Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Receptura piwa z katedry Canterbury ma już 900 lat

07.11.2004

Tradycję produkcji średniowiecznego piwa podjęli po 500 latach przerwy zakonnicy z angielskiej katedry Canterbury. Produkcja napoju opiera się na procedurze wypracowanej przez zakonników w XII w. - informuje serwis internetowy "BBC News".
Słynna gotycka katedra w Canterbury może wkrótce spodziewać się większej liczby zwiedzających. W sklepie przylegającym do świątyni zakonnicy z Canterbury raczą gości piwem własnej produkcji. Kanonicy wskrzesili produkcję lokalnego piwa opartą na średniowiecznej recepturze, która było wykorzystywana pomiędzy 1100 a 1538 r.

"Mamy nadzieję, że nasze piwo przypomni ludziom o radości i przyjaźni przy okazji odwiedzin katedry" - powiedział Richard Marsh, jeden z zakonników z Canterbury, biorących udział w odtworzeniu średniowiecznej receptury.

Średniowieczna tradycja warzenia piwa przez zakonników z Canterbury została przerwana przez edykt Henryka VIII. W latach 1536-1540 król przeprowadził kasację wszystkich klasztorów w Anglii i przejął ich dobra. W Canterbury piwo było warzone przez lokalny browar od początku XVIII w., jednak dopiero to wyprodukowane obecnie przez lokalny browar Sheperd Neame opiera się na oryginalnej recepturze średniowiecznych zakonników.

W średniowieczu piwo o niskiej zawartości alkoholu było bardzo popularnym napojem wśród wszystkich warstw społecznych. Piwo, w przeciwieństwie do wody pitnej, było wolne od większości zarazków, ginęły one w trakcie procesu warzenia.

Wskrzeszenie przez angielskich zakonników produkcji piwa opartego na prastarej recepturze nie jest pierwszym przedsięwzięciem tego typu. Na początku bieżącego roku japońscy browarnicy we współpracy z egiptologami odtworzyli procedurę warzenia piwa liczącą ok. 3 tys. lat, opierając się na scenach przedstawionych na malowidłach ściennych oraz zapisach hieroglificznych.

Historia piwa liczy sobie już co najmniej 5 tys. lat. Masowa produkcja piwa w Mezopotamii na przełomie V i IV tysiąclecia p.n.e. jest potwierdzona przez wiele znalezisk ceramicznych oraz późniejsze zapisy pisma klinowego. W starożytnych kulturach bliskowschodnich produkcja piwa stanowiła ważną gałąź gospodarki, a sam napój był poszukiwanym towarem w handlu wymiennym.

Badania przeprowadzone dwa lata temu przez jednego z angielskich archeologów w osadach bliskowschodnich dowiodły, że początki wyrobu piwa mogą sięgać nawet IX tysiąclecia p.n.e. Zdaniem brytyjskiego badacza konstrukcja podłóg w niektórych chatach świadczy o wykorzystywaniu ich do suszenia ziarna, a upowszechnienie wyrobu naczyń ceramicznych łączy się właśnie z potrzebą przechowywania piwa.

onet.pl

PAP, MFi