Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Producenci żywności się odkuli

13.10.2006

Przemysł spożywczy nie zwalnia. W I półroczu zwiększył obroty o 8 proc., a zysk o 18 proc. Najwyższą rentowność osiągnęli piwowarzy. Branża spożywcza, która ma blisko 20-procentowy udział w sprzedaży całego polskiego przemysłu, poza nielicznymi wyjątkami, ma się coraz lepiej. Tak przynajmniej wynika z raportu "Gospodarka żywnościowa w trzecim roku po wejściu Polski do UE", opracowanego przez prof. Romana Urbana z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, który opiera się na wynikach finansowych firm zatrudniających powyżej 9 osób.

Nawarzyli piwa

- Rentowność netto przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w pierwszym półroczu tego roku zwiększyła się do 4,25 proc., wobec 3,76 proc. przed rokiem. Poprawiła się też płynność finansowa firm większości sektorów - mówi prof. Roman Urban. Dzięki temu, a także 8-procentowemu wzrostowi obrotów w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2006 r. firmy spożywcze wypracowały o 18 proc. większy zysk netto (2,6 mld zł) niż w pierwszym półroczu 2005 r.

Pod względem rentowności netto w przemyśle spożywczym na głowę bije wszystkich sektor piwowarski (15 proc.). Na drugim miejscu plasują się producenci koncentratów spożywczych (6,6 proc.). Na przeciwnym biegunie tej skali znajdują się sektory drobiarski i tytoniowy, których rentowność oscyluje wokół zaledwie 1 proc.
(...)

Interia.pl

 

Puls Biznesu (Wiktor Szczepaniak)