Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Polskie warzelnie w czołówce pracodawców

15.05.2006

Europa jest potęgą. Warząc rocznie416 mln hektolitrów piwa, wyprzedzaChiny i Stany Zjednoczone.
Przeciętne spożycie piwa powyżej 80 litów na Europejczyka oraz największy eksport na świecie sprawiają, że przemysł piwowarski w Europie jest prężnie działającą gałęzią
gospodarki. W swoim najnowszym raporcie firma Ernst & Young
wyliczyła, że roczne wpływy z podatków płaconych przez producentów i sprzedawców chmielowego trunku sięgają 39 mld euro. Branży piwowarskiej zawdzięcza pracę 2,6 mln osób. Najwięcej — ponad 1,9 mln — zatrudnionych jest w restauracjach i pubach. Głównie w krajach, gdzie piwo pije
się poza domem. W Irlandii, Hiszpanii, Portugalii i Wielkiej Brytanii w restauracjach i pubach sprzedawanych
jest ponad 60 proc. wypijanego piwa.
W europejskich browarach pracuje 164 tyś. osób. Najwięcej zatrudniają producenci piwa w Niemczech (20 proc.) i Wielkiej Brytanii (13 proc.). W browarach w Polsce
pracuje ponad 14,8 tyś. osób, co daje trzecie miejsce w Europie. Mimo że na rynku europejskim działają największe koncerny na świecie, m.in. Heineken i Carlsberg, pracę dają głównie małe i średnie firmy. W całej Europie jest ich ponad
3 rys. Dzięki producentom pracę mają także rolnicy. W Europie produkcja jęczmienia, słodu i chmielu jest największa na świecie. W wytwarzaniu chmielu przodują Niemcy. Produkują 1,7 mln ton. W czołówce są także Francja, Wielka Brytania i Belgia.
Rzeczpospolita

— b.d.