Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Stout - "tęgie" piwo

14.11.2012
Stout - "tęgie" piwo Stout - "tęgie" piwo

Nazwa Stout (tęgi) użyta została pierwszy raz w 1721 roku, na określenie ciemnego piwa warzonego z palonego słodu, inni zaś twierdzą, że określenie Stout było używane już wcześniej, pojawiając się pierwszy raz w 1677 roku.

Dry Stout / Irish Stout

Barwa: głęboko czarna
Zapach: słodowy, kawowy lub czekoladowy
Smak: gorzki z śladową kwasowością
Smakowitość: dominuje charakterystyczny aromat palonego słodu


Sweet Stout / Mild Stout / Cream Stout

Barwa: ciemno brązowa do głęboko czarnej
Zapach: intensywnie słodowy z nutami kawy i czekolady
Smak: bardziej słodki (kaloryczny) w porównaniu ze stoutem klasycznym. Zawiera dodatek cukru mlecznego laktozy

 

Imperial Stout / Russian Imperial Stout (RIS) / Imperial Russian Stout

Pierwszy raz zostało uwarzone w XVIII wieku przez browar Thrale's w Londynie, w Anglii a jego odbiorcą był dwór carycy Katarzyny II. W 1781 r. browar zmienił właściciela, a piwo stało się znane jako Barclay Imperial Stout Perkins Brown.

Barwa: głęboko czarna
Zapach: silnie alkoholowy I słodowy. Możliwe nuty owocowe (silna estrowość)
Smak: lekko gorzki i zależy od użytych słodów
Aromat chmielowy: delikatny do kwiecistego z nutami cytrusów lekko ziołowy. Możliwy bardzo niski poziom diacetylu (nadaje potrawom maślany smak)

 


Oatmeal Stout - warzony z dodatkiem owsa

Oyster Stout - skorupy ostryg zawierają węglan wapnia a ten wpływa na stabilizację ph na określonym poziomie (5,4) co ma znaczący wpływ na procesy enzymatyczne
 

 

Analiza Dry Stout Sweet Stout Imperial Stout
Ekstrakt 9,5-15,0 °Plato 14,0-18,0 °Plato 18,0-25,0 °Plato
Ekstrakt pozorny 2,0-5,0 °Plato 3,0-6,0 °Plato 4,0-7,5 °Plato
Zawartość alkoholu wag. 3,5-5,2% 5,0-7,0% 5,5-9,5%
Zawartość alkoholu obj. 4,5-6,5% 6,5-9,0% 7,0-12,0%
Wytrawność >30 IBU 15-30 IBU >50 IBU

Marek Suliga