Spotkanie z browarami regionalnymi w Łodzi
Piwa z browarów regionalnych, niezwykle cenione w całej Europie, stanowią doskonałą alternatywę dla zunifikowanych smaków produktów międzynarodowych koncernów piwowarskich.
Chcąc pokusić się o uproszczone porównanie: browary regionalne warzą piwa, koncerny je produkują. W browarach regionalnych pracują piwowarzy, w koncernach technolodzy. Piwa browarów regionalnych maja smak, piwa koncernów tylko standard.
Rzeczywiście, małe lokalne browary w znakomitej większości zatrudniają ludzi z pasją. "Serce piwowara" to kolejny - obok wody, słodu, chmielu i drożdży - składnik piw tych browarów.
Warto też pamiętać, że właśnie małe browary nie wahają się eksperymentować.
To one przywracają polskiej tradycji i kulturze kulinarnej wyrugowane w pewnym momencie smaki i typy piw: koźlaki, portery, piwa pszeniczne, piwa górnej fermentacji czy też piwa smakowe.
Obserwowany w Polsce renesans piw browarów regionalnych, zainteresowanie nimi konsumentów i handlu, a także towarzyszący tym zjawiskom rozwój całych dziedzin kultury regionalnej skupionej "wokół komina" pokazuje, że Polska jest normalnym krajem w Unii Europejskiej. To szczególnie ważne, na kilka dni przed objęciem przez nasz kraj prezydencji. Cieszy, że różnorodność smaków i piw browarów regionalnych w tym właśnie momencie prezentować możemy w Łodzi.
Podczas Festiwalu Piw Regionalnych będzie można spróbować piw z browarów: Boss z Witnicy, Amber z Bielkówka, Kormoran z Olsztyna, Jabłonowo z Jabłonowa, Jagiełło z z Chełma, Lwówek Śląski z Lwówka Śląskiego, Ciechan z Ciechanowa, Cornelius z Piotrkowa Trybunalskiego, Staropolskiego ze Zduńskiej Woli i browaru restauracyjnego Bierhalle.
W czasie trwania imprezy odbędą się między innymi:
Pokaz warzenia piwa i przybliżenie jego struktury surowcowej.
Konkursy zręcznościowe i wiedzy o piwie.
Prezentacja działań Bractwa Piwnego – galeria zdjęć.
Pokaz kolekcji puszek po piwie.
Prezentacja charakterów poszczególnych typów piw świata.
Bractwo Piwne