniej.
Sławomir Kowalski (34 l.), pedagog:
- Smakują mi piwa o zdecydowanym, wyraźnym smaku i dobrze gazowane.
Piotr Pawłowski
(41 l.), historyk sztuki:
- Interesuje mnie wszystko co wiąże się z piwem. Zbieram informacje o historii polskich browarów i degustuję to, co tam warzą.
Sylwia Dąbrowa
(22 l.), specjalista ds. reklamy:
- Lubię piwa chłodne i lekko szczypiące w język. Chętnie sięgam po nowinki w stylu piwo imbirowe.
Radosław Parandyk (26 l.), handlowiec:
- Moje ulubione piwa to napoje mocne, o goryczkowym posmaku, raczej jasne niż ciemne.
Grzegorz Dębski
(38 l.), przedsiębiorca:
-Pijam rozmaite piwa w celach poznawczych. Lubię wiedzieć, co się warzy w browarach.
Super Express
Edyta Karczmarska, Joanna Kadej - Krzyczkowska EK