Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Rok na podwojenie eksportu

05.05.2004

Polska żywność podbija Europę - Sok jabłkowy, mleko w proszku i drób to największe hity.Od 1 maja przed polskimi eksporterami żywności otworem stanął unijny rynek 450 milionów konsumentów. Nie są już przeszkodą normy sanitarne, cła, ceny minimalne i kontyngenty. W tym roku nasza sprzedaż powinna osiągnąć 5 miliardów euro dzięki takim hitom eksportowym jak sok jabłkowy, mleko w proszku czy drób - twierdzą eksperci. Rok temu była dwa razy mniejsza.
(...)Polskie piwo dla Niemców
Browar Belgia w tym roku do zagranicznych odbiorców wyśle 100 tys. hl piwa, z czego do poszerzonej UE 80 tys. hl wobec 10 tys. hl rok wcześniej. Eksport stał się opłacalny po tym, jak na granicy zniesiono cła i kontrole. - Jesteśmy bardzo konkurencyjni, gdyż mamy niższe od większości państw unijnych koszty produkcji i najnowocześniejszy przemysł piwny w Europie, gwarantujący wysoką jakość produktu - podkreśla Krzysztof Siwicki z browaru Brok-Strzelec.

skrót artykułu: Bractwo Piwne
Rzeczpospolita

Jędrzej Bielecki, Lidia Oktaba