Politolog do browaru
26.04.2003
17 młodych ludzi wybranych z ponad 200 chętnych do pracy w browarnictwie wzięło wczoraj udział w dniach otwartych Bosmana Browaru Szczecin SA. Są to studenci ostatnich lat oraz absolwenci różnych kierunków i różnych uczelni.
Podczas selekcji preferowano takie kierunki jak: technologia żywienia, browarnictwo, finanse i bankowość, ekonomia, zarządzanie, marketing, automatyka, mechanika, elektronika, inżynieria żywienia, ale nie tylko...
- Jestem studentem ostatniego roku politologii Uniwersytetu Szczecińskiego - mówi Łukasz Brzeziński, jeden z uczestników wczorajszego spotkania. - Nie jest więc tak, że tylko osoby po kierunkach technicznych mają szansę na pracę w browarze. Do zarządzania ludźmi potrzeba przecież wiele cech, których nie nabędzie się na uczelni: komunikatywność, zmysł organizacyjny, umiejętność podejmowania decyzji itd.
Technolodzy i laborantki
Alicja Idzikowska jest absolwentką poznańskiej Akademii Ekonomicznej. Jej praca magisterska dotyczyła rozpoznawania związków smakowo-zapachowych w piwie.
- Chciałabym bardzo pracować w branży piwowarskiej - przyznaje. - Myślę o stanowisku w laboratorium bądź przy produkcji.
Kolejny absolwent Bartek Dengusiak jest po technologii żywności Akademii Rolniczej.
- To jedyny browar poszukujący technologów - wyjaśnia Bartek. - Mam nadzieję, że będę wśród szczęśliwców, którym Bosman stworzy szansę kariery.
Prawdopodobnie najlepsi
W ramach przedsięwzięcia ph. "Prawdopodobnie najlepsi...” grupa Carlsberg Okocim zapewnia stażystom indywidualne programy.
- Oprócz docelowego browaru stażyści poznają inne zakłady - zapewniał Władysław Szaniawski, prezes Bosman Browar Szczecin. - Na przełomie 2004/2005 roku będą już wiedzieć, na jakich stanowiskach przyjdzie im pracować. Najlepsi mają też szansę na staże zagraniczne w 2005 roku.
Gospodarze pokazali wczoraj młodym ludziom szczeciński browar, w ramach warsztatów zaserwowali też grę strategiczną. Stażyści będą zatrudnieni już od lipca br.
- Jestem studentem ostatniego roku politologii Uniwersytetu Szczecińskiego - mówi Łukasz Brzeziński, jeden z uczestników wczorajszego spotkania. - Nie jest więc tak, że tylko osoby po kierunkach technicznych mają szansę na pracę w browarze. Do zarządzania ludźmi potrzeba przecież wiele cech, których nie nabędzie się na uczelni: komunikatywność, zmysł organizacyjny, umiejętność podejmowania decyzji itd.
Technolodzy i laborantki
Alicja Idzikowska jest absolwentką poznańskiej Akademii Ekonomicznej. Jej praca magisterska dotyczyła rozpoznawania związków smakowo-zapachowych w piwie.
- Chciałabym bardzo pracować w branży piwowarskiej - przyznaje. - Myślę o stanowisku w laboratorium bądź przy produkcji.
Kolejny absolwent Bartek Dengusiak jest po technologii żywności Akademii Rolniczej.
- To jedyny browar poszukujący technologów - wyjaśnia Bartek. - Mam nadzieję, że będę wśród szczęśliwców, którym Bosman stworzy szansę kariery.
Prawdopodobnie najlepsi
W ramach przedsięwzięcia ph. "Prawdopodobnie najlepsi...” grupa Carlsberg Okocim zapewnia stażystom indywidualne programy.
- Oprócz docelowego browaru stażyści poznają inne zakłady - zapewniał Władysław Szaniawski, prezes Bosman Browar Szczecin. - Na przełomie 2004/2005 roku będą już wiedzieć, na jakich stanowiskach przyjdzie im pracować. Najlepsi mają też szansę na staże zagraniczne w 2005 roku.
Gospodarze pokazali wczoraj młodym ludziom szczeciński browar, w ramach warsztatów zaserwowali też grę strategiczną. Stażyści będą zatrudnieni już od lipca br.
Głos Szczeciński
Piotr Jasina