Rusza cykl szkoleń Bractwa Piwnego
Na świecie istnieje w poszczególnych krajach wiele podobnych sobie gatunków piwa. Angielskie „ale” (bitter) i niemiecki „alt”, belgijskie „ale” i angielski „ale” (barley wine), czeski i niemiecki „pils", irlandzki stout „dry” i angielski stout „sweet”.
Są one bardzo podobne ale tylko dla zwykłego konsumenta.
Różnice między nimi są znikome. Na nie właśnie chciałbym zwrócić uwagę.
W spotkaniach tych chciałbym zwrócić również uwagę na estry, kolejny produkt efektu fermentacji. One to w znacznym stopniu wpływają na nasze wrażenia smakowo zapachowe podczas oceny piwa. Niemal wszyscy nasi członkowie używają pojęć: „…czuć banana, goździka lub inny zapach”. To wszystko są właśnie konkretne estry, które winny cechować określone gatunki piwa.
Na przygotowanych specjalnych wykresach pokażę smak i zapach. Zademonstrowanie na wykresie poszczególnych cech smakowo-zapachowych pozwoli na dostrzeżenie tych subtelnych różnic.
Wielkimi krokami zbliża się nasz konkurs – II Konsumencki Konkurs Piwa Bractwa Piwnego 2010. Zapotrzebowanie na przeszkolonych degustatorów z naszego grona rośnie. Warto, by postrzegano nas na równi z fachowcami w tej branży.
To właśnie będzie celem najbliższych spotkań w poszczególnych Kręgach. Zaczynamy od KRĘGU Łódzkiego, pierwsze szkolenie już 14 listopada 2009 roku.
Marek Suliga