Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Prapiwo kakaowe z Ameryki Środkowej

14.11.2007
Prapiwo kakaowe z Ameryki Środkowej Prapiwo kakaowe z Ameryki Środkowej

W Hondurasie naukowcy natrafili na najstarsze znane ślady spożywania kakao. Pochodzą one mniej więcej z roku 1100 p.ne. Co ciekawe, jak twierdzą badacze, pierwsze kakao w niczym nie przypominało napoju, który znamy dziś. Było to raczej coś w rodzaju piwa.

Napój miał około 5 proc. alkoholu i wytwarzany był nie z nasion kakaowca, ale poddanego fermentacji miąższu owocowego. Badacze uważają, że napój był serwowany przy specjalnych okazjach – wskazuje na to ornamentyka naczyń.

Naukowcy mogli ustalić, że w naczyniach spożywano kakao, bo na ich ściankach pozostały ślady teobrominy, substancji występującej w ziarnach kakaowca.

Tak wyglądało kakao sprzed 3 tys. lat. Ale już 500 lat później napój był zupełnie inny. Zaczęto go wytwarzać z ziaren kakaowca, a nie z miąższu. Przestał też być trunkiem wyskokowym. Na takie właśnie kakao natrafili konkwistadorzy, którzy przywieźli potem ziarna kakaowca do Europy.

Badaniami nad najstarszym kakao kierował prof. John Henderson z Uniwersytetu Cornella w USA.

Łukasz Kaniewski, Rzeczpospolita