Aktualności

« poprzedni  |  powrót do listy  |  następny »

Piwo z butelki czy z puszki

28.11.2005

Ekspert z Akademii Degustacji Piwa opowiada, że można ocenić piwo za pomocąsłuchu, i o tym, że smak piwa z butelki i puszki jest nie do odróżnienia.
Maciej Chołdrych, ekspert ds. sensoryki.
W WARSZAWIE odbyły się pierwsze zajęcia Akademii Degustacji Piwa. Ma ona uczyć, jak świadomie degustować piwo i umieć dostosować je do rożnych okazji.
- Jaka jest najciekawsza technika degustowania piwa?
- Picie z zatkanym nosem. Pozwala to oddzielić zmysł zapachu od smaku. Normalnie mózg nie potrafi odróżnić bodźców zapachowych od smakowych, co zniekształca degustowanie. Przykładając ucho do szklanki, słyszymy, jak pękają pęcherzyki piany. Piana gęsta, bardziej zbita,
wydaje cichszy odgłos. Jest ona gorszej jakości.
- Jakie błędy popełniają laicy w ocenie piwa?
- Konsumenci myślą, że głównym składnikiem piwa jest chmiel. Chmiel jest bardzo gorzki i jest tylko dodatkiem. Wiele osób uważa też, że potrafią odróżnić smak piwa z butelki i puszki. Pracuję z ekspertami i wiem, że takiej różnicy w smaku nie ma.
- Czy marki rzeczywiście nie da się rozpoznać?
- Nie da się rozróżnić poszczególnych piw, ale są osoby regularnie pijące daną markę, które potrafią zauważyć
każdą zmianę w ich ulubionym piwie. Takim ludziom należy wierzyć!
Metropol

MICHAŁ HUCZEK