Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Rusza browar

04.01.2003

INWESTYCJE. Są urządzenia i załoga.W poniedziałek, 6 stycznia grudziądzki browar rozpocznie warzenie piwa. Linie technologiczne są gotowe, zatrudnionych jest 20 pracowników, a zarząd wybiera nazwy dla piwa, jakie ma się pojawić w mieście i regionie.
Nie udało się, zgodnie z zapowiedziami prezesa odrodzonych Browarów Grudziądz Lesława Ławnickiego, rozpocząć warzenia piwa przed świętami Bożego Narodzenia. - Zapowiedzi te były trochę na wyrost, ale gotowanie piwa rozpoczniemy już szóstego stycznia - objaśnia wiceprezes browarów Waldemar Siwak - cały proces uruchomienia od nowa produkcji potrwa około dwudziestu dni. Niezbędne remonty i prace adaptacyjne zostały już zakończone. Linie technologiczne są przygotowane. Niektóre urządzenia jeszcze pod koniec minionego roku dokupiliśmy, m.in. nową myjkę do butelek. Dotychczas browar w Grudziądzu zatrudnił dwudziestu pracowników, a docelowo potrzebować będzie ponad sześćdziesięciu. Nie tworzyliśmy na razie na przykład działu sprzedaży, bo nie był potrzebny.
Wiceprezes poinformował też, że raczej nie będzie produkowanego piwa pod nazwą "Kunterstein", jak zapowiadał Lesław Ławnicki, który zrezygnował z funkcji prezesa. Zmiany personalne w zarządzie nie zmieniają jednak faktu, że browary grudziądzkie są odradzane, a warzone w nich piwo ma zdobyć rynek nie tylko miejski, ale regionalny - zaznacza wiceprezes Siwak - Jakie nazwy nadamy naszemu piwu, wkrótce zdecydujemy.
Tradycje piwowarskie w Grudziądzu mają już 150 lat. Po 2-letniej przerwie grudziądzki browar jest odradzany. W 2003 r. planowano produkcję około 70 tysięcy hektolitrów piwa, a docelowo - osiągnięcie poziomu sprzed upadku browarów, czyli do 130-150 hektolitrów rocznie.

Gazeta Pomorska

(marz)