Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Potencjalne zdrowie w kuflu piwa

07.03.2006

Piwo, podobnie jak czerwone wino i zielona herbata, ma właściwości przeciwzapalne.
Badania chmielowego napoju przeprowadzili naukowcy z laboratorium Biocentre Uniwersytetu w Innsbrucku w Austrii. Zespołem kierował prof. Dietmar Fuchs. Badania wykazały, że wyciąg z piwa blokuje procesy chemiczne, w wyniku których dochodzi w organizmie do stanów zapalnych. W ten sposób wyciąg z piwa wspomaga układ odpornościowy.

Austriackie badania wykazały, że piwo ma działanie uspokajające, ponieważ powstrzymuje także degradację (rozkład) jednego z aminokwasów wchodzącego w skład serotoniny - tak zwanego hormonu szczęścia; poziom serotoniny w mózgu wpływa na nastrój, sen, apetyt, potrzeby seksualne, impulsywne zachowanie.

Badacze stwierdzili, że takie właściwości posiada również bezalkoholowa odmiana piwa. - A to oznacza - podkreśla prof. Fuchs - że wyniki naszych badań nie mogą być zachętą do spożywania alkoholu.

Rzeczpospolita

k.k., afp