Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Spotkanie z Browarem Fortuna

30.04.2013
Spotkanie z Browarem Fortuna Spotkanie z Browarem Fortuna

18.04.2013 Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego zorganizował spotkanie z Browarem Fortuna.

Spotkanie miało na celu przybliżenie kwestii dotyczących sposobu warzenia piwa, wpływu składników na piwne style oraz znalezienie odpowiedzi na pytania: czym jest otwarta fermentacja, co odpowiada za barwę piwa, czym jest dolna fermentacja oraz wiele, wiele innych.
Przedstawiciel Browaru Fortuna, pan Mariusz Kaczuba, rozpoczął prezentację od ukazania historii Browaru. Pierwsze wzmianki o piwie z Miłosławia sięgają 1626 roku kiedy to dokonano oficjalnego urzędowego wpisu o uwarzeniu dziewiczych porcji piwa. Ale właściwa działalność datowana jest na 1889 rok, w którym mieszczanie wybudowali browar parowy "Fortuna”. Lata okupacji jak i poprzedniego ustroju doprowadziły browar do ruiny, aż do nadejścia dwóch znaczących wydarzeń - w 1995 roku budynek odzyskali spadkobiercy przedwojennych właścicieli, a w 2011 roku pojawił się nowy inwestor, który uskutecznił produkcję oraz sprzedaż piwa.
W piwnym portfolio Fortuny obecnie znajduje się:
Fortuna:

  • Czarne
  • Wiśniowe
  • Miodowe

Miłosław:

  • Pilzner
  • Pszeniczne
  • Koźlak
  • Marcowe
  • Niefiltrowane
  • Komes:
  • Porter Bałtycki
  • Podwójny Ciemny
  • Potrójny Złoty

Na pierwszym spotkaniu z Browarem Fortuna uczestnicy mieli okazję poznać zarówno w teorii jak i praktyce piwa z serii “Fortuna” oraz “Miłosław”.


Fortuna Czarne to piwo dolnej fermentacji, fermentujące w otwartych kadziach. W skład receptury wchodzi słód karmelowy, palony oraz wyciąg z orzeszków drzewa kola. W trakcie degustacji wymienialiśmy się smakowymi doznaniami, dyskutując o pochodzeniu wyczuwalnej w piwie lekkiej goryczki i słodyczy.
Fortuna Wiśniowa najbardziej przypadła do gustu paniom, zapewne ze względu na dodawany naturalny sok. Piwo to jest lekkie, gaszące pragnienie, z mocno wyczuwalnymi nutami wiśni, wina.
Ostatnie piwo z tej serii, Miodowe, to również piwo dolnej fermentacji. W skład receptury wchodzi słód karmelowy, palony oraz naturalny miód pszczeli.
Po krótkiej przerwie przeszliśmy do zapoznania się z gatunkami piw “Miłosław”. Pilzner okazał się najbardziej rozpoznawalnym. Pils należy do najpopularniejszych gatunków piwa na naszym rynku. Jest to piwo dolnej fermentacji, którego nazwa wywodzi się od czeskiego miasta Pilzna. Piwo pszeniczne również zostało rozpoznane przez uczestników, ze względu na drożdżowy osad, zmętniający jego konsystencję. Browar Fortuna proponuje Miłosławia Pszenicznego ciemnego, z zawartością słodu pszenicznego oraz jęczmiennego prażonego w Browarze. Lecz nie tylko piwa pszeniczne są “mętne”. Miłosław Niefiltrowany jest tu przykładem piwa warzonego tradycyjnymi metodami, bez filtracji, przez co na dnie butelki osadzają się drożdże.
Miłosław Marcowe to lager którego goryczka jest zbalansowana słodowością pochodzącą z kilku odmian słodu. Miłosław Koźlak, zwycięzca w Konsumenckim Konkursie Piw w kategorii “Piwo mocne ciemne”, to piwo mocne, o bursztynowej barwie i bogatym aromacie, na który składają się cztery słody: pilzneński, monachijski, karmelowy i czekoladowy.
Dodatkowych informacji na temat metod warzenia, piwnych styli, wykorzystywanych surowców oraz tego co w piwie można wyczuć udzielał Marek Suliga, Wielki Mistrz Bractwa Piwnego.
Po dyskusji nadszedł czas na konkurs, który okazał się nie lada wyzwaniem. Polegał on na trafieniu kapslem do szklanki. Zwycięzca otrzymał upominkowy zestaw Fortuny.
 

Dziękujemy Browarowi za przygotowane atrakcje, a uczestnikom za przybycie. Mamy nadzieję, że takie “Wieczory z browarem” wpiszą się na stałe w nasz kalendarz, poszerzając wiedzę na temat piwnej kultury.

Piwu cześć!
Sara Maluchnik