Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Rudi Nelson - po premierze 16.08.2014

17.08.2014
Rudi Nelson - po premierze 16.08.2014 Rudi Nelson - po premierze 16.08.2014

Rudi Nelson uwarzony został dzięki współpracy Browatu Centralnego, hurtowni Smaki Piwa i dwojga piwowarów domowych: Sary i Artura Nabrdalik. Oboje są członkami Bractwa Piwnego, Sara jest Wielkim Mistrzem Bractwa. Premiera piwa Rudi Nelson odbyła się w sobotę 16 sierpnia 2014 roku, w Piwiarni Częstochowa oraz w Piwotece Narodowej w Łodzi. Poniżej - podstawowe informacje opracowane przez Sarę i Artura Nabrdalik.

 16.08.2014r. Rudi Nelson - premiera

Wstęp

Rudi Nelson, czyli New Zealand Amber Ale, powstał dzięki współpracy trzech podmiotów. Ponad rok temu padł pomysł wspólnego uwarzenia. Marzenia w końcu się ziściły i tak oto powstał pierwszy owoc współpracy Browaru Centralnego, piwowarów domowych i hurtowni Piwne Smaki. Recepturę przygotowali Sara i Artur Nabrdalik, małżeństwo domowych piwowarów z Częstochowy. Piwo zostało uwarzone w Browarze Zodiak.

 

Relacja piwowarów:

Dlaczego taki styl?

Sara: Amber Ale od dawna jest moim ulubionym stylem. Szykując recepturę szukaliśmy czegoś co da zrównoważony smak, balans między słodowością a goryczą, stylu który przypadnie zarówno fanom wyraźnej goryczki, a także tym którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z piwem.

 

Charakterystyka Amber Ale

Aromat

Słaby do umiarkowanego aromat chmielowy, umiarkowanie niski do umiarkowanie wysokiego słodowy balans, który czasami maskuje obecność chmieli i przeważnie cechuje go umiarkowany karmelowy charakter.

Wygląd

Kolor bursztynowy do miedziano-brązowego. Klarowne, aczkolwiek może być delikatnie mgliste, jeśli piwo było chmielone na zimno.

Smak

Słodowość i goryczka chmielowa są przeważnie zbalansowane i wzajemnie się przenikają. W naszym Rudi Nelsonie podnieśliśmy lekko goryczkę, ale nie na tyle aby przyćmić słodowość.

Tekstura

Nagazowanie umiarkowane do wysokie. Ogólnie gładki finisz bez cierpkości wynikającej z użycia dużych ilości chmielu.

Podstawowe informacje

  • Gęstość początkowa: 11.2 – 14.7°Blg
  • Goryczka: 25 – 40 IBU
  • Gęstość końcowa: 2.6 – 3.8°Blg
  • Kolor: 10 – 17 SRM
  • Alkohol objętościowo: 4.5 – 6.2%

 

Charakterywstyka Rudiego:

  • Słody: Pale Ale, Carared, Caraaroma, Caraamber
  • Chmiele: Dr Rudi, Nelson Sauvin, Pacific Jade
  • Drożdże: Safale S-05
  • BLG: 12,5°
  • Goryczka: 27,1 IBU
  • Alkohol: 4,9%

 

Dlaczego taki chmiel?

Wybór padł na Nową Zelandię. Chmiele te posiadają głęboki, tajemniczy zapach. Przypomina mi on wakacje, które spędzałam na wsi wśród sosnowych lasów.

 

Skąd pasja do warzenia?

Parę lat temu nasz kolega, Tomek Podpłomyk, należący wówczas do Bractwa Piwnego,  zaprosił nas na warzenie jego pierwszej warki w domu… i od tego wszystko się zaczęło. Wstąpiliśmy do Bractwa, gdzie poznaliśmy kilku innych piwowarów, zaczęliśmy się od nich uczyć (gorące podziękowania dla Andrzeja Grzelińskiego) i sami przystąpiliśmy do warzenia. Jeszcze wiele nauki przed nami, choć udało nam się już spełnić największe marzenie, jakim było uwarzenie piwa nie w ilości 20 litrów a 6 tysięcy.

 

Nasze wrażenia

Oczekiwanie na końcowy efekt było dosyć stresujące. Przełożenie receptury na sporo większy browar było dla nas wyzwaniem. Ale Rudi wyszedł według założeń J

Piwo Rudi Nelson miało premierę w Piwiarni Częstochowa oraz w Piwotece Narodowej w Łodzi.