Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

STOUT FEST GAB-a

05.05.2006

Stout z Browaru GAB w Wąsoszy jest już obecny na rynku. W piątek i sobotę (05-06.05.2006) zaprezentowany zostanie w pubie Oslo w Częstochowie.
Zapowiedzi powrotu stouta z GAB-a docierały do piwoszy już od kilkunastu miesięcy. Na pewno nie była to decyzja łatwa. Warka tego piwa sprzed pięciu lat spotkała się z – delikatnie mówiąc – chłodnym przyjęciem. Wówczas niezadowolenie piwoszy, przyzwyczajonych jedynie do piw jasnych, przełożyło się także na inne marki Browaru GAB.
Po pięciu latach polski rynek piwa jest dużo bogatszy, a znajomość typów piw większa. Piwo typu stout nie będzie już szokować innością, może natomiast stać się kolejnym – bardzo ważnym – krokiem na drodze do normalności.
Decyzja GAB-a o przywróceniu stouta wpisuje się także w pewien nurt działań podejmowanych przez browary regionalne. Nie mogą one konkurować z potentatami polskiego i światowego piwowarstwa za pomocą pilsów, naturalną drogą rozwoju i zdobywania klientów staje się więc inwestowanie w nowe marki i mniej popularne typy piw.
Piątkowemu spotkaniu ze stoutem GAB-a towarzyszyć będzie oprawa muzyczna, w sobotę natomiast o nowym piwie opowiedzą jego twórcy – przedstawiciele Browaru GAB oraz Andrzej Sadownik, współautor receptury.
Członkowie Bractwa Piwnego mają kilka powodów do zadowolenia z powrotu stouta. Po pierwsze – wartościowa jest każda inicjatywa zmierzająca do wzbogacenia krajowego rynku piwa. Poza tym – Browar GAB jest Członkiem Wspierającym Bractwa Piwnego. Współtwórca nowego stouta, czyli zaangażowany w prace nad jego recepturą Andrzej Sadownik, jest Kawalerem Złotego Chmielu Bractwa Piwnego.

Bractwo Piwne