Stout - "tęgie" piwo
Dry Stout / Irish Stout
Barwa: głęboko czarna
Zapach: słodowy, kawowy lub czekoladowy
Smak: gorzki z śladową kwasowością
Smakowitość: dominuje charakterystyczny aromat palonego słodu
Sweet Stout / Mild Stout / Cream Stout
Barwa: ciemno brązowa do głęboko czarnej
Zapach: intensywnie słodowy z nutami kawy i czekolady
Smak: bardziej słodki (kaloryczny) w porównaniu ze stoutem klasycznym. Zawiera dodatek cukru mlecznego laktozy
Imperial Stout / Russian Imperial Stout (RIS) / Imperial Russian Stout
Pierwszy raz zostało uwarzone w XVIII wieku przez browar Thrale's w Londynie, w Anglii a jego odbiorcą był dwór carycy Katarzyny II. W 1781 r. browar zmienił właściciela, a piwo stało się znane jako Barclay Imperial Stout Perkins Brown.
Barwa: głęboko czarna
Zapach: silnie alkoholowy I słodowy. Możliwe nuty owocowe (silna estrowość)
Smak: lekko gorzki i zależy od użytych słodów
Aromat chmielowy: delikatny do kwiecistego z nutami cytrusów lekko ziołowy. Możliwy bardzo niski poziom diacetylu (nadaje potrawom maślany smak)
Oatmeal Stout - warzony z dodatkiem owsa
Oyster Stout - skorupy ostryg zawierają węglan wapnia a ten wpływa na stabilizację ph na określonym poziomie (5,4) co ma znaczący wpływ na procesy enzymatyczne
Analiza | Dry Stout | Sweet Stout | Imperial Stout |
Ekstrakt | 9,5-15,0 °Plato | 14,0-18,0 °Plato | 18,0-25,0 °Plato |
Ekstrakt pozorny | 2,0-5,0 °Plato | 3,0-6,0 °Plato | 4,0-7,5 °Plato |
Zawartość alkoholu wag. | 3,5-5,2% | 5,0-7,0% | 5,5-9,5% |
Zawartość alkoholu obj. | 4,5-6,5% | 6,5-9,0% | 7,0-12,0% |
Wytrawność | >30 IBU | 15-30 IBU | >50 IBU |
Marek Suliga