Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Smakowe nowości

08.05.2006

Ponad 5,8 mln hl piwa sprzedałybrowary pierwszym kwartale bieżącegoroku. O 2,3 procent więcej, niż w analogicznym okresie 2005 roku.
Dodajmy, że Carlsberg Polska, grupa do której należy także
szczeciński Bosman, sprzedała w pierwszym kwartale 715 tyś.
hektolitrów piwa, co stanowi ok. 14 procent rynku.
Tradycyjnie najwięcej piwa sprzedaje się w butelce, chociaż
puszka wciąż umacnia swoją pozycję. Blisko 40-procentowa sprzedaż piwa w puszce (takie są wyniki sprzedaży branży na naszym rynku) jest ewenementem w skali piwowarstwa europejskiego. Gastronomia jest kanałem sprzedaży zwiększającym dystans dzielący ją od handlu tradycyjnego.
W hotelach, restauracjach, kawiarniach, pubach i barach
konsumuje się poniżej 10 proc. całkowitej sprzedaży piwa.
Z kolei w kategorii nowych produktów najwięcej „nowości"
odnotowuje się w segmencie piw smakowych. Dobrze zostały
przyjęte przez konsumentów na przykład Karmi Selua i Lamai.
Pojawiło się też nowe piwo smakowe z serii Gingers.
Producenci wprowadzają do swojego portfela marek również
piwa bezalkoholowe.
Głos Szczeciński

pit